Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/12/2005

Σχόλιο του Νίκου Χουντή για τα βασικά συμπεράσματα του βαρόμετρου του Ρ/Σ ΣΚΑΪ και της VPRC

Ο Ν. Χουντής, μέλος της Π.Γ. και Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα του βαρόμετρου του Ρ/Σ ΣΚΑΪ και της VPRC, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι απαντήσεις σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ στο πλαίσιο του βαρόμετρου του Ρ/Σ ΣΚΑΪ και της VPRC, αποτυπώνουν την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Στο υπόβαθρο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και της μετατροπής της πολιτικής σε επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, τα ΜΜΕ και ειδικά τα ηλεκτρονικά κερδίζουν χώρο για αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, έχοντας οι περισσότεροι και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, δεν επιδιώκουν να κατακτήσουν «δάφνες και περγαμηνές» αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης, αλλά παρεμβαίνουν, υπαγορεύοντας την πολιτική ατζέντα, προβάλλουν και αναδεικνύουν αρεστά σε αυτούς πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί στρέβλωση που αποβλέπει στη χειραγώγηση όχι μόνο των πολιτικών αλλά κυρίως των πολιτών, σε βάρος της δημοκρατικής, ισότιμης και αντικειμενικής ενημέρωσης.

Αυτό επιβεβαιώνεται, άλλωστε, και από τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε το ΕΣΡ σχετικά με τα ποσοστά προβολής των απόψεων των πολιτικών κομμάτων από τα τηλεοπτικά μέσα.

Όμως, όπως αποδείχθηκε και από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία, όπου το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ πρόβαλλε τη νεοφιλελεύθερη συνταγματική συνθήκη άλλα οι πολίτες είπαν ένα ηχηρό «ΟΧΙ», οι δυνατότητες των ΜΜΕ έχουν όρια και υπάρχουν, βεβαίως, τρόποι να περιοριστούν στον ρόλο τους σε μια δημοκρατική πολιτεία.

To Γραφείο Τύπου