Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2005

Επίκαιρη Ερώτηση του Αλ. Αλαβάνου για τις τιμές των καυσίμων προ φόρων και δασμών

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλ. Αλαβάνου απάντησε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας.

Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος επικαλείται στοιχεία και διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία τα παράγωγα του πετρελαίου όπως πωλούνται από τα ελληνικά διυλιστήρια είναι προ δασμών και φόρων ακριβότερα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και ζητούσε:

α) Να ερευνηθούν οι αιτίες των αυξημένων προ φόρων και δασμών τιμών των καυσίμων, και,

β) Από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα να δοθούν στις οικογένειες που πλήττονται ιδιαίτερα για επίδομα θέρμανσης .

Στην αρχική απάντησή του ο Υπουργός αρνήθηκε την αλήθεια των καταγγελλομένων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«Επικαλεστήκατε κ. Πρόεδρε το δελτίο τιμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 18 Οκτωβρίου 2004. Πράγματι την ημέρα εκείνη η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. Ξέρετε όμως ότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα.»

«Σε μέσα επίπεδα του έτους 2003 η χώρα μας ήταν η τρίτη ακριβότερη στην Ε.Ε. των «15», ενώ φέτος έχουμε βελτιωθεί κατά μία θέση. Ενώ στην περίοδο 2000-2003 η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξανόταν σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., στο τελευταίο διάστημα παρατηρείται αναστροφή της τάσης και φέτος θα κλείσουμε σημαντικά χαμηλότερα από πέρυσι.»

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «Σημασία κ. Πρόεδρε δεν έχει η διαμόρφωση της τιμής προ φόρων, αλλά αυτό που πληρώνει ο καταναλωτής.»

Στην παρέμβασή του ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη ΔΕΗ: «Κύριε Υπουργέ, είπατε βαριές κουβέντες, για ψέμα και επιλογή στοιχείων.Ειδικά σήμερα δεν πρέπει να λέτε αυτές τις κουβέντες, όταν βλέπουμε ότι υπάρχει κάτι σάπιο στις δημόσιες επιχειρήσεις, με την πολιτική που ακολουθείτε και τα πρόσωπα που τις στελεχώνετε και κυρίως με αυτή την εισβολή του ιδιωτικού τομέα.

Και είναι πιστεύω, για να αναφερθούμε στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ντροπή εάν η ΔΕΗ σήμερα έχει προβλήματα επειδή έχει αλληλοσπαρασσόμενα στελέχη τα οποία διόρισε η κυβέρνηση και επειδή περιμένουν σαν ακρίδες οι μεγάλοι επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν, να εκμεταλλευτούν το αντικείμενό της, να έρχεστε με το νόμο για τις ΔΕΚΟ και να λέτε ότι όταν είναι ζημιογόνα μια επιχείρηση να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Θα πληρώνουν τον κ. Παλαιοκρασά οι εργαζόμενοι, θα πληρώνουν τα λάθη τα δικά σας οι εργαζόμενοι.»

Αναφερόμενος στο αντικείμενο της ερώτησης, τόνισε: «Δεν είναι δική μου η τοποθέτηση κύριε Υπουργέ. Είναι τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού του κ. Παπαδημούλη, που λέει ότι «είναι τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη διάρθρωση της αγοράς ή με το επίπεδο ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λέει αυτό.»

Αναφερόμενος επίσης σε εκθέσεις ειδικών μελετητών, είπε: «Αν λάβουμε υπόψη τη χαμηλή φορολογία συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές χωρίς φόρους κυμαίνονται τελικά σε υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα από τοn μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκέντρωση στο τομέα της διύλισης σε δύο εταιρείες με μεγάλη ιδιωτική συμμετοχή καθώς και οι παρατηρούμενες στρεβλώσεις στην εμπορία και λιανική πώληση των πετρελαιοειδών, επιβάλλουν την ανάγκη ενίσχυσης ρυθμιστικής επιτροπής και ελέγχου.»

Και συνέχισε: «Μιλάμε για τις τιμές προ φόρων. Για το σύστημα τιμολόγησης. Μη μου μιλάτε για τις τιμές στον τελικό καταναλωτή. Η τιμολόγηση δεν γίνεται με βάση το κόστος αγοράς και επεξεργασίας. Η τιμολόγηση με βάση έγγραφα του Υπουργείου Ανάπτυξης γίνεται με βάση τις διεθνείς τιμές fob med, δηλαδή στις τιμές που πωλούνται τα φορτία καυσίμων στη Μέση Ανατολή, παίρνοντας επίσης υπόψη το κόστος εισαγωγής από Ιταλία.»

Συνέχισε: «Είναι απαράδεκτο αυτό. Είναι έξω από κάθε ιδέα ανταγωνισμού, όπως εσείς μάλιστα τον προβάλλετε, και έχουμε φτάσει στο σημείο μέσα στο 9μηνο του 2005, σε σχέση με το 9μηνο του 2004, τα ΕΛΠΕ να έχουν 103% αύξηση των κερδών όταν ο άλλος μετράει πόσα λεπτά θα ανάψει το καλοριφέρ.»

Απαντώντας ο κ. Σιούφας, απέφυγε το συγκεκριμένο ερώτημα του Αλ. Αλαβάνου «γιατί η τιμολόγηση από τα ελληνικά διυλιστήρια γίνεται αφού ληφθεί υπόψη το κόστος εισαγωγής από Ιταλία και όχι τιμολόγηση σε τιμές που θα ήταν παρόμοιες με τις τιμές της υπόλοιπης Ευρώπης». Και απλώς σημείωσε ότι: «Ο τρόπος τιμολόγησης παραμένει σταθερά ο ίδιος στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια.»

Στη συνέχεια ο Υπουργός αναφέρθηκε σε παραδείγματα που δεν αφορούσαν το αντικείμενο της ερώτησης, δηλαδή τις προ φόρων και δασμών τιμές των διυλιστηρίων, αλλά τις τιμές του τελικού καταναλωτή. Καταλήγοντας, ότι «έχουμε χαμηλότερες τιμές από το ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, τόνισε ότι ισχύει αυτό το οποίο δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη.»

To Γραφείο Τύπου