Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/02/2008

Συνέντευξη Τύπου του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα του πολιτικού ελέγχου των υποθέσεων διαφθοράς και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα σχετικά με θέμα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα του πολιτικού ελέγχου των υποθέσεων διαφθοράς (υπόθεση «Ζαχόπουλου», SIEMENS) και την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε:

«Η διαφθορά, η σήψη και ο κιντρινισμός υπονομεύουν τη λειτουργία του δημόσιου και του πολιτικού βίου. Προσβάλλουν βαρύτατα την ελληνική κοινωνία, η οποία ζει τα αποτελέσματα μιας ανελέητης νεοσυντηρητικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η υπόθεση της διαφθοράς είναι ανάγκη  να ελεγχθεί πολιτικά. Το επιχείρημα που διατυπώνει η κυβέρνηση ότι ο δικαστικός έλεγχος δεν επιτρέπει τον πολιτικό έλεγχο είναι πρόσχημα και δεν ανταποκρίνεται στη σπουδαιότητα του ζητήματος που έχει σχέση με την ανάγκη του πολιτικού ελέγχου της διαφθοράς. Ο δικαστικός έλεγχος έχει τις δικές του διαδρομές, έχει το δικό του αντικείμενο και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τον αναγκαίο και επιβεβλημένο πολιτικό έλεγχο. Ο πολιτικός έλεγχος και ο δικαστικός έλεγχος μπορούν και πρέπει να βαίνουν παράλληλα.

Κατά συνέπεια η άρνηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να δεχθεί τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής είναι πρόσχημα και είναι μια εύκολη δικαιολογία, ακριβώς για να αποφύγει τον πολιτικό έλεγχο.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τόσο για τη λεγομένη υπόθεση Ζαχόπουλου, όσο και για την υπόθεση της Siemens.Εμείς όμως στηρίζουμε την πρόταση που έχει υποβληθεί για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής , όπως υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος όλων αυτών των υποθέσεων στα πολλαπλά επίπεδα που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Κατά συνέπχεια ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στηρίζει την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ζητάει να υπάρξει ο σχετικός έλεγχος και από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και των δύο υποθέσεων, τόσο της υπόθεσης Ζαχόπουλου, όσο και της υπόθεσης Siemens.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και εδώ πρέπει να υπάρξει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Δυστυχώς ο έλεγχος της  δικαιοσύνης αναφορικά με αυτή την υπόθεση έχει τελειώσει και η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο, παρά το γεγονός ότι εγείρονται τεράστια ερωτήματα για τη σπουδή της δικαιοσύνης να θέσει την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στο αρχείο.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια πολιτικού ελέγχου και των τριών αυτών υποθέσεων, αλλά και ΄κάθε άλλης υπόθεσης που σχετίζεται με την διαφθορά, τη σήψη και τον κιτρινισμό. Η διαφθορά ρευστοποιεί το πολιτικό σύστημα, υπονομεύει την πολιτική ζωή και την καθιστά περισσότερο εύκολη στο να ελέγχεται, να κηδεμονεύεται, αλλά και να διαμεσολαβείται από ποικιλόνυμα  οικονομικά κέντρα, αλλά και από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που εκφράζουν τα συμφέροντα αυτών των οικονομικών κέντρων. Η σιωπή, η ανοχή, η απόκρουση του πολιτικού ελέγχου των υποθέσεων διασθοράς είναι σε τελική ανάλυση πολιτική συνενοχή. Η ανοχή που επιδεικνύεται τελικά διευκολύνει την διαφθορά να ξαπλώνεται και προσβάλει την κοινωνική συνοχή».

Ακολουθούν  ερωτήσεις από δημοσιογράφους και απαντήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φώτη Κουβέλη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Κουβέλη, έχουν οδηγήσει πουθενά οι εξεταστικές επιτροπές; Είχαμε κανένα αποτέλεσμα όσες φορές έγιναν εξεταστικές επιτροπές.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό δεν αποτελεί όμως δικαιολογία για να αποκρουστεί ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος μέσω των εξεταστικών επιτροπών. Οι εξεταστικές επιτροπές μπορούν να βαθαίνουν την έρευνά τους και να διαπιστώνουν κρίσιμα στοιχεία και για την ουσία την υπόθεσης, αλλά και για τη λειτουργία της πολιτικής ζωής. Κατά συνέπεια ακόμη και η διακρίβωση των πολιτικών ευθυνών που είναι δυνατόν να προκύψει από την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής είναι κρίσιμο και σημαντικό πολιτικό μέγεθος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι η έρευνα των δικαστικών αρχών θα οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, δηλαδή στην αποκάλυψη των ενόχων σε όλα τα επίπεδα; Τι συνέπειες θα έχει αυτό ανεξαρτήτως του αν αποφασιστεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δηλαδή, τι συνέπειες θα έχει αυτή η αποκάλυψη για το πολιτικό μας σκηνικό, αν πιστεύετε ότι θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η δικαιοσύνη οφείλει να αξιοποιήσει  το αποδεικτικό υλικό το οποίο κάθε μέρα προκύπτει από την έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει βραδύνει απαράδεκτα στην έρευνα αυτής της υπόθεσης και αναφέρομαι στην υπόθεση Siemens. Έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής η ελληνική δικαιοσύνη να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία αναδεικνύονται από την έρευνα των γερμανικών δικαστηρίων. Κανένας δικαστικός έλεγχος και κανένας πολιτικός έλεγχος δεν πρέπει να δημιουργεί την οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Στο δημοκρατικό πολίτευμα  ο έλεγχος των ποινικών αλλά και των πολιτικών ευθυνών είναι σημαντική λειτουργία γιατί είναι μια λειτουργία η οποία μπορεί να αποκαθιστά τα πράγματα. Είναι μια λειτουργία που σε κάθε περίπτωση αποτελεί υποχρέωση της πολιτικής ζωής.

Στο βαθμό που θα υπάρξει ανάδειξη πολιτικών ευθυνών είναι αυτονοήτο ότι αυτό κάθε φορά προσμετράται στον καταλογισμό ακριβώς των πολιτικών ευθυνών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήσατε πριν για ποικιλόνυμα οικονομικά συμφέροντα και μέσα μαζικής επικοινωνίας που στηρίζουν, πιστεύετε ότι αυτά τα μέσα και γενικότερα τα οικονομικά συμφέροντα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαλεύκανση των υποθέσεων που αναδερθήκατε πριν ή αντιθέτως συμβάλλουν στο να κουκουλωθούν αυτές οι υποθέσεις.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πάρα πολλές φορές από τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την έρυνα αυτών των υποθέσεων δημιουργούν σύγχυση και η σύγχυση είναι βέβαιο ότι τις περισσότερες φορές είναι σε βάρος της αλήθειας που πρέπει να διακριβώνεται, τόσο της νομικής όσο κυρίως της πολιτικής αλήθειας.    

To Γραφείο Τύπου