Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/02/2008

"ΓΙΑ ΕΝΑ «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ» ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ" του Δημήτρη Παπαθανασίου

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Διετέλεσα μέλος του ενιαίου «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου» το 1989 σε ηλικία 23 μόλις ετών και για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου η μετέπειτα εσωτερική σύγκρουση και οι στην συνέχεια  πολιτικές  παλινωδίες  των προηγούμενων ηγεσιών του ΣΥΝ με απογοήτευσαν .

Σήμερα όμως για την Αριστερά και ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μία πραγματικά εμπνευσμένη ηγεσία ,μέσα στο διαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό παρουσιάζεται μια απίστευτη ιστορική ευκαιρία να παίξει τον πλέον στην ιστορία της καθοριστικό και ουσιαστικό ρόλο μέσα πάντα από τους πολύμορφους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, που όπως φαίνεται συναντούν την ευρεία συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας.

Η ουσιαστική ακυβερνησία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις εκλογές, στις οποίες για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά και τα δύο κόμματα εξουσίας είχαν εξίσου σημαντικές εκλογικές απώλειες, αλλά και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατατείνουν στο ότι αυτή η πολιτική ενδυνάμωση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε στιγμιαία , ούτε ευκαιριακή, αφού πλέον ο δικομματισμός αρχίζει να χάνει την μέχρι σήμερα εκλογική «ανοσία» του, που υπήρξε ομολογουμένως ισχυρή και παρουσιάζει πλέον συμπτώματα εξασθένησης τα οποία μέσα από την διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συγκυριών μπορούν να τον οδηγήσουν μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο και τελικά στην κατάρρευση .

Για να μπορέσει ο ΣΥΝ όμως και εν κατακλείδι ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί μίας καινούργιας προσπάθειας να αλλάξει το πολιτικό οικοδόμημα της χώρας και να οδηγήσει προς τα αριστερά τις πολιτικές εξελίξεις θα πρέπει άμεσα να επιχειρήσει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία μέσα από βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες, με το άνοιγμα των οργανώσεων σε πλατιά στρώματα των εργαζομένων και της νεολαίας και ταυτόχρονα να απευθυνθεί τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο σε κοινωνικές δυνάμεις όπως και σε συλλογικότητες κάθε μορφής, να προκαλέσει τη συμμετοχή των πολιτών που διέπονται από ανάλογες ευαισθησίες και έχουν αντίστοιχο προσανατολισμό σε όσα αφορούν τα μεγάλα ζητήματα και προβλήματα της εποχής και της χώρας, μέσα από  τη διαμόρφωση ενωτικών μετώπων πάλης, ώστε μέσα από πλατύ διάλογο και  κοινή στόχευση  να διαμορφωθεί ένα πλατύ μέτωπο πολιτών ενάντια σε ό,τι σήμερα καταδυναστεύει την πολιτική ζωή του τόπου.

Κάτω από το «βάρος» των πολιτικών εξελίξεων και την πίεση που ασκούν πλέον οι εργαζόμενοι που ολοένα και περισσότερο στρέφονται στην ριζοσπαστική αριστερά,  ο ΣΥΝ πρέπει να οργανώσει από την  αρχή τον ρόλο και τις λειτουργίες του και να προωθήσει τις οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνται.

 Η ΚΠΕ στις θέσεις για το 5ο Συνέδριο της ΚΠΕ καταγράφει ορθά ότι : «το κόμμα οφείλει αρχικά να αναγνωρίσει ότι η σημερινή πραγματικότητα στο κόμμα χαρακτηρίζεται από μειωμένη συμμετοχή των μελών στη ζωή και τη δράση των οργανώσεων, όπως και από σχετικά μικρή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, από τον χαλαρό τρόπο λειτουργίας των πολιτικών κινήσεων και των νομαρχιακών επιτροπών, πράγμα που υποβαθμίζει συχνά την πολιτική συζήτηση, από ελλείμματα στην αμφίδρομη σχέση μελών-ηγεσίας… Η συνολική κομματική λειτουργία αποκτά την ουσία της μόνον όταν τροφοδοτείται από τη δημιουργική σχέση της με την κοινωνία. Είναι  αναντικατάστατη η ζωντανή σχέση του κόμματος, των στελεχών και των μελών του με τις κοινωνικές δυνάμεις και τα κοινωνικά προβλήματα, η άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο, επαφή των οργανώσεων με τους πολίτες, η ζωντανή παρουσία των κομματικών μελών στους εργασιακούς χώρους, στον συνδικαλισμό, στις δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις, στους μαζικούς φορείς, στα κοινωνικά δρώμενα εν γένει. Μόνον έτσι η κομματική οργάνωση μπορεί να γίνει ευαίσθητος και αυθεντικός δέκτης νέων ρευμάτων και νέων τάσεων, όπως και αμφίδρομος αγωγός ιδεών ανάμεσα στο κόμμα και στους πολίτες… Μείζον θέμα αποτελεί η ανάδειξη νέων στελεχών σε όλα τα επίπεδα καθοδήγησης του κόμματος. Ωστόσο αυτό το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ευκαιριακά, αποσπασματικά και εκ των άνω».

Επιβάλλεται λοιπόν μετά τα παραπάνω όλες οι οργανώσεις να δημιουργήσουν επαφές με πρώην και νέους συντρόφους όπως και συντρόφων που για σημαντικό διάστημα δεν συμμετείχαν στην ζωή της κομματικής οργάνωσης. Ο ΣΥΝ επίσης πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει το ζήτημα της κοινωνικής σύνθεσης στις γραμμές του. Να στρατολογήσει νέα μέλη, να αναδείξει νέα στελέχη μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και να αξιοποιήσει σωστά όλα τα υπάρχοντα αξιόλογα στελέχη του. Δεν μπορεί να είναι μόνον ένα κόμμα που αντλεί το στελεχικό δυναμικό του κύρια από τα μικρομεσαία στρώματα των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικότερα της Αθήνας.

Το θέμα της ανάδειξης νέων στελεχών δεν μπορεί να γίνει ευκαιριακά και αποσπασματικά. Το αρμονικό πάντρεμα των παραδοσιακών αρχών της αριστεράς όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η άρνηση του παραγοντισμού , η ταξική και κοινωνική συνείδηση και η σταθερότητα στις μεγάλες επιλογές που διαμορφώνουν την διαφορετικότητα της αριστεράς μαζί με την κοινωνικότητα και την ικανότητα πολιτικής παραγωγής, θα πρέπει να αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια επιλογής και ανάδειξης στελεχών.

 Πρέπει επιτέλους να τεθεί σε πρωταρχική προτεραιότητα η οργανωτική ανασυγκρότηση καθώς θα ήταν τραγικό για μία ακόμα φορά οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις να ξεπεράσουν  στην πράξη την κομματική πρακτική και έτσι ο ΣΥΝ να βρεθεί όχι πρωτοπόρος αλλά ουραγός τους .

Σήμερα επιβάλλεται άμεσα να επιδιώξουμε, να συνδιαμορφώσουμε και να  προωθήσουμε την νέα οργανωτική πολιτική της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Συγκεκριμένα προς την κατεύθυνση αυτή προτείνω :

1)Η εκλογή του Προέδρου του κόμματος και των μελών της ΚΠΕ να γίνεται με άμεση εκλογή  από όλα τα μέλη του κόμματος  μετά από την διενέργεια προγραμματικού συνεδρίου, χωρίς ομαδοποιήσεις  και χωρίς προσωποκεντρικές  ιεραρχήσεις.

2)Οι οργανώσεις και ιδίως οι περιφερειακές να λειτουργήσουν με διαφορετικό σχεδιασμό, μέσα από το «άπλωμά» τους στην κοινωνία των σκεπτόμενων πολιτών και της νεολαίας , με αναζήτηση νέων μορφών παρέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μικρές κοινωνίες της περιφέρειας μέχρι τώρα δεν έχει γίνει εφικτή η πολιτική παρέμβαση στην πάλη των εργαζομένων για τα καθημερινά τους εργασιακά προβλήματα ή ακόμα και στα ζητήματα οικολογίας και ποιότητας ζωής.

3)Να διοργανωθούν κεντρικές κομματικές εκδηλώσεις (συνεδριάσεις ΚΠΕ, θεματικές πολιτικές ημερίδες,  παρεμβάσεις ,κ.λ.π.) σε κάθε περιφέρεια της χώρας με στόχο την αναζωογόνηση της πολιτικής παρου σίας του ΣΥΝ στην περιφέρεια και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.  

4)Οι κομματικές και κυρίως οι περιφερειακές οργανώσεις να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα τους την ανάδειξη νέων στελεχών από τον χώρο της ανέντακτης Αριστεράς, ανθρώπων καταξιωμένων στις τοπικές κοινωνίες, στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο και όχι να επιμένουν σε πρακτικές του πάλαι ποτέ εσωτερικού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και της λογικής «λίγοι και καλοί».

Σύντροφοι,  η προγραμματική εναλλακτική πρόταση του ΣΥΝ πρέπει να απευθύνεται σε όλο το εύρος των δυνάμεων της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, στους ανένταχτους και στις μικρές πολιτικές ή συνδικαλιστικές συλλογικότητες, σε όλες τις αριστερές δυνάμεις που έχουν τη δική τους ιστορική διαδρομή και ιδεολογική ιδιαιτερότητα, πρέπει κυρίως να απευθύνεται στους ενεργούς πολίτες που αποδεσμεύονται από κρατούσες μέχρι σήμερα  ιδεολογικές και προγραμματικές απόψεις, σε αυτούς  που αναζητούν κοινούς στόχους και επιδιώκουν κοινούς αγώνες με τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και σε κάθε πολίτη, ζητώντας του να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να συζητήσει, να ασκήσει την κριτική του, να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες της και να συστρατευθεί σε αυτές .

Σήμερα καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφουν με αποτροπιασμό την πλάτη τους στην καταρρέουσα κατεστημένη πολιτική τάξη, του δικομματισμού, της κατάπτωσης των ηθικών αξιών, της ενίσχυσης των μεγάλων συμφερόντων, της διαφθοράς, της απουσίας οικολογικής στρατηγικής, του ξεπουλήματος των πάντων, η πολιτική συγκυρία προσφέρεται περισσότερο από ποτέ για την ανάδειξη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ως τον καινούργιο δυναμικό και μαζικό πόλο της πολιτικής ριζοσπαστικής ανασύνθεσης και ανασύνταξης της χώρας ώστε να γίνει εφικτή η έξοδος από την μακρόχρονη και συνεχώς εντεινόμενη πολιτική κρίση, με στρατηγικό στόχο την δημιουργία μίας νέας, σοσιαλιστικής και πραγματικά δημοκρατικής Ελλάδας.

Τρίκαλα 2/2/2008

Δημήτρης Παπαθανασίου
Δικηγόρος