Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/12/2005

Τροπολογία 10 βουλευτών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την αποτέφρωση των νεκρών

Δελτίο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Τροπολογία με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την αποτέφρωση νεκρών στην Ελλάδα κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέκο Αλαβάνο, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη «ρύθμιση θεμάτων εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών ζητημάτων».

Την τροπολογία συνυπογράφουν από την Ν.Δ. οι κ.κ. Μιλτιάδης Έβερτ, Νίκος Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης , από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Αλευράς Νάσος, Δαμανάκη Μαρία, Πάγκαλος Θεόδωρος, Σγουρίδης Παναγιώτης, Φλωρίδης Γεώργιος και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης.

Το περιεχόμενο της τροπολογίας έχει ως εξής :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου: «ρύθμιση θεμάτων εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών ζητημάτων»

Θέμα : Αποτέφρωση νεκρών προσώπων, που όσο ζούσαν οι θρησκευτικές των πεποιθήσεις επέτρεπαν την μετά θάνατο αποτέφρωση.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Επειδή στην Ελλάδα ζουν, εργάζονται ή επισκέπτονται ως τουρίστες εκατομμύρια άνθρωποι, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των οποίων επιτρέπουν την μετά θάνατο αποτέφρωση, η μη ύπαρξη ενός κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα για την ικανοποίηση της τελευταίας των επιθυμίας αποτελεί παραβίαση εκ μέρους της χώρας μας του άρθρου 13 του Ελληνικού Συντάγματος, του άρθρου 9 της Διεθνούς Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του άρθρου 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά Δικαιώματα. Με την προτεινόμενη διάταξη καθορίζονται οι προϋποθέσεις βάση των οποίων, κάποιος που δηλώνει εν ζωή χωρίς όρους και επιφυλάξεις ότι θέλει την μετά θάνατο αποτέφρωσή του, να μπορεί η επιθυμία του να εκπληρώνεται την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΡΘΡΟΥ

Επιτρέπεται στην Ελλάδα η αποτέφρωση νεκρών προσώπων, που όσο ζούσαν

οι θρησκευτικές των πεποιθήσεις επέτρεπαν την μετά θάνατο αποτέφρωση.

Η εθνικότητα του νεκρού δεν ασκεί καμία επιρροή στην επιλογή της αποτέφρωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτέφρωση είναι η ανεπιφύλακτη και χωρίς όρους και αιρέσεις ρητή δήλωση του ίδιου, όσο ζει, προς το Δήμο, στον οποίο έχει μόνιμη κατοικία ή με διαθήκη του.

Στην περίπτωση των ανηλίκων, η δήλωση γίνεται και από τους δύο γονείς ή από αυτούς που ασκούν τη γονική μέριμνα, κατά τα άρθρα 1510και επόμενα του Αστικού Κώδικα.

Σε περίπτωση αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν, κατά τον χρόνο του θανάτου τους, κατοικία η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, δικαίωμα δήλωσης, με το πιο πάνω περιεχόμενο, έχουν οι πιο κοντινοί συγγενείς του νεκρού: Ι. Στην περίπτωση άγαμου, ως πιο κοντινοί συγγενείς, θεωρούνται, κατά σειρά τάξης, α) οι κατιόντες του, εφόσον είναι ενήλικοι ή β) οι ανιόντες του ή γ) οι αδελφοί του ή δ)οι θείοι του ή ε) οι εξάδελφοι του, ΙΙ. Στην περίπτωση έγγαμου ως πιο κοντινοί συγγενείς, θεωρούνται, κατά σειρά τάξης, α) ο ή η σύζυγος του ή β) οι κατιόντες του, εφόσον είναι ενήλικοι ή γ) οι ανιόντες του ή δ) οι αδελφοί του η ε)οι θείοι του ή στ) οι εξάδελφοι του. Η ύπαρξη συγγενούς μιας τάξης αποκλείει τους συγγενείς της επόμενης τάξης.

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των προσώπων, που βρίσκονται στην ίδια τάξη, η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον Εισαγγελέα στην Περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του οποιοδήποτε στοιχείο ή μέσο απόδειξης ή πιθανολόγησης, χωρίς κανένα περιορισμό, από οποιοδήποτε κανόνα απόδειξης ή πιθανολόγησης, πλην από τους κανόνες που απορρέουν άμεσα από την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Βαρύνοντα λόγο στην απόφαση του έχει η ανεπιφύλακτη και χωρίς όρους δήλωση, εκείνου ή εκείνων των συγγενών, που είχαν τον πιο στενό δεσμό με το νεκρό, όσο ζούσε.

Με Π.Δ. που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων, Υγείας και Πρόνοιας γίνεται η ίδρυση κέντρων αποτέφρωσης νεκρών και καθορίζονται οι όροι λειτουργίας τους, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις αποτέφρωσης, καθώς και η εποπτεία και ο έλεγχος των κέντρων αποτέφρωσης, οι διοικητικές και άλλες ποινές.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΑΣΟΣ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

To Γραφείο Τύπου