Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2008

"ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ" του Γιώργου Μπενάτου

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Το νέο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες βρίσκει το κόμμα μας όχι μόνο με ανεβασμένο κύρος, αλλά ίσως ως τη μοναδική εναλλακτική πολιτική πρόταση. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση, αυτήν την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση να την κάνουμε πιο  συγκεκριμένη. Θα συμφωνούσα και εγώ, ότι για να συγκεκριμενοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι του κόμματος και νʼ αρχίσουν να γίνονται κτήμα του Ελληνικού λαού είναι αναγκαίο να διατυπωθούν με τη μορφή ενός προγράμματος δράσης για την τρέχουσα περίοδο. Στο κείμενο αυτό θα επιχειρήσουμε νʼ αναπτύξουμε τις προτάσεις μας για τον Αγροτικό Τομέα, έναν τομέα που αναφέρεται τελείως συμπυκνωμένα στο κείμενο των θέσεων και με το οποίο βεβαίως συμφωνούμε.

Ο Αγροτικός Τομέας της χώρας μας ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ και υλοποιείται επί ΝΔ, βρίσκεται σήμερα σε τροχιά κατάρρευσης. Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, η παντελής έλλειψη εθνικού προγραμματισμού σε στρατηγική βάση και η ασυδοσία των μεσαζόντων, των ΚΑΡΤΕΛ και των αλυσίδων τροφίμων δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στον Αγροτικό τομέα και στη διατροφική αλυσίδα της χώρας μας.

Α.  ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ

1.    ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ από την είσοδο μας στη ΕΕ το 1981 έως το 2006 η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 18%.  Η εγκατάλειψη της καλλιεργούμενης γης παίρνει μεγάλες διαστάσεις τα δύο χρόνια 2006-2007.

2.    ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.

  1991 2005 2007 Σε χιλ. τόνους
Σιτάρι μαλακό 997 346 310 -69%
Σιτάρι σκληρό 2239 1711 1070 -53%
Αραβόσιτος 2327 2534 2100 -10%
Καπνός   108 20 -70%
Βαμβάκι   1125 810 -28%
Τεύτλα   2800 900 -68%
Βιομηχ. τομάτες   900 800 -12%
Λάδι   427 335 -12%
Ροδάκινα   817 760 -7%
Γάλα   1987 1850 -7%
Κρέας Αιγοπρόβειο   114,6 105 -9%

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα αμπελου-οίνου εφέτος αρχίζει η εφαρμογή της ΝΕΑΣ ΚΑΠ και η μείωση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

3.    ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Μόνο σʼ ένα χρόνο από το 2006-2007 έχουμε μείωση τιμών παραγωγού κατά 4,8%.  Μεγαλύτερη μείωση τα φυτικής προέλευσης (λάδι -20,1%, φρέσκα φρούτα -19,7%, πατάτες -13,1%, επιτρ. Ελιές -7%) και από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης κατσικίσιο κρέας -4% αρνίσιο -3% και χοιρινό -2,8%.  Σʼ αυτή τη χρονική περίοδο βλέπουμε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής που μέσα σε τρία χρόνια μετρήθηκε και έφτασε το +13,4% (ζωοτροφές λιπάσματα, σπόροι, ενέργεια κλπ).

Αντίθετα οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύτηκαν από 1,50 έως και 14 φορές πάνω από τις τιμές παραγωγού.  Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραμέτρων το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 10% τα δύο τελευταία χρόνια.  Επίσης αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η μείωση της αξίας της αγροτικής παραγωγής συνολικά.

4.    ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

Το 2006 το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο έκλεισε με έλλειμμα 2,5 δις ?.  Οι εισαγωγές έφτασαν τα 6,6δις ?.  Το σύνολο των εισαγωγών της χώρας σʼ αυτή τη χρονική στιγμή ήταν 27 δις και από αυτά βλέπουμε το 25% αφορούν αγροτικά προϊόντα.  Εάν σʼ αυτό προσθέσουμε ότι το βασικότερο προϊόν που εξάγεται είναι ο καπνός και ουσιαστικά εξαφανίζεται η παραγωγή του τότε το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο θα εκτιναχθεί.

5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Ο αγροτικός ενεργός πληθυσμός μειώθηκε στη δεκαετία 1994-2004 κατά 34% και από το 20,5% του ενεργού πληθυσμού έπεσε στο 12,4%.  Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σήμερα είναι 350.000 ενώ στα μητρώα αυτοί που παίρνουν ενιαία ενίσχυση είναι 875.000.

Β.  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

I.  Κοινή Αγροτική Πολιτική

•    Να γίνει η ΚΑΠ αντικείμενο αγώνα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εάν αυτό στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό ή αποδοτικό τουλάχιστον να επιδιώξουμε τη συνεργασία των αδελφών κομμάτων των Μεσογειακών χωρών. Βασικοί στόχοι θα πρέπει να είναι η αύξηση της χρηματοδότησης του Αγροτικού τομέα και η κατάργηση της Ενιαίας ενίσχυσης. Κατάργηση της μεταφοράς του 50% των επιδοτήσεων των καπνοπαραγωγών στον ΙΙ Πυλώνα.

•    Προσπάθεια να ανακόψουμε την επιδείνωση του Αγροτικού τομέα της χώρας μας από την εφαρμογή των στόχων του λεγόμενου «διαγνωστικού ελέγχου» του 2008. Συνεργασία του κόμματος μας με όλους εκείνους τους φορείς που έχουν εκδηλώσει ή θα εκδηλώσουν την αντίθεση τους σε μια τέτοια εξέλιξη.

•    Συμμετοχή με όλες μας τις δυνάμεις στα κινήματα των αγροτών της ΕΕ.

II. Στρατηγικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης

Πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ μεγάλη η συμβολή του κόμματος μας στη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου αγροτικής πολιτικής που να παίρνει υπόψη του βέβαια τον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Ορίζοντα, αλλά ταυτόχρονα να στηρίζεται στα αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής γεωργίας, που είναι πολλά. Μπορούμε σαν κόμμα πραγματοποιώντας ένα τριήμερο συνέδριο τέλος 2008 να βάλουμε τις βάσεις ενός τέτοιου σχεδίου με γνώμονα πάντοτε τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και της οικογενειακής γεωργίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης σύνταξη πρότασης ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Αύξηση παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Συνέχεια αντίστασης κατά των μεταλλαγμένων.

ΙΙΙ.  Ομαλοποίηση της αγοράς αγροτικών προϊόντων

Η εξυγίανση της αγοράς αγροτικών προϊόντων πρέπει να αποτελέσει βασική επιδίωξη τόσο των αγροτών όσο και των καταναλωτών. Η επιδίωξη μας θα πρέπει να είναι η κοινή δράση με πρόγραμμα και στόχους και η ισχυροποίηση του παρεμβατικού τους ρόλου. Ο παρεμβατικός ρόλος των αγροτών κατά την άποψη μας πρέπει και μπορεί να περάσει μέσα από το Συνεταιριστικό Κίνημα. Ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα με επαναπροσδιορισμό του ρόλου του με νόμο. Χρειάζεται αλλαγή του νόμου περί συνεταιρισμών και βαθιά τομή εξυγίανσης. Το κόμμα μας μπορεί νʼ αναπτύξει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Γενικότερα το κόμμα μας για να γίνει πιο αποτελεσματικό στη δράση του κυρίως στην περιφέρεια πρέπει:

•    Να φέρει τον αγροτικό τομέα στο κέντρο της πολιτικής του δράσης.

•    Να ενισχύσει όλες τις οργανώσεις, Νομαρχιακές επιτροπές, ΚΠΕ, Αγροτικό τμήμα με περισσότερα στελέχη.

•    Όλες οι Νομαρχιακές επιτροπές να φτιάξουν επιτέλους αγροτικά τμήματα.

•    Το αγροτικό τμήμα να προχωρήσει σε ολομέλεια για να ανανεώσει τις δυνάμεις του και το πρόγραμμα του.

•    Η Πολιτική Γραμματεία να ενισχύσει το Αγροτικό Τμήμα με καινούργιους συνεργάτες τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά.

•    Το αγροτικό τμήμα να βοηθήσει για νʼ αναπτυχθεί η ΝΕΑΚ και το Δίκτυο Οργανώσεων Εναλλακτικής Αγροτικής Πολιτικής.

Πιστεύουμε ότι το Συνέδριο του Κόμματος μας, σαν κυρίαρχο όργανο πρέπει να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του αυτές τις σκέψεις ή τυχόν σκέψεις και προτάσεις που θʼ αναπτυχθούν από άλλους συντρόφους, ώστε νʼ αρχίσει σιγά-σιγά να μην αποτελεί η πολιτική μας δράση στον Αγροτικό Τομέα τον αδύνατο κρίκο της πολιτικής μας δράσης γενικότερα και γιατί μόνο έτσι θα βελτιωθούν και τα εκλογικά μας ποσοστά στην περιφέρεια, που ήταν στις τελευταίες εκλογές ιδιαίτερα χαμηλά.

Γιώργος Μπενάτος
Υπεύθυνος Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΠΕ