Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/02/2008

Μόλις στο 11,5% η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου συνοχής για δασική προστασία!

Για το έργο «Προστασία του δάσους Σέιχ Σου» δεν έχει ζητηθεί ακόμα ούτε η προκαταβολή!

Κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά κονδύλια και να μη γίνουν τα έργα

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Την σχεδόν βέβαιη απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων του Ταμείου Συνοχής που προορίζονται για δασική προστασία (Σέιχ Σου και εξοπλισμός πυρόσβεσης) προαναγγέλλει  η αρμόδια Επίτροπος κ. Χούμπνερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε στην ερώτησή του να πληροφορηθεί την πορεία υλοποίησης των έργων δασικής προστασίας του ταμείου Συνοχής 2000-2006.

Στην απάντηση της, η Επίτροπος αποκαλύπτει ότι από τα 41, 4 εκατ. ? που αφορούν τα έργα δασικής προστασίας, μόνο μια προκαταβολή ύψους 4,8 εκατ. ? έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές.  

Υπενθυμίζεται ότι από σχετικούς πίνακες της Κομισιόν που απεστάλησαν σε απάντηση ερωτήσεων του Δημήτρη Παπαδημούλη (19.06.2007 και 12.07.2006), προκύπτει ότι τα συνολικά ποσά κοινοτικής συμμετοχής στα 2 αυτά έργα του Ταμείου Συνοχής ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια ευρώ για το έργο "Εξοπλισμός πυρόσβεσης - Δασική προστασία" και 11.347.553 εκατομμύρια ευρώ για το έργο της προστασίας του δάσους Σέιχ Σου.

ΕΡΓΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Προστασία δάσους Σέιχ Σου 11.347.553 9.078.042
Εξοπλισμός πυρόσβεσης 30.000.000 24.000.000

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ε-2337/07 και Ε-2181/06

Δηλαδή, λίγους μόνο μήνες πριν την λήξη του Ταμείου Συνοχής 2000-2006, μόνο το 11,5% των πόρων για δασική προστασία έχει απορροφηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, η Επίτροπος Χούμπνερ σημειώνει ότι:

Σαν να μην έφθανε η μηδενική απορρόφηση που παρουσιάζει το έργο της προστασίας του δάσους Σέιχ Σου, η Ελλάδα απειλείται επιπλέον και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Χαρακτηριστικά, η κ. Χούμπνερ αναφέρει: «Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει (2005/4978) δυνάμει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ σε σχέση με ορισμένες συμβάσεις για την εκτέλεση του εν λόγω έργου, επειδή θεωρεί ότι οι συμβάσεις αυτές ενδέχεται να έχουν συναφθεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις».

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι σε περίπτωση όπου τα δύο ανωτέρω έργα δεν υλοποιηθούν εντός των χρονικών ορίων του Ταμείου Συνοχής 2000-2006, τότε αυτόματα ακυρώνονται και τα έργα μένουν ημιτελή, καθώς, όπως υπογραμμίζει η Επίτροπος, η Κομισιόν «δεν έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές καμία αίτηση για συγχρηματοδότηση των προαναφερόμενων δύο έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Η απάντηση και τα στοιχεία της Κομισιόν εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Παρά τις περσινές φονικές πυρκαγιές, τα έργα δασικής προστασίας προχωρούν "σαν τον κάβουρα", γιατί απλώς δεν είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Είναι σχεδόν βέβαιο πλέον ότι θα χαθούν κι άλλοι σημαντικοί κοινοτικοί πόροι και δεν θα γίνουν  τα προγραμματισμένα έργα. Περιμένουμε τις ενέργειες, τις εξηγήσεις ή έστω ένα συγνώμη από τους κυβερνητικούς αρμόδιους."

To Γραφείο Τύπου