Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/12/2005

Το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων διατηρεί την αδιαφάνεια και τις απευθείας αναθέσεις

Η Επιτροπή του ΣΥΝ για την Αμυντική Πολιτική εκφράζει την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου που ήδη συζητείται στη Βουλή, με τίτλο «Προμήθειες Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων». Νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφού είχε προηγηθεί η παραγγελία, με απευθείας ανάθεση, 40 νέων F-16, των οποίων το κόστος θα ανέλθει στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια αντί των 1,1 όπως δήλωνε τον περασμένο Ιούλιο ο Υπουργός. Παραγγελία που η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει για την επίσπευσή της.

Οι παρατηρήσεις μας σχετικά με το νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

Δεν αλλάζει ουσιαστικά τα μέχρι τώρα ισχύοντα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αποτελεί πρόχειρη συρραφή των δύο Προεδρικών διαταγμάτων (Π.Δ. 284/898 και Π.Δ. 394/96) που σήμερα ισχύουν. Από τεχνική άποψη, έχει πολλά προβλήματα, αποτυπώνει συγχύσεις σε πολλές έννοιες, είναι αποσπασματικό, διατηρεί τα «παράθυρα» για φωτογραφικές προμήθειες». Η ψήφισή του θα περιπλέξει τις διαδικασίες προμηθειών, θα δημιουργήσει προβλήματα γύρω από την ποιότητα των προμηθευόμενων υλικών και σε αρκετές περιπτώσεις θα αυξήσει το κόστος τους. Φαίνεται ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Η κατάργηση 18 παλιών τρόπων απευθείας αναθέσεων δεν πρέπει να παραπλανήσει κανέναν, διότι στους 4 νέους τρόπους που εισάγονται μπορεί πρακτικά να ενταχθεί κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι το νομοσχέδιο διατηρεί την «αμαρτωλή» αδιαφάνεια. Για μια ακόμα φορά αποφεύγεται ο διακομματικός έλεγχος των προμηθειών σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων από ειδική επιτροπή της Βουλής, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας, πρέπει να έχουν δικαίωμα ελέγχου τόσο στη φάση της σκοπιμότητας της προμήθειας όσο και στην φάση κατάρτισης και υλοποίησης των σχετικών συμβάσεων.

Το ζήτημα, φυσικά, των προμηθειών δεν είναι μόνο νομοθετικό. Είναι κυρίως πολιτικό.

Η αμυντική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι σε λανθασμένο δρόμο, αποτελώντας προέκταση μιας εξωτερικής πολιτικής που κινείται σε ατλαντική τροχιά και αναζητεί ρόλους στην ευρύτερη περιοχή μας στα πλαίσια των σχεδιασμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτό ο ΣΥΝ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στους νέους πολυδάπανους εξοπλισμούς. Αντίθετα, έχουμε προτείνει μια άλλη προσέγγιση στα θέματα άμυνας, με βάση μια σύγχρονη πολυδιάστατη αντίληψη για την ασφάλεια, συνοδευόμενη από πρωτοβουλίες όπως για μια συμφωνία αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών Ελλάδας- Τουρκίας.

To Γραφείο Τύπου