Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2008

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, σχολιάζοντας τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Η έγκριση από τη  Διυπουργική Επιτροπή υπαγωγής σειράς νέων έργων ύψους 877 εκ. ευρώ, στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επιταχύνει και μάλιστα με τους πλέον επαχθείς όρους, την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες παραδίδονται κυριολεκτικά στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Προκαλεί αγανάκτηση ότι κρίσιμα, κοινωνικού ενδιαφέροντος έργα, προσφέρονται για μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση, ασφάλιση, παροχή υπηρεσιών, εκμετάλλευση εμπορικών χώρων και συχνά για την ίδια τη λειτουργία τους, σε ιδιωτικά συμφέροντα, πράγμα που επιπλέον, θα κοστίσει ο «κούκος αηδόνι»  στον ελληνικό λαό.

Σε λίγο, αν η κυβέρνηση συνεχίσει με αυτήν την αντίληψη, όλες σχεδόν οι κρατικές λειτουργίες θα μετατραπούν σε υπηρεσίες ιδιωτικής διαχείρισης.

Να υπογραμμίσουμε, επίσης, ότι οι ΣΔΙΤ στην ουσία αποτελούν δημόσιο δανεισμό, ο οποίος, όμως,  δεν αποτυπώνεται στο επίσημο δημόσιο χρέος, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση να κάνει «δημιουργική λογιστική» πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού. Η εκτεταμένη, όμως, χρήση των ΣΔΙΤ καταρρίπτει πλήρως τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για μείωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, του δημόσιου χρέους, και ο ελληνικός λαός θα πληρώνει τα χρόνια που έρχονται με υψηλά μισθώματα τη νέα πατέντα υποκατάστασης των δημοσίων επενδύσεων, που συνεχώς συρρικνώνονται.

To Γραφείο Τύπου