Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/02/2008

Τοποθέτηση Θανάση Λεβέντη στην Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο Θανάσης Λεβέντης, Βουλευτής Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε: “Θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου για την απεριόριστη αισιοδοξία του κ. Υπουργού, που τα βρίσκει όλα ωραία και καλά. Πριν από δύο χρόνια που ανέλαβε, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για τριτοκοσμική κατάσταση. Πόσο βελτιώθηκαν σήμερα τα πράγματα και δεν είναι πια τριτοκοσμική; Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι ακόμα πιο τριτοκοσμική”.

Ο κ. Λεβέντης υπενθύμισε τις διακηρύξεις του Υπουργού για χιλιάδες προσλήψεις που έχουν μείνει στα χαρτιά, αλλά και για την πρωτοβάθμια υγεία που θα κληθεί να αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Υπουργείου, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου θα έχουν για κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού τα περιστατικά αυτά απαιτούν νοσοκομεία, αν όχι ΜΕΘ.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ασχολείται κυρίως με την ενημέρωση, την πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που περιλαμβάνει κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις αλλά και πρωτοβάθμια φαρμακευτική θεραπεία. Στη χώρα μας έχει λειτουργήσει μόνο μέσα από Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου, καθώς τα προγραμματισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου ουσιαστικά δεν θεσπίστηκαν ποτέ, υπαιτιότητι και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ακόμα ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, ο οποίος όμως δεν έχει καταρτιστεί ποτέ, παρά τις τόσες υποσχέσεις.

Ο κ. Λεβέντης, τέλος, στάθηκε στο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για τις υγειονομικές ανάγκες τους, το κάνουν για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, ιδίως για εξετάσεις, όπως αξονικές τομογραφίες. Το γεγονός αυτό πλήττει βέβαια πολύ περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο κ. Αβραμόπουλος προτίμησε να μην αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα και  κονδύλια του προϋπολογισμού για την υγεία. Η μόνη απάντηση που είχε να δώσει ήταν κάποια ασαφή στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο, που σχετίζονταν κυρίως με την εικόνα του στην κοινή γνώμη.