Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/02/2008

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Για το θέμα της SIEMENS. Για τον ΟΣΕ και τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Αμέσως μετά έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είχαμε μια συνάντηση και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για δύσκολα θέματα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Σιδηροδρομικών.

Δεν μπορεί μια κυβέρνηση η οποία παραπαίει, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης, να οδηγήσει σε κατάρρευση και όλο το δημόσιο τομέα και τα κεκτημένα των εργαζομένων. Κι αυτό γίνεται γενικός κανόνας. Το βλέπουμε παντού, στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, στα λιμάνια, στην Ολυμπιακή και το βλέπουμε και στους σιδηροδρόμους,  όπου την κυβέρνηση το μόνο που την ενδιαφέρει είναι, όχι να αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο σιδηροδρομικό -δεδομένου ότι από άποψη οικολογικού ανταγωνισμού είναι το πιο αντιρρυπογόνο μέσο διακίνησης προϊόντων και ανθρώπων- το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα δώσει καινούργιες δυνατότητες στον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτή την έννοια εμείς θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προσπάθεια να αποσπαστεί η ΤΡΕΝΟΣΕ από το γενικό συγκρότημα του ΟΣΕ, προκειμένου κάποτε να οδηγηθεί ίσως σε ιδιωτικά χέρια.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο κόλπο της κυβέρνησης, δηλαδή να επιβαρύνει και σήμερα τον ΟΣΕ με τα έργα σιδηροδρομικής υποδομής που γίνονται και τα οποία είναι ευθύνη του δημοσίου. Δεν επιβαρύνονται οι αεροπορικές εταιρείες με την κατασκευή του «Ελ. Βενιζέλος», ούτε τα ΚΤΕΛ ή τα ταξί με τα έξοδα για την συντήρηση ή την κατασκευή των δρόμων.

Διαφωνούμε επίσης και έχουμε και μια εντελώς διαφορετική άποψη σε σχέση με την προσπάθεια να απολυθούν ουσιαστικά εργαζόμενοι. Προσπάθεια η οποία έχει έρθει και στη δημοσιότητα με πολλαπλά δημοσιεύματα, είτε με εθελούσιες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, είτε μέσα από μετατάξεις. Είναι ένας παραλογισμός και μια κοροϊδία  της κυβέρνησης προς την κοινή γνώμη, από τη μια να εμφανίζει ένα απαράδεκτο σύστημα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα αυξήσει το χρόνο ηλικίας για να επιβιώσουν τα ταμεία και από την άλλη να προχωράει -και αυτό δείχνει την υποκρισία της- σε εθελούσιες εξόδους, επιβαρύνοντας τα Ταμεία με τεράστια ποσά, όπως συγκεκριμένα το ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Εμείς θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων και θα φέρουμε άμεσα το θέμα με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις.

Και με την ευκαιρία που μιλάμε για το δημόσιο τομέα, θα έλεγα ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ρίξει αλλού το βάρος. Διότι η εικόνα που έχουμε από την περίπτωση της SIEMENS σημαίνει ότι έχουμε κατασπατάληση δημοσίων πόρων σε πολύ μεγάλη κλίμακα, οι οποίοι δεν οδηγούνται σε επενδυτικές ανανεώσεις και επεκτάσεις, αλλά οδηγούνται στις τσέπες πολιτικών και άλλων ημετέρων. Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι χρειάζεται εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση της SIEMENS. Χρειάζονται όμως και πολιτικές εξηγήσεις για το ήδη ορατό κομμάτι του παγόβουνου, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Εξηγήσεις που έχουν σχέση με το γιατί συμφωνείται μια προγραμματική συμφωνία με μια ιδιωτική επιχείρηση, παρά τις υποχρεώσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για διεθνή διαγωνισμό, εξηγήσεις γιατί για το C4I επιλέγεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως φορέας, όπου δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος του δημοσίου και όχι τα αρμόδια υπουργεία που θα υπήρχαν. Σε όλα αυτά χρειάζονται απαντήσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών): Στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουμε εξαγγείλει για την επόμενη εβδομάδα, διαφωνώντας με τα σχέδια της κυβέρνησης, που, με αφορμή την αποκοπή της ΤΡΕΝΟΣΕ, κρύβει το γεγονός ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει στην πάροδο του χρόνου την εταιρεία, πρώτον, δεύτερον, το υπόλοιπο κομμάτι που θα μείνει ως ΟΣΕ απαξιώνεται και ουσιαστικά θα κλείσει με όλα αυτά τα δημοσιεύματα για εθελούσιες εξόδους και υποχρεωτικές μετατάξεις. Ουσιαστικά μιλάμε για κατάργηση του υπάρχοντος σήμερα Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά έχουμε ζητήσει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο κ. Αλαβάνος ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε, και μάλιστα άμεσα. Συναντηθήκαμε μαζί του, του εκθέσαμε τα προβλήματά μας. Ζητήσαμε την στήριξη του κόμματος στη Βουλή και στην κοινωνία, κάτι που είμαστε βέβαιοι ότι θα το έχουμε. Και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, που είναι η ιδιωτικοποίηση των τραίνων και η απαξίωση του σιδηρόδρομου, με συναντήσεις με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων -όσους ανταποκριθούν- με την κοινωνία -θα απευθύνουμε επιστολή στους επιβάτες, με τους αγώνες μας και με ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την αποτροπή αυτών των σχεδίων.

To Γραφείο Τύπου