Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2008

ΟΤΑΝ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απόφαση 366/2008 του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία οι ιδιοκτήτες κυλικείων θα μπορούν ανεξέλεγκτα να πωλούν σε όποια τιμή θέλουν το εμφιαλωμένο νερό και άλλα βασικά είδη σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους (αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, νοσοκομεία, κλπ), με την αιτιολογία μάλιστα ότι ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απόλυτα θεμιτή η «προσδοκία κέρδους», πλήττει ευθέως τα κοινωνικά δικαιώματα των χαμηλόμισθων πολιτών και ανοίγει το δρόμο σε ένα ξέφρενο δρόμο ανατιμήσεων που θα επιδεινώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Ουσιαστικά η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές καθώς ερμηνεύει μονόπλευρα και εσφαλμένα το άρθρο 5 του Συντάγματος. Η κρίση του Δικαστηρίου ότι δήθεν ο έως τώρα καθορισμός ανώτατων τιμών πώλησης μιας σειράς αγαθών προσκρούει στην παραπάνω συνταγματική διάταξη, που προστατεύει μεταξύ άλλων «το δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής στην οικονομική ζωή του τόπου», δεν λαμβάνει ασφαλώς υπόψη της την ειδική ρήτρα που περιέχεται στο ίδιο άρθρο ως εξαίρεση στον κανόνα και ορίζει με σαφήνεια ότι η άσκηση του εν λόγω δικαιώματος δεν επιτρέπεται να παραβιάζει «τα δικαιώματα των άλλων». Με τη νέα όμως αυτή απόφαση δε χωράει αμφιβολία ότι τα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας θα συρρικνωθούν δραματικά, αφού οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν θα έχουν απολύτως κανένα δίχτυ ασφαλείας για καθημερινές ζωτικές συναλλαγές τους.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο ΣτΕ την ύπαρξη μιας ξεχασμένης δυστυχώς από τους νομικούς κύκλους συνταγματικής διάταξης, δηλαδή του άρθρου 106 του ελληνικού Συντάγματος, που σε πείσμα των σημερινών άγριων νεοφιλελεύθερων εποχών επιτάσσει ότι η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να αντιτίθεται στο δημόσιο συμφέρον. Τέτοιου είδους αποφάσεις δημιουργούν ένα τραγικό προηγούμενο που επιχειρεί να θωρακίσει την κερδοσκοπία από τον πολιτικό έλεγχο. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την λογική που θέλει τους πολίτες ανίσχυρους απέναντι στην κερδοσκοπία.

To Γραφείο Τύπου