Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2008

"Οραματική Παρέμβαση ενός απλού μέλους του ΣΥΝ (Γιάννης Κυριακάκης ΠΚ Καλλιθέας) για ένα ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8 ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ!"

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Αγαπητοί σύντροφοι

Θεωρώ ότι αν όχι σε αυτό, τουλάχιστον στο επόμενο συνέδριό μας, σύνθημά μας πρέπει να είναι το ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ, το σύνθημα του Μάη του 68. Όχι γιατί η συγκυρία μοιάζει, ούτε γιατί σαν κόμμα έχουμε κάτι κοινό με το Μάη του 68 (ούτε ποτέ είχαμε), αλλά απλά γιατί είναι ένα τόσο όμορφο σύνθημα! Αυτό που θα ήταν το πιο επαναστατικό για την Ελλάδα εδώ και 20-40 χρόνια και προφανώς και για τα επόμενα 20-40 χρόνια θα ήταν να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με την αισθητική! Έχουμε αλήθεια σκεφτεί πώς είναι οι πόλεις μας; οι δρόμοι μας, τα σπίτια μας, οι δουλειές μας, οι σχέσεις μας; Αν για κάτι η Ελλάδα χρειάζεται την Αριστερά είναι για να ομορφύνει!

Όμως για να γίνει αυτό η Αριστερά πρέπει πρώτον να κυβερνήσει και δεύτερον να μην κυβερνήσει όπως όλοι οι άλλοι, δηλαδή να διαχειριστεί το σύστημα (όπως έγινε σε Ιταλία πρόσφατα και Γαλλία παλιότερα) και φυσικά όχι όπως τα πατριαρχικά καθεστώτα του αυταρχικού σοσιαλισμού. Για να είμαι καθαρός δεν θεωρώ αδύνατο, ούτε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα, ούτε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία. Γι αυτό και θεωρώ ότι όλες οι τάσεις του ΣΥΝ ακόμα και αυτή των αγαπημένων μου φίλων της αριστερής ανασύνθεσης, είναι ανεπαρκείς, γιατί διεκδικούν το δυνατό, το εφικτό κι όχι το αδύνατο. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού για τους επαγγελματίες πολιτικούς, όχι για τους αριστερούς. Για μένα το αδύνατο δεν είναι να κυβερνήσουμε. Το αδύνατο είναι να θέσουμε τις βάσεις για ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, άμεσα. Από την πρώτη μέρα που θα κυβερνήσουμε. Ίσως κι από τη στιγμή που θα συλλάβουμε τον τρόπο, ίσως κι από αύριο, κι από σήμερα. Ίσως το αδύνατο, είναι αυτό που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να σκεφτεί. Από συνήθεια, ή από φόβο, ή κι από τα δύο. Γι αυτό λοιπόν προχωράω αμέσως σε ένα υποθετικό πρόγραμμα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 8 σημείων και το καταθέτω για τα επόμενα 1, 2, 3 και 103 συνέδρια του ΣΥΝ, μέχρι να υλοποιηθεί:

1.    Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετεί αμέσως μορφές άμεσης δημοκρατίας και αυτό-οργάνωσης των πολιτών σε όλους τους χώρους που αυτοί δεν υπάρχουν, ενώ αναδιοργανώνει ριζικά όλο το θεσμικό πλαίσιο του συνδικαλισμού, της αυτοδιοίκησης, και όλων των συμμετοχικών θεσμών στην εργασία, στη διοίκηση, στη γειτονιά κοκ. Σταδιακά δημιουργούνται δίκτυα που συνδέουν τους τοπικούς θεσμούς με τους περιφερειακούς και εθνικούς, (μέχρι και το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση) όχι μέσω μόνιμων αντιπροσώπων, αλλά μέσω ελεγκτικών περιοδικών αντιπροσώπων και μηχανισμών. Όλοι είναι αιρετοί και όλοι ανακλητοί.

2.    Νομιμοποιούνται αμέσως όλοι οι μετανάστες και έχουν όλοι το δικαίωμα να γίνουν έλληνες πολίτες μετά από μια πενταετία. Προστατεύονται με νόμο ισότιμα όλες οι θρησκείες κι αναγνωρίζεται απόλυτα το δικαίωμα του αυτό-προσδιορισμού.

3.    Άμεση φορολογική μεταρρύθμιση, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου,  δραστική μείωση εξοπλισμών, κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ή μείωση της στους 3 μήνες. Εκπόνηση προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για αναδιανομή του εισοδήματος μέσω αυτού με ορίζοντα 5ετίας με ανοιχτή την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων με διαφανείς διαδικασίες με κύριο στόχο τις υποδομές στην περιφέρεια: Ήπειρο, Θράκη, Μακεδονία και νησιά, σε προτεραιότητα.  

4.    Ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με την συγκρότηση τοπικών ιατρείων που καλύπτουν όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από ασφάλεια στο επίπεδο της γειτονιάς-κοινότητας, πολύ-ιατρείων και κέντρων υγείας στο επίπεδο του δήμου και νοσοκομείου σε κάθε συγκρότημα δήμων με πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Σταθμοί απεξάρτησης σε κάθε συγκρότημα δήμων. Ελεύθερη περίθαλψη για όλους.

5.    Ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος παιδείας, καθιέρωση δια βίου εκπαίδευσης και ανοιχτών πανεπιστημίων. Χρηματοδότηση της έρευνας. Σύνδεση των διάφορων βαθμίδων της παιδείας μεταξύ τους και με τον εθνικό σχεδιασμό για ολική απασχόληση. Δημιουργία τοπικών και περιφερειακών επιτροπών παιδείας με πλήρη λαϊκή συμμετοχή. Ριζική αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών σε όλες τις βαθμίδες με κέντρο τον άνθρωπο την οικολογία, τη δημιουργικότητα και το σεβασμό του διαφορετικού. Κατάργηση όλων των ανταγωνιστικών εξεταστικών συστημάτων. Παιδικοί σταθμοί δωρεάν για όλα τα παιδιά με ουσιαστική επιστημονική παιδαγωγική στήριξη

6.    Δραστική περικοπή της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, εξ-ορθολογισμός του νομοθετικού πλαισίου, σταδιακή αφαίρεση διοικητικών λειτουργιών από τη γραφειοκρατία και πέρασμα τους σε λαϊκούς θεσμούς, δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών προστασίας του πολίτη, της φύσης και της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους. Άμεση θεσμοθέτηση πλέγματος προστασίας του περιβάλλοντος, δραστικές απαλλοτριώσεις και αστικές αναδιαρθρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο. Ριζική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

7.    Εθνικός σχεδιασμός για την πλήρη απασχόληση, ενίσχυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και πρωτοβουλιών που συγκλίνουν σε αυτό το στόχο.  

8.    Ειρηνική εξωτερική πολιτική και διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταστροφή της πολεμικής βιομηχανίας και τον τερματισμό της παραγωγής και εμπορίας όπλων και οπλικών συστημάτων.

Και αυτή θα είναι μόνο η αρχή...

Αν συμφωνήσει και ο διάβολος με αυτό το πρόγραμμα, ας το κάνουμε και με το διάβολο ρε παιδιά...σημασία έχει να το κάνουμε, και όχι με ποιόν. Ποια από τις τάσεις του ΣΥΝ διαφωνεί με αυτό το πρόγραμμα; Σύντροφοι ...αυτό είναι το αδύνατο...αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε! Σήμερα!

Καλή επιτυχία στο συνέδριο.

Γιάννης Κυριακάκης ΠΚ Καλλιθέας

Λονδίνο 5/2/2008