Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2008

"ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ή ΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ" του Θέμη Βούλγαρη

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Οι ρήσεις  "Σπεύδε βραδέως" και "Μηδέν άγαν" θεωρώ ότι πρέπει ν' αποτελούν κατευθυντήριους άξονες των θέσεων και ενεργειών του "homo sapiens". Μ' αυτό το σκεπτικό επισημαίνω τα παρακάτω:

1.    Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες σύγκλησης του 5ου Συνεδρίου του ΣΥΝ μέσα σε κλίμα ευφορίας που γεννήθηκε από τα αναμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα για το κόμμα μας που αποτελούσε την κυριότερη συνιστώσα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, συγκρινόμενα με αυτά των εκλογών του 2004 όπου πάλι συμμετείχαμε με το ίδιο σχήμα, (χωρίς το ΔΗΚΚΙ). Υπενθυμίζω ότι στις εκλογές του 1996 ο ΣΥΝ (όχι ως ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ) πήρε μεγαλύτερο ποσοστό (5,14%) έναντι του (5,04%) των εκλογών του 2007.

2.    Σύμφωνα με το Καταστατικό και κατόπιν εισηγήσεως της Π.Γ η Κ.Π.Ε εψήφισε σχεδόν ομόφωνα κείμενο-πλατφόρμα, ενώ τρεις τροπολογίες που κατέθεσε σημαντικός αριθμός μελών της Κ.Π.Ε μειοψηφήσαν, όπως επίσης ένα εναλλακτικό κείμενο 31 μελών (Γ. Χελάκης κλπ.)και μεμονωμένες προτάσεις.

Φυσικά ένα κείμενο θέσεων είναι σχεδόν αδύνατο να εκφράσει με απόλυτο τρόπο τις απόψεις κάθε μεμονωμένου ατόμου, όσον αφορά όμως τις τρεις τροπολογίες η διαφοροποίηση είναι σημαντική.

2.1    Η πρώτη τροπολογία αναφέρεται στο τεράστιο οικολογικό πρόβλημα που είναι διαταξικό, καθίσταται απειλητικό, ανάλογο με τον εφιάλτη του πυρηνικού ολέθρου που έζησε η ανθρωπότητα την εποχή του ψυχρού πολέμου. Η πάλη για την υπέρβαση του καταναλωτισμού, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, της παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε και γενικά της «πράσινης οικονομίας»,πρέπει ν' αποτελέσουν αιχμές στο σύνολο του προγράμματος του ΣΥΝ.

Η συνάντηση μας με τους «Οικολόγους- Πράσινους» τοποθετείται στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων, για τα μέλη που πρότειναν την τροπολογία.

2.2    Η δεύτερη τροπολογία καθορίζει ως βασική στρατηγική επιλογή του ΣΥΝ και φυσικά και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (μέλος του οποίου είναι ο ΣΥΝ ενώ δεν μετέχουν οι άλλες συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ) τον σταθερό προσανατολισμό προς την ομοσπονδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε ν' αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, ενιαίο νόμισμα, ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και το NATO. Η αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των σημερινών (ελπίζω προσωρινά) συντηρητικών κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο μέσα από την πάλη των λαών της Ευρώπης και την δράση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος (με πρωτεργάτες τους Γάλλους και τουςΟλλανδούς), που κατοχύρωνε συνταγματικά τον νεοφιλελευθερισμό αποτέλεσε μια ήττα των συντηρητικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζω ότι στην χώρα μας στην βουλή ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ το καταψήφισε, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος Κουβέλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είχε αναλύσει τους νομικούς και πολιτικούς λόγους που επέβαλλαν την απόρριψη του συγκεκριμένου Συντάγματος προκειμένου ν' αποτραπεί ο κίνδυνος συνταγματικής κατοχύρωσης νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος για ένα μελλοντικό σύνταγμα που θα κατοχυρώνει την Ελευθερία, την Δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, την κοινωνική προστασία, και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πολιτική στήριξης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με τους γνωστούς όρους και προϋποθέσεις αποτελεί πάγια πολιτική θέση του ΣΥΝ και του Κ.Ε.Α.. Τέλος πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην "εμβάθυνση» έναντι της περαιτέρω «διεύρυνσης», η οποία πρέπει μάλλον να μετατεθεί στο απώτατο μέλλον, καθ' όσον η «σύγκλιση» των ευρωπαϊκών λαών στο οικονομικό, κοινωνικό, και πολιτιστικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την συνοχή και αποφυγή «καταρρεύσεων» στο μέλλον όπως συνέβη με την διάλυση της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας.

2.3    Η τρίτη τροπολογία που αναφέρεται στην τακτική της πολιτικής χαρακτηρίζοντας ως συγγενέστερες πολιτικές δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ, το Κ.Κ.Ε, και τους «Οικολόγους- Πράσινους», θεωρεί ότι στο πλαίσιο της υφισταμένης πολιτικής κατάστασης είναι αδύνατη η συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο. Φυσικά δεν αποκλείεται στο μέλλον εφ' όσον υπάρξει αλλαγή των σημερινών πολιτικών επιλογών τους. Π.χ το ΚΚΕ ν' απομακρυνθεί από τον Αντιευρωπαϊσμό του, ν' αναγνωρίσει ότι «Σοσιαλισμός» με Ελευθερία και Δημοκρατία αποτελεί μονόδρομο εγκαταλείποντας την προσήλωση του στο μοντέλο του «Υπαρκτού Σοσιαλισμού» των «Γκουλάγκ» που αποδείχθηκε ένας «Ψεύτης Ήλιος», ν' αποδεχθεί την κοινή δράση αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως ασφαλιστικό, παιδεία, γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, μερική απασχόληση κλπ. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ αρνείται ν' αναγνωρίσει την ευθύνη του για την διαιώνιση του δικομματισμού, την διαφθορά που εξέθρεψε στα χρόνια της διακυβέρνησης του, την υιοθέτηση πολιτικών αποχαρακτηρισμού αγαθών ως δημόσιων π.χ στην Παιδεία και εθνικιστικών εξάρσεων π.χ στο Σκοπιανό, και την διστακτικότητα του να συμπορευτεί με τον ΣΥΝ σε θεσμικά θέματα όπως ο χωρισμός-Κράτους- Εκκλησίας κλπ. Ο ΣΥΝ δεν ταυτίζει ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ αποφεύγοντας τα ολέθρια λάθη της Αριστεράς παλαιοτέρων εποχών (Τι Πλαστήρας τι Παπάγος)

Τις παραπάνω τροπολογίες καταψήφισε η πλειοψηφία της Κ.Π.Ε (και ο υποψήφιος Πρόεδρος σ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ τις ψήφισε ο σ. Φώτης Κουβέλης).

3.    Θεωρώντας το κοινοβούλιο ως διαχρονική δημοκρατική κατάκτηση και αυτονόητη την προσπάθεια κάθε κόμματος εκπροσώπησης, διερωτώμαι αν ένα κόμμα που εκπροσωπείται με 10 έδρες (από τις 14 του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ) υποβαθμίζει ή όχι έναν καταξιωμένο θεσμό αρνούμενο να εκλέξει Πρόεδρο του κάποιον από τους 10, πέραν του γεγονότος της δημιουργίας διαφοροποιημένων κέντρων εξουσίας.

Θέμης Βούλγαρης
Μέλος της Γραμματείας
Π.Κ ΧΟΛΑΡΓΟΥ