Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2008

ΟΧΙ στις «Σαββατιάτικες» εγκληματικές αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ. ΟΧΙ στη «λιθανθρακική» περιβαλλοντική καταστροφή που σχεδιάζουν ΔΕΗ και ιδιώτες.

ΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΦΙΛΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΕΗ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιά, σχολιάζοντας τη «Σαββατιάτικη» Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ και τα γενικότερα σχέδια για κατασκευή επτά νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων λιθάνθρακα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Προκλητικά και για πρώτη φορά το Δ.Σ. της ΔΕΗ συνεδριάζει στα «μουλωχτά» το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να αποφύγει - ματαίως βέβαια- την κατακραυγή των εργαζομένων και να λάβει πρωτοφανείς αποφάσεις που συνιστούν ένα μεγάλο και διαρκές ενεργειακό, οικονομικό και οικολογικό έγκλημα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού.

Είναι πρωτοφανές και εξοργιστικό η ΔΕΗ να επιλέγει την πιο ρυπογόνο πρώτη ύλη, όπως είναι ο εισαγόμενος λιθάνθρακας, για να κατασκευάσει τέσσερις νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Όπως ακόμα πιο προκλητικό είναι να μετατρέπεται η ΔΕΗ σε «δορυφόρο» και «βαποράκι» της πολυεθνικής RWE, προκειμένου οι δύο εξ αυτών των μονάδων να κτισθούν με την RWE να κατέχει το 51%!

Ταυτόχρονα, μόνο ως αποκύημα νοσηρής φαντασίας μπορούν να εκληφθούν οι σχεδιασμοί του Δ.Σ. της ΔΕΗ για συνεργασία της με την RWE και στο φυσικό αέριο, με βάση την οποία το δικαίωμα αγοράς του 30% που διαθέτει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ θα ανατεθεί σε μια νέα εταιρεία όπου η RWE θα διαθέτει το 51%.

Η κυβέρνηση καλείται να ματαιώσει τώρα τις επικείμενες «Σαββατιάτικες» «εγκληματικές» αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ. Όπως καλείται να σταματήσει αμέσως του συνολικούς σχεδιασμούς εγκατάστασης επτά νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο τον λιθάνθρακα (4 από τη ΔΕΗ, 3 από εγχώριους ιδιώτες σε συνεργασία με πολυεθνικές), οι οποίοι θα επιβαρύνουν της χώρας μας με πρόστιμα άνω του ενός δις ευρώ και θα δώσουν τη χαριστική βολή στο περιβάλλον.

Τα «λιθανθρακικά» σχέδια της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών, όπως και τα σχέδια «δορυφοροποίησης» της ΔΕΗ στην RWE δεν θα περάσουν. Θα ναυαγήσουν κάτω από τις αντιδράσεις όχι μόνο των εργαζόμενων της ΔΕΗ αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και του ελληνικού λαού που διεκδικούν έναν ενεργειακό προγραμματισμό για τη χώρα φιλικό προς το περιβάλλον και μια δημόσια καθετοποιημένη ΔΕΗ με κοινωνικό ρόλο.

To Γραφείο Τύπου