Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2008

"ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ" του Γιώργου Μουμτζή

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Συντρόφισσες-Σύντροφοι.

Εν αναμονή του πέμπτου συνεδρίου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θα ήθελα και εγώ να καταθέσω τους δικούς μου προβληματισμούς και την άποψη μου πάνω στα θέματα-θέσεις που θα πρέπει να απασχολήσουν τους συνέδρους και πιστεύω ότι χρίζουν καθαρές λύσεις και απαντήσεις.

Καταρχήν θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι σύντροφοι-σύνεδροι που έχουν επιλεγεί από την βάση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να προσθέσουν κάτι στην ανοδική πορεία του κόμματος και όχι να βάλουν <<φραγμούς>> σε αυτή την πορεία.

Μερικά θέματα που πιστεύω πως πρέπει να δούμε με προσοχή και να τους δώσουμε καθαρές, πρωτοποριακές λύσεις, με όραμα και ελκυστικότητα, όχι μόνο για τα δικά μας μέλη αλλά και για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους είναι.

Α)Πια πρέπει να είναι η θέση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση; Και ποια σε αυτή που θα θέλαμε να εξελιχθεί; Ποιες είναι θέσης μας απέναντι στην σοσιαλδημοκρατία εντός και εκτός των τειχών; Πως πρέπει να περπατήσουμε το θετικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες είναι οι σχέσεις μας με τα Ελληνικά και παγκόσμια κινήματα; Πια είναι η σχέση μας με τον συνδικαλισμό ;

Β)Τι δυνατότητες έχουμε έτσι ώστε η φωνή μας να φτάσει και να προσεγγίσει τα λαϊκά στρώματα και ειδικά τις επαρχίας; Πόσο μας <<ενοχλεί>> το γεγονός ότι η κραυγές του ΛΑΟΣ έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε αυτά;

Γ)Πια είναι η θέση μας απέναντι στους μεγάλους εκδοτικούς οίκους-Μ.Μ.Ε. και στα συμφέροντα που εκπροσωπούν και ενδεχομένως να ακουμπούν και την δικιά μας αριστερά; Τι πρέπει να κάνουμε για τα<< δικά μας>> έντυπα, ηλεκτρονικά και μη και πόσο πρέπει τα αναβαθμίσουμε για να έχει η άποψη και η φωνή μας μεγαλύτερη απήχηση στο ευρύ κοινό; Ποιους <<φραγμούς>> πρέπει να θεσπίσουμε έτσι ώστε να σταματήσουμε κάποιες φωνές που έρχονται από το παρελθόν από δικά μας στελέχη και είναι φωνές που στο χρονικό διάστημα που γίνονται περισσότερο κακό κάνουν στο κόμμα μας παρά καλό;

Δ)Τι μπορούμε να κάνουμε για να βγάλουμε από την ανυπαρξία τις τοπικές οργανώσεις; Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει έτσι ώστε η φωνή τους να φτάνει και να παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των ανώτερων οργάνων του κόμματος; Τι κάνουμε με τα μέλη φαντάσματα που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν πολιτικές σε καίριες στιγμές του κόμματος; Κάτι πρέπει να γίνει και με θέμα λειτουργίας των τοπικών οργανώσεων στον οικονομικό τομέα και στον εκδημοκρατισμό τους.

Ε)Η σχέση μας με την νεολαία πια είναι; Πολιτικό κόμμα χωρίς δυνατή νεολαία δεν μπορεί να υπάρξει στην πολιτική σκηνή καμιάς χώρας. Η σημερινή μας νεολαία πια είναι η θέση της μέσα στα όργανα και τι ρόλο παίζει μέσα σε αυτά; Ποιες λύσεις προτείνουμε στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους νέους μας και πιο είναι το όραμα που μπορούμε να τους δώσουμε για να τους κάνουμε να κοιτάξουν προς τη μεριά μας;

ΣΤ)Το μεγάλο θέμα των μεταναστών , η μαύρη εργασία, το θέμα το ασφαλιστικό και το εργασιακό θέλουν καθαρές λύσεις και απαντήσεις από την δικιά μας τη μεριά.

Ζ)Τέλος ποιος θα είναι αυτός που με την βοήθεια όλων τον συντρόφων και ειδικά τις Κ.Π.Ε. θα μπει μπροστάρης στη μάχη που μας περιμένει; Οι προτάσεις που έχουμε είναι δύο. Ο σύντροφος ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ και ο σύντροφος ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ. Άξια στελέχη και η δύο τους, έχουν τον σεβασμό και την εκτίμηση από όλο το κόμμα μας. Και η δύο τους έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Η λήξει του συνεδρίου μας θα βρει όμως έναν από τους δύο στη θέση του προέδρου. Η άποψη μου είναι ότι η μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Και η μάχη που θα πρέπει να δώσουμε απέναντι στον καπιταλιστικό ρόλο και την νεοφιλελεύθερη πολιτική του δικομματισμού, αλλά και στις συμμαχίες που θα πρέπει να γίνουν θα είναι πολύ προκλητικές και δύσκολες. Ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει όρεξη για δουλειά, ανοικτό πλάνο πολιτικής, αριστερή προσέγγιση των πραγμάτων, να έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται το κοινό αίσθημα, καλή σχέση με τα νεανικά κινήματα και να είναι αποδεσμευμένος από τους φόβους και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος . Έχω την εντύπωση ότι έχει έρθει η ώρα των νέων ανθρώπων να αναλάβουν τις τύχες τους, στα χέρια τους. Το πρώτο βήμα έγινε με το πείραμα της <<Ανοικτής Πόλης>> νομίζω ότι ήταν πετυχημένο. Η ανάγκη λοιπόν τον καιρών γέρνει την πλάστιγγα προς τη μεριά του συντρόφου ΑΛΕΞΗ. Έχει όλα αυτά που μπορούν να κάνουν έναν πετυχημένο πρόεδρο. Με την βοήθεια όλων τον συντρόφων και ιδιαίτερα τις Κ.Π.Ε. θα ξεπεράσουμε όποιες φοβίες και ανασφάλειες έχουν δημιουργηθεί από το νεαρό τις ηλικίας σε κάποιους συντρόφους.

Ανεξαρτήτως όμως ποιος θα είναι στο τιμόνι του καραβιού θα πρέπει να έχει την στήριξη όλων των συντρόφων του κόμματος. Το μοναδικό πράγμα που δεν έχει το δικαίωμα να σπαταλήσει η ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε μικροπολιτικές και προσωπικές αντιδικίες είναι η μεγάλη ευκαιρία που τις δίνεται μετά από το τέλμα που έχουν ρίξει τον τόπο μας τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή τις χώρας μας και όχι μόνο. Στην δικιά μας ΑΡΙΣΤΕΡΑ έπεσε ο κλήρος να δώσει όραμα ζωής στους πολίτες αυτής τις χώρας . Στην δικιά μας ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχουμε και έχουν εναπόθεση ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας και δεν πρέπει αλλά και ούτε δικαιολογούμαστε να χάσουμε.

Γιώργος Μουμτζής μέλος της Π.Κ. ΣΥΝ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ.