Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/12/2005

Ο Αλέκος Αλαβάνος στη Μεγαλόπολη

"Στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δημιουργία Μονάδας Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη και αξιοποίηση της βιομάζας"

Περιοδεία στο Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελούμενη από τους Γ. Θεωνά, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σωτ. Σιώκο μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνο του τμήματος για την εργατική πολιτική του κόμματος και στελέχη της Ν.Ε. Αρκαδίας, συζήτησε τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, τα προβλήματα του ΑΗΣ ΔΕΗ και των λιγνιτωρυχείων Μεγαλόπολης.

Στις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και εκπροσώπους των Σωματείων εργαζομένων, τέθηκε το ζήτημα της προοπτικής της ΔΕΗ κατά την «μεταλιγνιτική εποχή» και το πρόβλημα της επιβίωσης και του εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ γενικά και των μονάδων της Μεγαλόπολης ειδικότερα.

Σημειώνεται, ότι στον ΑΗΣ ΔΕΗ και στα λιγνιτωρυχεία Μεγαλόπολης, εργάζονται 1900 άτομα με μόνιμη σχέση εργασίας, 180 εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις και πάνω από 200 εργαζόμενοι σε εταιρείες εργολάβων.

Ο Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στον ΑΗΣ της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ΔΕΗ δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που βγήκαν στη δημοσιότητα -Παλαιοκρασσάς, Νέζης κλπ. - αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν στις μονάδες της ΔΕΗ. Γι αυτό θα πρέπει να πάψει η δημαγωγία εναντίον των εργαζομένων που δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς τεχνικούς ασφαλείας και γιατρούς στους χώρους δουλειάς»

Ο Αλ. Αλαβάνος, εξέφρασε την ανησυχία του για το Νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τον οποίο παγώνουν μέχρι το 2010 οι παρεμβάσεις της ΔΕΗ, είτε σε υπάρχουσες είτε σε νέες μονάδες.

«Η ΔΕΗ», τόνισε, «για να επιβιώσει στη μεταλιγνιτική εποχή, πρέπει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη Συνθήκη του Κιότο, να προχωρήσει σε καινοτομίες και εκσυγχρονισμούς με αξιοποίηση του φυσικού αερίου και της βιομάζας, που όμως δεν έχουν μπει καν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με βάση.»

Επανέλαβε ότι είναι σκάνδαλο ο αποκλεισμός της ΔΕΗ από τη δημιουργία μονάδας άνω των 900 μεγαβάτ, ισάξιο με εκείνο του αποκλεισμού του ΟΤΕ από την κινητή τηλεφωνία επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.

Αναφερόμενος στο Νόμο για τις ΔΕΚΟ, είπε ότι «επιχειρείται η καταλήστευση του δημόσιου τομέα, ενώ οι υποδομές που έγιναν με το μόχθο των εργαζομένων και τα χρήματα του ελληνικού λαού, παραδίδονται σε ιδιώτες.»

«Αυτή τη στιγμή» τόνισε, «υπάρχει ένα χάος στον τομέα σχεδιασμού της ενεργειακής πολιτικής και αδυναμία της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, ούτε και συγκροτημένο πρόγραμμα ανάπτυξης στην περιοχή. Θα πρέπει, κατέληξε να δημιουργηθούν εναλλακτικές πολιτικές στον τομέα της ενέργειας.»

Ο Γ. Θεωνάς, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κίνημα και αρραγές μέτωπο απέναντι στις πολιτικές αυτές, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ενωμένοι στην κινητοποίηση της 14ης Δεκέμβρη, που αποτελεί ένα στοίχημα και μια αφετηρία κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της επίθεσης της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.

Αναφερόμενος στο νόμο για τις ΔΕΚΟ, τόνισε ότι «για τους εργαζόμενους διαμορφώνει όρους που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, καταργεί τους κανονισμούς προσωπικού και επαναφέρει το καθεστώς της υποχρεωτικής διαιτησίας με υποχρεωτικό διαιτητή το Κοινοβούλιο. Υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζεται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στο ποιος θα πάρει τους νέους τομείς ενέργειας. Κάτι τέτοιο μπορεί να βγάλει τη ΔΕΗ έξω από το παιχνίδι.»

Ο Αλ. Αλαβάνος και ο Γ. Θεωνάς, μίλησαν επίσης σε συγκέντρωση των εργαζομένων και συζήτησαν με τη Διοίκηση του ΑΗΣ ΔΕΗ Μεγαλόπολης.

To Γραφείο Τύπου