Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2008

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΙΖΕΙ «ΚΡΥΦΤΟ» ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ «ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΗ - RWE

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια σε σχέση με τη συμφωνία ΔΕΗ-RWE, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση,  δυστυχώς, επιχειρεί ματαίως να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό και τις ενδιαφερόμενες τοπικές κοινωνίες παίζοντας «κρυφτό» σε σχέση με την «λεόντεια» σε βάρος της ΔΕΗ συμφωνία με την RWE, που προωθεί το Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Αποτελεί «κοροϊδία» και κακοστημένο «κρυφτούλι» να ισχυρίζεται ο κ. Χρ. Φώλιας ότι η κυβέρνηση περιμένει τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ και τις σχετικές εισηγήσεις της ΡΑΕ, για να λάβει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τις συμφωνίες ΔΕΗ- RWE και ΔΕΗ- Χαλυβουργικής.

Διότι είναι η ίδια η κυβέρνηση που βρίσκεται πίσω από τις απαράδεκτες κινήσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ, ως εμπνευστής, καθοδηγητής και σχεδιαστής των «λιθανθρακικών» επιλογών δορυφοροποίησης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί  να «αγοράσει» χρόνο με διάτρητους αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς, να ματαιώσει αμέσως τα σχέδια «δορυφοροποίησης» της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα και να ακυρώσει επίσης τις άδειες για την κατασκευή συνολικά επτά λιθανθρακικών νέων μονάδων, οι οποίες θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Αποτελεί πρόκληση η RWE αλλά και η άλλη γερμανική εταιρεία (Evonik) να εγκαταλείπουν τον λιθάνθρακα στη Γερμανία και η RWE να τον φέρνει στη χώρα μας.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν ανάγκη από μια ενιαία, καθετοποιημένη, υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο  ΔΕΗ, η οποία θα αφεθεί απερίσπαστη να προωθήσει αυτοδύναμα όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό παλαιών αλλά και την κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων όσο το δυνατό πιο φιλικών στο περιβάλλον, στο πλαίσιο ενός εθνικού ενεργειακού μακροχρόνιου προγραμματισμού.

To Γραφείο Τύπου