Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2008

Απόσπασμα συνέντευξης του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη στον 9.84 (Kανέλλης - Kασιμάτης) εν όψει του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΝ

O Ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον 9.84 (Kανέλλης -  Kασιμάτης) για το συνέδριο του ΣΥN τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την εκλογή προέδρου:

Ανάμεσα σε δυο πολύ καλές υποψηφιότητες, υποστηρίζω την υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη. Είμαι υπερήφανος γιατί η συζήτηση και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την εκλογή του προέδρου του κόμματός μου, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το «ξεκατίνιασμα» που γίνεται ή έγινε σε άλλους χώρους.

Ο ΣΥΝ, είναι εκπαιδευμένος στην εσωκομματική δημοκρατία. Υπάρχει αντιπαράθεση απόψεων με τρόπο που προάγει τον πολιτικό μας πολιτισμό και τη σύνθεση απόψεων.

Ο ΣΥΝ δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αρχηγικό κόμμα. Η γραμμή πλεύσης του κόμματος χαράσσεται συλλογικά και δημοκρατικά. Ο Πρόεδρος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και φυσικά με την προσωπικότητά του, δίνει έναν ιδιαίτερο χρωματισμό.

Για τους στόχους και την στρατηγική του ΣΥN:

Ο ΣΥΝ δυναμώνει και γίνεται ένα κόμμα πιο ευρύχωρο. Ο Αλ. Αλαβάνος, εκφράζοντας πιστεύω την συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών μας, είπε ότι φιλοδοξία μας δεν είναι να γίνουμε απλώς τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Η φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσουμε μια πρωταγωνιστική δύναμη για τη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας που θα δώσει εναλλακτική λύση για τον τόπο. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Να ανεβάσουμε τον πήχη των φιλοδοξιών μας απέναντι στον εαυτό μας. Ο ΣΥΝ πρέπει να επεξεργαστεί ένα πληρέστερο και πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έτσι ώστε δίπλα στο «όχι» που λέει στις κυβερνητικές επιλογές να υπάρχει μια όσο το δυνατό επεξεργασμένη, τεκμηριωμένη και πειστική εναλλακτική πρόταση. Ο ΣΥΝ δεν έχει κανένα λόγο να αρρωστήσει από μικρομεγαλισμό. Να αποκτήσει συμπτώματα πρόωρου κυβερνητισμού. Θα καβαλούσαμε το καλάμι αν νομίζαμε ότι είμαστε έτοιμοι για να κυβερνήσουμε. Ο ΣΥΝ όμως. σε αντίθεση με το ΚΚΕ, είναι ένα κόμμα το οποίο δεν θεωρεί ότι η αριστερά θα πρέπει να είναι αιωνίως στη γωνία. Δεν πάσχει από χρόνιο απομονωτισμό.  

Aν φωτογραφίζαμε το σήμερα, οι διαφορές μας από τις άλλες δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της αντιπολίτευσης -και εννοώ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ- δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση μιας τέτοιας πλειοψηφίας. Η φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων, να αλλάξουμε τους κανόνες με τους οποίους παίζεται το πολιτικό παιχνίδι, για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα.

Βλέπουμε τον ΣΥΝ ως μια δύναμη, όχι απλώς διαμαρτυρίας για τα κακώς κείμενα, αλλά ως μια δύναμη θετικών αλλαγών για την ελληνική κοινωνία. Τι σύγχρονη αριστερά θα ήμασταν αν δεν προσπαθούσαμε διαρκώς να βελτιώνουμε το δικό μας πολιτικό και προγραμματικό μας οπλοστάσιο;

To Γραφείο Τύπου