Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/02/2008

Νοσοκομείο Πάτρας Άγιος Ανδρέας

Το Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα παρουσιάζει όλα τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα ελληνικά νοσοκομεία. Παρουσιάζει ακόμα και μερικά προβλήματα πιο ιδιάζοντα, όπως το ότι το ένα από τα δύο υπόγεια του πλημμυρίζει από τα όμβρια ύδατα, ενώ το άλλο πλημμυρίζει από τα λύματα, λόγω της κακής αποχέτευσης του κτιρίου.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή αρχικά στις 13/11/2007, μετά από περιοδεία τους στο Νοσοκομείο, οι Βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης και Νίκος Τσούκαλης. Απάντηση όμως δεν έλαβαν.

Τρεις μήνες μετά, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου απάντησε προφορικά στην Ερώτηση στη Βουλή, και αφού αποδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο είναι ένα ιστορικό ίδρυμα, που έχει προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην Πάτρα, δεσμεύθηκε ότι θα αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο, κυρίως μέσα από τη δημιουργία νέας πτέρυγας, στην οποία θα εγκατασταθούν κάποια από τα υπάρχοντα τμήματα ενώ θα στεγαστούν αξονικός τομογράφος, τουλάχιστον 11 κρεβάτια ΜΕΘ και 6 χειρουργεία. Η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2007 και υπάρχει δέσμευση για παράδοσή του μέσα σε 24 μήνες. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια Ευρώ, με δυνατότητα προσαύξησης 10%.

Ο κ. Παπαγεωργίου δεν στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα του υπάρχοντος κτιρίου, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποχέτευσή του, για  το οποίο υποσχέθηκε ότι θα τακτοποιηθεί. Επίσης δεσμεύτηκε για κάποιες προσλήψεις προσωπικού, που βέβαια δεν καλύπτουν ούτε το 20% από τις 400 και πλέον κενές οργανικές θέσεις, και για αναθεώρηση του ξεπερασμένου οργανισμού του ʽΆγιος Ανδρέαςʼ.

Η απορία όμως παραμένει: αφού είχε τόσα καλά πράγματα να δηλώσει ο κ. Υφυπουργός για τον ʽΆγιο Ανδρέαʼ, γιατί χρειάστηκε 3 μήνες να απαντήσει σε μία απλή Ερώτηση;