Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2008

Συνέντευξη του Δ. Στρατούλη στον ρ/σ "Στο Κόκκινο 105,5" για το 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τη διεξαγωγή του 5ου τακτικού συνεδρίου του ΣΥΝ

«Θα πάει καλά το συνέδριο. Η εκτίμηση είναι ότι οι αποφάσεις που θα πάρει θα είναι αποφάσεις που θα στερεώνουν και θα συνεχίζουν τη μέχρι τώρα πολιτική του κόμματος, μια πολιτική που την είχαμε ονομάσει πολιτική «αριστερής στροφής» και διαμόρφωσης μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής κινηματικής οικολογικής ταυτότητας».

«Το καινούριο στοιχείο του συνεδρίου είναι ότι θα γίνει μια αναλυτική κουβέντα για τις προϋποθέσεις της εναλλακτικής πρότασης της Αριστεράς».

Για το πρόγραμμα που πρέπει να διαμορφώσει ο ΣΥΝ

«Απαιτείται να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι εναλλακτικό από τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να είναι ριζοσπαστικό, να είναι λαϊκό και να ακουμπάει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και να δίνει λύσεις από τη σκοπιά της Αριστεράς στα προβλήματα του λαού και του τόπου».

«Πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί των δυνάμεων. Θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο, να αυξηθούν οι δυνάμεις Της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς και πρέπει να ανέβει η ποιότητα και η ένταση των κοινωνικών αγώνων».

Για τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα του ΣΥΝ

«Η πρότασή μας δεν απευθύνεται στους δύο υπάρχοντες πυλώνες του πολιτικού συστήματος που αποσταθεροποιούνται και θέλουμε να τους αποσταθεροποιήσουμε ακόμη περισσότερο».

«Αφορά ολόκληρη την Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της αλλά και έναν κόσμο ολόκληρο που είτε αποδεσμεύεται είτε θέλει να αποδεσμευτεί από το ΠΑΣΟΚ, κινείται σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση και αναζητά μια διαφορετική λύση».

Για το αν κινδυνεύει να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του ΣΥΝ από την άνοδο των δυνάμεών του

«Αλίμονο αν φοβούμαστε αν αυξήσουμε τις δυνάμεις μας μην είναι κακό για μας και μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία μας. Κάθε κόμμα και ειδικά ο ΣΥΝ φιλοδοξεί να αυξηθεί η πολιτική και κοινωνική μας επιρροή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα εμείς εφόσον διατηρούμε την σύγχρονη αριστερή ριζοσπαστική μας ταυτότητα…».

«Ο νέος κόσμος που έρχεται σε μας δεν έρχεται από τον ουρανό. Δεν έρχεται σε μας μόνο γιατί υπάρχει αντι-δικομματικό κλίμα και ρεύμα. Αλλά γιατί είναι ελκυστική η πολιτική και αξιακή ταυτότητά μας»!

Για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη μοναδική πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στις σκληρές πολιτικές της ΝΔ».

Για το αν ο ΣΥΝ, όπως υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία επειδή δεν έχει κυβερνητική πρόταση και αν όντως διαθέτει κυβερνητική πρόταση

«Βεβαίως και φιλοδοξούμε κάποια στιγμή για την κυβερνητική εξουσία αλλά δεν πετάμε στα σύννεφα ούτε ανεβαίνουμε σε καλάμι»!

«Αυτή τη στιγμή λύση για τη χώρα είναι μια αριστερή εναλλακτική πρόταση αλλά πρέπει να υπάρχουν και προϋποθέσεις».

«Ο ΣΥΝ θέλουν μια διαφορετική εξουσία, αγωνίζονται για μια άλλη κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά σε αυτή την κυβέρνηση δε χωρά ο κ. Λοβέρδος και το ΠΑΣΟΚ, πώς να το κάνουμε! Είναι υποστυλώματα του πολιτικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που προσπαθούμε να ανατρέψουμε»!

«Αγωνιζόμαστε για μια κυβερνητική λύση αλλά έξω από τις λογικές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του δικομματισμού».

Για το αν ο ΣΥΝ φοβήθηκε κάτι και δεν επιτρέπει χαιρετισμούς εκπροσώπων άλλων κομμάτων

«Είναι αστεία αυτά τα πράγματα! Τι να φοβηθούμε, ότι θα έρθει ο Γιώργος Παπανδρέου να μιλήσει και θα επηρεάσει τους συσχετισμούς μέσα στο συνέδριό μας. Αν σκέπτεται έτσι το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι αστείο πράγμα»!

«Αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να κάνει σε κάποιον αντιπολίτευση ας κάνει στην πολιτική της ΝΔ».

To Γραφείο Τύπου