Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2005

Κατάληψη του κτιρίου διοίκησης των ΗΣΑΠ από τη Νεολαία ΣΥΝ και την Αυτόνομη Παρέμβαση

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

Η Νεολαία του ΣΥΝ και η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων και νέων κατέλαβαν συμβολικά σήμερα το πρωί το κτίριο της Διοίκησης των ΗΣΑΠ, διεκδικώντας την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου για το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων σ΄ αυτές.

Οι διαδηλωτές κατάγγειλαν το νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που αντιπροσωπεύει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και με το οποίο κλιμακώνεται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, που εγκαινιάστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κατάγγειλαν, επίσης, τον εργασιακό ρατσισμό σε βάρος των νέων και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου των ΔΕΚΟ, μακριά από τη διαπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων και την κυβερνητική-κομματική χειραγώγηση.

Μετά το τέλος της κατάληψης έγιναν δηλώσεις

Αλ. Καλύβης, εκπρόσωπος της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: Με τη σημερινή μας ενέργεια θέλουμε να εκφράσουμε την απαίτησή μας να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο το οποίο καταργεί τις εργασιακές σχέσεις και τις συμβάσεις σήμερα στις ΔΕΚΟ, αλλά, ταυτόχρονα, λειτουργεί ως δούρειος ίππος για την υπονόμευση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο και να μαζικοποιήσουν την απεργιακή κινητοποίηση και το συλλαλητήριο που οργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Αλ. Τσίπρας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για τη Νεολαία: Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, κηρύσσει τον πόλεμο στη νέα γενιά. Επιτίθεται στη νεολαία με τρόπο βάναυσο, σχεδόν ρατσιστικό. Σημαδεύουνε το μέλλον για να διαλύσουν το παρόν.

Οι νέες και οι νέοι της χώρας μας, δε θα τους κάνουν τη χάρη να παραδοθούν αμαχητί. Δε θα σηκώσουν λευκή σημαία στις ορέξεις της εργοδοσίας και των μεγάλων συμφερόντων, που στο όνομα της μεγιστοποίησης της δικής τους κερδοφορίας, επιδιώκουν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Η σταθερή και ασφαλής εργασία δεν είναι χατίρι κανενός. Είναι δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δικαίωμα που δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά κερδήθηκε με αγώνες.

Η συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων, θα σπάσει εκεί που κερδίζεται το δίκιο των πολλών: Στους δρόμους.

Δημ. Τζανακόπουλος, Γραμματέας Κ.Σ. Νεολαίας Σήμερα προβήκαμε σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΗΣΑΠ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας και να ζητήσουμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των ΔΕΚΟ, καταργεί την σταθερή απασχόληση για τους νεοπροσλαμβανόμενους και επομένως στρέφεται, κατά κύριο λόγο, εναντίον των νέων εργαζόμενων. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, πρέπει να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να κινητοποιηθούν άμεσα και να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

To Γραφείο Τύπου