Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2008

"Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" του Κώστα Μορφίδη

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Συνασπισμού καταφέραμε πολλά και τις περισσότερες φορές δύσκολα και βασανιστικά. Μέσα από ήπιες και έντονες αντιπαραθέσεις, μετά από αποχωρήσεις και απογοητεύσεις, πάντα η πίστη στο δίκαιο των απόψεων και των προτάσεών μας για μια σοσιαλιστική και επομένως ανθρωπινότερη κοινωνία, μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε βήμα βήμα.

Σήμερα πια, από πολύ πιο σαφείς και οπωσδήποτε πιο στέρεες βάσεις βλέπουμε αισιόδοξα προς το μέλλον κι έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να οργανώσουμε και να συντονίσουμε καλύτερα τα βήματά μας. Σε τούτη εδώ τη συγκυρία, είναι προφανές ότι η οργανωμένη βάση του κόμματος συμμετέχει πολύ πιο ενεργά στα κινήματα και στις κοινωνικές διεκδικήσεις κάτι που όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να γίνεται. Για να είναι όμως αποτελεσματικότερη αυτή η συμμετοχή, κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του ρόλου που οφείλουν να διαδραματίσουν τα μέλη και οι οργανώσεις του Συνασπισμού μέσα στο κόμμα.

Ως τώρα δεν καταφέραμε να ενισχύσουμε το ρόλο τους στα πεδία λήψης αποφάσεων και προγραμματισμού της πολιτικής του κόμματος. Υφίσταται μʼ άλλα λόγια έλλειμμα συμμετοχικής δημοκρατίας σε θέματα χάραξης πολιτικής. Κι αυτό ευθύνεται για μια σειρά προβλημάτων μεταξύ των οποίων σοβαρότερα είναι δύο.

Πρώτον, το γεγονός ότι σπανίως εκπροσωπείται η περιφέρεια στην Κεντρική Επιτροπή και σπανιότερα στην Πολιτική Γραμματεία, κάτι που θα επέτρεπε στα μέλη τους να έχουν άμεση και ιδίαν αντίληψη των προβλημάτων της περιφέρειας που έτσι δύσκολα γίνονται με σαφήνεια γνωστά στα κεντρικά όργανα του κόμματος.

Δεύτερον, η διαπίστωση ότι η αδυναμία συμμετοχής στη χάραξη της πολιτικής μας αποδυναμώνει τη διάθεση για πιο ενεργή και πιο μαζική παρουσία των μελών στις κατά τόπους οργανώσεις και δεν επιτρέπει την ανάδειξη στελεχών. Παράλληλα, ωθεί σε κουραστικές, παρελθοντολογικές, ανούσιες και συχνά επαναλαμβανόμενες ενδοσκοπήσεις που και τις προοπτικές συσκοτίζουν και την προσέλκυση νέων μελών δυναμιτίζουν.

Θα είναι χρήσιμο λοιπόν αφʼ ενός να ενισχυθεί η εκπροσώπηση της περιφέρειας στα κεντρικά όργανα του κόμματος και αφʼ ετέρου να διαμορφώσουμε θεσμούς τέτοιους που θα δίνουν περιεχόμενο και ρόλο στα μέλη των οργανώσεων. Να προωθήσουμε δηλαδή διαδικασίες κατά τις οποίες, μέσα από κατάθεση απόψεων και ανταλλαγή πολιτικών θέσεων, τα μέλη και οι οργανώσεις θα τροφοδοτούν τα ανώτερα όργανα του κόμματος με προτάσεις προκειμένου να ληφθούν κεντρικά οι αποφάσεις. Αποφάσεις που θα είναι σαφέστατα προϊόν ζύμωσης και όσμωσης μέσα από μια τέτοια πρακτική.

Ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση μας δίνεται με συζήτηση που πρέπει να κάνουμε, αμέσως μετά το Συνέδριο, εντός του κόμματος για την πρόταση που οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία για τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να ενισχύσουμε με σαφείς προτάσεις την εμπιστοσύνη με την οποία ήδη μας τιμά ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών.

Μια συζήτηση που μπορεί να εστιασθεί σε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και που όταν ολοκληρωθεί, εκτός από την αίσθηση της συμμετοχής σε μια κορυφαία διαδικασία του κόμματος και του τόπου, θα τροφοδοτήσει τις οργανώσεις με μέλη που έχουν ενημερωθεί, έχουν καταθέσει προτάσεις και τις έχουν συζητήσει με τους συντρόφους τους στο Συνασπισμό και πιθανόν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα απʼ όλα αυτά γίνεται ορατή η σοβαρή πιθανότητα να αναδειχτούν στελέχη σε τομείς που σήμερα έχουμε πρόβλημα, όπως ο αγροτικός, ή ακόμα να βελτιωθεί η παρέμβασή μας σε κινήματα πολιτών όπου η παρουσία μας δεν είναι συνεχής και έντονη.

Είναι επομένως επιβεβλημένο να δούμε το 5ο Συνέδριο και σαν ευκαιρία να διαμορφώσουμε θεσμούς και να προτείνουμε λύσεις που θα προωθήσουν τις θέσεις και την πολιτική μας. Να καταλάβουμε όλοι ότι δεν εκλέγουμε μόνο πρόεδρο σʼ αυτό το Συνέδριο, στον οποίο θα φορτώσουμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες για την επόμενη τριετία. Όλοι εμείς είμαστε υπεύθυνοι γιʼ αυτήν την πολιτική, όχι μόνο γιατί ψηφίζουμε πρόεδρο κόμματος, αλλά επειδή ψηφίζουμε θέσεις και πολιτικές.

Κώστας Μορφίδης
Γραμματέας Ν. Ε. Καβάλας