Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2008

Συνέντευξη του Νίκου Κωνσταντόπουλου στον δημοσιογράφο Μπ.Παπαδημητρίου στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ

ια σκάνδαλα, διαφθορά, πολιτικές εξελίξεις

-    Για σύστημα υποστήριξης υποψηφίων στις ΗΠΑ από εταιρείες....

Το σύστημα εκεί είναι αλλιώς. Είναι θεσμοθετημένα τα λόμπι και είναι γνωστά από πριν τα δίκτυα της χρηματοδότησης.

Το δικό μας σύστημα είναι σαρακοφαγωμένο.

-    Λόμπι δεν έχουμε εμείς;...

Αφανή, αόρατα και γι αυτό επικίνδυνα. Διότι αυτά τα κέντρα της διάβρωσης και τα λόμπι της διαφθοράς ουσιαστικά ασκούν πολιτική χωρίς αρχές, την οποία και επιβάλλουν στον τόπο.

Από το 1998 στη Βουλή φώναζα για το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, που περισφίγγει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους δημόσιους οργανισμούς, τις προμήθειες και το δημόσιο χρήμα.

Δεν είναι ποτέ δυνατόν να περνάνε οι δεκαετίες και εμείς να λέμε τα ίδια και τα ίδια και το πολιτικό μας σύστημα να μην αντέχει στοιχειωδώς να βάλει μια τάξη σ΄ αυτόν τον τομέα, όπου οργιάζουν οι προμήθειες και οι συναλλαγές.

-    Γιατί τα λέμε και τα ξαναλέμε και δεν γίνεται τίποτε; Πού είναι το πρόβλημα;..

Γιατί δεν έχουμε την αναγκαία πολιτική θέληση στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Και δεν έχουμε, επίσης, την αναγκαία θεσμική θωράκιση. Είναι φανερό ότι το θεσμικό και πολιτικό μας σύστημα δεν αντέχει να κάνει αυτό που σε άλλες χώρες γίνεται αμέσως. Στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία, στις Σκανδιναβικές χώρες προβλήματα τέτοιων σκανδάλων αντιμετωπίζονται με τρόπο αξιόπιστο και συγκεκριμένο.

-    Εσείς είστε και καλός νομικός.. Η παραπομπή των πάντων στη δικαιοσύνη μήπως τελικώς καταντά στο να συσκοτίζει τις υποθέσεις; .. Διότι η δικαιοσύνη.. .άνθρωποι είναι συγκεκριμένοι... πώς θα τα βγάλουν πέρα; ..

Κατ΄ αρχήν το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να συζητιέται και να αντιμετωπίζεται στο πολιτικό επίπεδο. Βεβαίως είναι αναγκαίο να υπάρξουν και οι δικαστικές διαδικασίες. Αλλά, πρώτον, αυτές οι διαδικασίες κρατάνε σε μάκρος χρόνου, δεύτερον, είναι δεν είναι σε θέση δικονομικά να εξιχνιάσουν πλήρως ένα αόρατο δίκτυο, το οποίο ως ιστός αράχνης περιβάλλει την εθνική οικονομία. Είναι διεθνές το φαινόμενο. Η διεθνής της διαφθοράς αξιοποιεί περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον τομέα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες.

Είναι λάθος να λέμε, δεν βαριέσαι, αυτά είναι γνωστά, γίνονται, διότι έτσι διαχέεται η ευθύνη. Όπως είναι λάθος να λέμε, πηγαίνετε στη δικαιοσύνη, διότι είναι μετατόπιση του προβλήματος.

-    Ξέρουμε ότι υπάρχουν μέθοδοι πιο σύγχρονες, έχουμε ένα ανοιχτό τραπεζικό σύστημα ..

Και εκτός αυτού ξέρουμε ότι η Siemens είναι μέχρι και σήμερα βασικός προμηθευτής του ελληνικού δημοσίου και των οργανισμών.

-    Ο κ. Μάνος διατύπωσε χθες την άποψη ξανά ότι όταν μια τέτοια εταιρεία έχει εμπλακεί, το ελληνικό δημόσιο δεν θάπρεπε να αγοράζει απ΄ αυτή την εταιρεία μέχρις ότου να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ο ΟΤΕ λέει θα καταθέσω αγωγή.... Εσείς τι λέτε; ...

Το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει και η κυβέρνηση και οι συναλλασσόμενοι Οργανισμοί του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος να αντιδράσουν πολιτικά, να ζητήσουν εξηγήσεις.

Είναι γνωστά. Τους δρόμους της συναλλαγής τους ξέρουν. Φοβάμαι ότι ξέρουν και πρόσωπα και λογαριασμούς. Έτσι κι αλλιώς όμως πρέπει στον τομέα αυτό, με τρόπο πολιτικά αποφασιστικό και η κυβέρνηση και τα κόμματα και οι οργανισμοί που συναλλάσσονται, να καταγγείλουν τα συμβόλαια και να αξιώσουν διαφάνεια.

Βλέπετε και η Siemens τι υπολογίζει πλέον. Υπολογίζει πλέον να πείσει ότι με τρόπο ειλικρινή θέλει εκκαθάριση όλων αυτών των δικτύων. Γιατί; Γιατί έχει κάνει συμφωνία με το αμερικανικό δημόσιο.

-    Άρα θα έρθει να κάνει μια συμφωνία και με το ελληνικό δημόσιο αν την στριμώξουμε.. και θα μας τι είναι...

Και δεν θα την στριμώξει τώρα ο εισαγγελέας που θα πάει στο Μόναχο. Θα την στριμώξει η διοίκηση του ΟΤΕ, η διοίκηση της ΔΕΗ, οι διοικήσεις των άλλων οργανισμών, και κυρίως η κυβέρνηση.

Είναι τόσο δύσκολο στον τομέα αυτό δια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να υπάρξει μία κοινή στάση όλων των κομμάτων; Και ακόμη είναι τόσο δύσκολο στον τομέα αυτό τα κόμματα να συμφωνήσουν τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, ώστε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να είναι και εξεταστική επιτροπή, για να μην γίνεται διαρκώς αυτή η κοινοβουλευτική τριβή, θα την κάνουμε εξεταστική, δεν θα την κάνουμε εξεταστική; Να είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και Εξεταστική Επιτροπή, όπως είναι σε όλα τα άλλα Κοινοβούλια.

-    Η παρούσα σύνθεση της Επιτροπής δεν είναι η καλύτερη πλην ορισμένων και κυρίως τα κόμματα φαίνεται ότι δεν έβαλαν και τους πλέον δυνατούς ανθρώπους εκεί μέσα.... Βλέπω ότι πηγαίνουμε στην άλλη κατεύθυνση. Άσε τη δικαιοσύνη να τα μπλέκει .. που κάνει 2-3 χρόνια.. Μήπως χρειάζεται η αυτοκάθαρση και στα κόμματα; ....

Όταν μιλάμε για πολιτικό πρόβλημα και πολιτική κρίση, περιεχόμενο του πολιτικού προβλήματος και της πολιτικής κρίσης είναι και η κρίση των κομμάτων. Όταν λέμε αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού,  είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται μετασχηματισμός και αναδιάρθρωση του κομματικού πλαισίου. Δεν είναι ποτέ δυνατόν σήμερα ο πολιτικός βίος της χώρας να λειτουργεί λες και είμαστε στη δεκαετία του ΄80 ή στη δεκαετία του ΄90. Είμαστε μπροστά σε άλλη περίοδο, οι καιροί τρέχουν, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, δεν επαρκεί το πολιτικό σύστημα. Άρα τα κόμματα δεν μπορεί να υπάρχουν με το νόμο της αδράνειας, ούτε βεβαίως να επικαλούνται διαρκώς το παρελθόν τους και να οχυρώνονται πίσω από παραταξιακούς ανταγωνισμούς, γιατί τελικά η μόνη αποκέντρωση που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι η αποκέντρωση της διαφθοράς και ο μόνος ανταγωνισμός είναι ο παραταξιακός ανταγωνισμός, ακόμη και στα θέματα της διαφθοράς. Τα δικά μας και τα δικά σας.

-    Ήρθατε αντίθετος και δικαιωθήκατε στο δικαστήριο με ανθρώπους οι οποίοι περνούν στην κοινή γνώμη μέσα από τη δουλειά που κάνουν, ας την πούμε δημοσιογραφία, ως άνθρωποι που αποκαλύπτουν το κακό στους πολλούς. Και αυτή τη στιγμή ένας απ΄ αυτούς είναι μπλεγμένος σε μια δικιά του υπόθεση με έναν συνάδελφό του εκδότη... Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος βρέθηκε απέναντί σας στα δικαστήρια. Πιστεύετε ότι αυτή η δουλειά καλώς γίνεται έτσι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή ή χρειάζεται κάτι διαφορετικό και τι θα ήταν αυτό;..

Κατ΄ αρχήν δεν είναι δημοσιογραφία, είναι παραδημοσιογραφία αυτό που γίνεται και ουσιαστικά πολλές φορές είναι μια συμπεριφορά η οποία και προκαλεί τους θεσμούς και αηδιάζει τον κόσμο. Άλλο η δημοσιογραφία που ασκεί κριτική, που αποκαλύπτει, που με υπεύθυνο τρόπο οδηγεί στην εξυγίανση του δημόσιου βίου και στον καταλογισμό ευθυνών και άλλο να χρησιμοποιείται όλη αυτή η δημαγωγία δήθεν της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας για να εγκατασταθεί στο δημόσιο βίο της χώρας ένα ευρύ πλαίσιο συναλλαγών. Και βλέπετε ότι ο τρόπος με τον οποίον αντιδικούν μεταξύ τους πρώην συνέταιροι, δείχνει τι συνεταιρισμό είχαν κάνει. Ο τρόπος δηλαδή αυτός παραπέμπει σε αλληλοκαρφώματα που αποκαλύπτουν ένα υπόστρωμα το οποίο πρέπει να ερευνηθεί.

Στην Ελλάδα για να λειτουργήσεις ένα περίπτερο χρειάζεσαι κάποια πιστοποιητικά και κάποιους ελέγχους. Στην Ελλάδα για να βγάλεις μια εφημερίδα, απεδείχθη ότι δεν ασχολείται κανένας με το πού βρίσκεις τα λεφτά. Γιατί ποτέ δεν έχει γίνει στο συγκεκριμένο συνεταιρισμό των σήμερα αλληλοσπαρασσομένων πρώην συνεταίρων  ποτέ δεν έχει γίνει οικονομικός έλεγχος. Πού βρέθηκαν τα λεφτά;  Γιατί ή είναι λεφτά που δίδονται ως δωρεά ή είναι λεφτά που δίνονται ως δάνειο, ή είναι λεφτά που δίνονται για να μην γραφτεί κάτι ή είναι λεφτά που δίνονται για να γραφτεί κάτι. Δηλαδή  δυνάμει προσφέρονται τέτοιες καταστάσεις για να αξιοποιηθούν εκβιαστικά. Όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις υφίστανται έλεγχο. Είναι ποτέ δυνατόν δύο δημοσιογράφοι να επικαλούνται ότι βγάζουν εφημερίδα και την κρατούν τρία χρόνια στην πρώτη γραμμή κάνοντας προσφορές που κοστίζουν πάρα πολύ από λεφτά που βρήκαν στο δρόμο;..

-    Θα σας απαντήσουν όμως ότι δεν έβγαλαν κέρδη απ΄ αυτό.. Άλλωστε ο ισολογισμός της επιχείρησής τους δείχνει λιγότερα από 500 χιλ. ?...

Ας ελεγχθούν λοιπόν τα οικονομικά και αυτός ο γαλαξίας off shore εταιρειών που περιβάλλει τα πρόσωπα και τις εταιρικές ιδιότητες.

-    Να  έρθω στην πρότασή σας ότι πρέπει η Βουλή να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο.. Αυτό θα είναι μια πρόταση που θα την δούμε να διατυπώνεται και από τον ΣΥΝ; .. Την έχετε συζητήσει τώρα που έχετε και τις διαδικασίες για το νέο Πρόεδρο; ...

Ναι. Νομίζω ότι και παλαιότερα την είχαμε κάνει. Αλλά και τώρα οι σημερινές συνθήκες αποτελούν ευκαιρία και πρόκληση για τον ΣΥΝ και νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα των μεγάλων πρωτοβουλιών για να φανεί ο διακριτός και δημιουργικός ρόλος της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σε μια περίοδο που και η κρίση είναι βαθιά και πολυεπίπεδη και τα δύο κόμματα εξομοιώνονται πια στην κοινή γνώμη και χάνουν επιρροή και ο δημόσιος βίος της χώρας έχει περικυκλωθεί από πιέσεις και ανακυκλώνει τη διαφθορά.

-    Άρα χρειαζόμαστε έναν ΣΥΝ με μεγάλη παρουσία στη Βουλή...

Πιστεύω ότι χρειάζεται ένας ΣΥΝ με μεγάλη παρουσία και ο ΣΥΝ πρέπει και να αμφισβητεί και να προτείνει. Πρέπει και να διαμαρτύρεται και να συνθέτει. Γιατί σήμερα λείπει το αντίπαλο δέος απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα. Κι όταν λέω αντίπαλο δέος, δεν εννοώ μονάχα την καταγγελία και την κριτική. Ο ΣΥΝ πρέπει να κάνει σωστά αυτή τη διάκριση. Να εργαστεί δημιουργικά για την εναλλακτική λύση, για την επόμενη ημέρα. Ο ΣΥΝ είναι κατάλληλος γι αυτό το ρόλο. Για να είναι περισσότερο αξιόπιστος και ο ίδιος να μετασχηματιστεί σε δύναμη δημιουργικής σύνθεσης.

To Γραφείο Τύπου