Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2008

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ο αρμόδιος Υπουργός για την προστασία του περιβάλλοντος αναζητεί τρόπο νομιμοποίησης του αυθαίρετου του ενώ, με δύο νέες παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αφορούν την προστασία των άγριων πτηνών και τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, βρίσκει την χώρα η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Την Τετάρτη, που μας πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δύο περιβαλλοντικά ζητήματα, που αφορούν στην προστασία των άγριων πτηνών και στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.  

Η Επιτροπή έκρινε ότι η χώρα μας δεν ενσωμάτωσε πλήρως στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 79/409 η οποία προβλέπει τη  δημιουργία ζωνών προστασίας στα καταφύγια.

Τα σημαντικότερα καταφύγια άγριων πτηνών είναι οι υγρότοποι, που η Ελλάδα έχει αφήσει στην τύχη τους. Η λίμνη Κορώνεια πεθαίνει.

Το νερό, ένας φυσικός πόρος απαραίτητος για την ίδια τη ζωή είναι πια αγαθό εν ανεπαρκεία. Τα υδάτινα αποθέματα μειώνονται δραματικά και υπάρχει άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης τους.

Το Εθνικό Συμβούλιο για το Νερό δεν λειτουργεί και η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 60/2000 αν και ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία καθυστερεί.

Χρειάζεται πλήρης αλλαγή πολιτικής φιλοσοφίας που θα θεμελιώνει μια διαφορετική αντιμετώπιση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων μακριά από φαραωνικού τύπου έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου.

Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο θέμα διαχείριση και προστασία των υδάτων και των υγροτόπων. Το νερό μας χρειάζεται για να στηρίξει τους αναπτυξιακούς μας σχεδιασμούς ή οι σχεδιασμοί μας πρέπει να στηριχθούν  στην ποσοτική  επάρκεια και την ποιοτική προστασία των υδάτινων πόρων.

Εμείς, ο Συνασπισμός, προφανώς έχουμε κάνει την δεύτερη επιλογή.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος