Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2008

Πορεία υλοποίησης Γ'ΚΠΣ

Σε 11 μήνες η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει σχεδόν 8 δις ?.

Πάνω από 5 δις ? η απώλεια κοινοτικών πόρων εάν διατηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί απορρόφησης. Δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον συνολικό προϋπολογισμό του Ταμείου για την Φτώχεια.

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Μόλις 11 μήνες πριν από την λήξη του Γ ΚΠΣ παραμένουν αναξιοποίητα σχεδόν 8 δις ?, με κίνδυνο την οριστική απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων.. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κ. Χούμπνερ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί την μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδουτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία στην Ελλάδα.

Στην απάντηση της η Επίτροπος Χούμπνερ αναφέρει ότι «στις 26 Νοεμβρίου 2007 η απορρόφηση των κοινοτικών πιστώσεων από την Ελλάδα (διαρθρωτικά ταμεία και κοινοτικές πρωτοβουλίες) ήταν 15,14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, δηλαδή το 65,78% των κονδυλίων που είχαν αναληφθεί την περίοδο 2000-2006». Δηλαδή, για να μην απωλέσει η Ελλάδα κοινοτικούς πόρους πρέπει να απορροφήσει σε 11 μήνες το υπόλοιπο 35% του ΚΠΣ. Εάν όμως και κατά την διάρκεια του 2008 διατηρηθεί ο μέχρι σήμερα μέσος ετήσιος ρυθμός απορρόφησης της τάξης του 10%, τότε οι τελικές οριστικές απώλειες κοινοτικών πόρων θα υπερβαίνουν τα 5 δις ?. Χρήματα που θα αρκούσαν να χρηματοδοτήσουν δύομιση φορές το ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Οι κυριότερες αιτίες της πολύ κακής απορρόφησης των κοινοτικών πόρων σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Χούμπνερ είναι η ελλιπής νομοθεσία, τα θεσμικά κενά και η κακή οργάνωση είναι Συγκεκριμένα η κ. Χούμπνερ αναφέρει: . «Η καθυστέρηση που σημειώθηκε κατά την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2000-2006 και ενός κατάλληλου εθνικού νομοθετικού πλαισίου, η συνεχής αδυναμία ορισμένων τελικών δικαιούχων σχετικά με τη διοίκηση των έργων, καθώς και η πολυσύνθετη επιχειρησιακή και οικονομική φύση ορισμένων ενεργειών, είναι μεταξύ των κύριων αιτίων των δυσκολιών που συναντήθηκαν κατά την εκτέλεση των προγραμμάτων του τρίτου ΚΠΣ στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Όλα δείχνουν ότι η εξακολουθητική ολιγωρία και η κυβερνητική διαχειριστική ανεπάρκεια θα έχουν ως τίμημα την απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων από το Γʼ ΚΠΣ. Με τα κονδύλια που κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά θα μπορούσε η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει όχι ένα αλλά τρία σχεδόν ταμεία για την καταπολέμηση της φτώχειας. Την ίδια ώρα που 14 μήνες μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ, το λεγόμενο Δʼ ΚΠΣ κανένα απολύτως έργο δεν έχει ξεκινήσει. Δυστυχώς για την κυβέρνηση της ΝΔ τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα.»

To Γραφείο Τύπου