Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2008

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με Δ.Σ. της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ)

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με το Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί κοινοί στόχοι:

Πρώτον. Κάθε όργανο στην περιφέρεια πρέπει να είναι αιρετό και εδώ έχουμε το πρόβλημα με τους κρατικούς περιφερειάρχες. Χρειάζεται διοικητική μεταρρύθμιση και εκδημοκρατισμός.

Δεύτερο. Χρειάζεται να δοθούν αρμοδιότητες και εξουσίες σε νομαρχιακό επίπεδο ή σε ένα δημοκρατικό περιφερειακό επίπεδο, αλλά χρειάζονται και πόροι. Βλέπουμε συνεχώς να αυξάνονται οι υποχρεώσεις, χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους, είτε πρόκειται για την Πολιτική Προστασία, είτε για θέματα οδοποιίας κ.λπ.

Τρίτον. Να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα στα θέματα του περιβάλλοντος που βλέπουμε ότι, ενώ λαμβάνονται  διάφορες αποφάσεις σε νομαρχιακό επίπεδο, αυτές είναι γνωμοδοτικές και είναι η γραφειοκρατία του Υπουργείου που αποφασίζει, μακριά από τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, που θέλουν ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Είναι σημαντικό νομίζω ότι, παρά τις διαφορές σε άλλα θέματα, υπάρχουν κοινοί στόχοι διεκδίκησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τους πόρους, το ΕΣΠΑ. Και μάλιστα, εφόσον δεν ικανοποιηθούν σε έναν ουσιαστικό βαθμό από την κυβέρνηση, είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις οποίες εμείς θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Θέλω, τέλος, να αναφέρω την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απλής αναλογικής και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜ. ΔΡΑΚΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΑΕ): Είχαμε σήμερα μια  πολύ σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλαβάνο για να του θέσουμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα μεγάλα ζητήματα  τα οποία έχουμε ως αυτοδιοίκηση και περιφερειακές αυτοδιοικητικές δομές.

Πρώτα το μέγα ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Δεύτερον τα ζητήματα της οικονομικής αυτοδυναμίας, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπορέσουν οι Νομαρχίες να επιτελέσουν τον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο τον οποίο έχουν. Τρίτον είναι η συμμετοχή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στη διαχείριση της τέταρτης προγραμματικής περιόδου και των κονδυλίων της προκειμένου να εμφανιστεί η δέσμευση της κυβέρνησης για το ότι το 80% θα πάνε στην περιφερειακή Ελλάδα. Μετά είναι η υποστήριξη σε μεγάλα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του και φυσικά τα ζητήματα της οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης και της υποστήριξής της και γενικότερα της περιφερειακής δημοκρατίας.

Είχαμε την συμπαράσταση του Προέδρου και πρέπει να πούμε ότι θα προχωρήσουμε ενωμένα ως Διοικητικό Συμβούλιο και ως Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στη διεκδίκηση όλων αυτών των σημαντικών θεμάτων τα οποία κατεγράφησαν και συναποφασίστηκαν στο 12ο συνέδριό μας στη Δράμα και αν χρειαστεί θα πάμε ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να ζητήσουμε αυτά τα οποία πράγματι ανήκουν στην περιφερειακή Ελλάδα.

To Γραφείο Τύπου