Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2008

Ανακοίνωση Τμήματος Οικολογίας του Συνασπισμού: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

Ο Διοικητής της ΔΕΗ σε ημερίδα του ΚΚΕ υπεραμύνθηκε των σχεδίων της κυβέρνησης και της εταιρίας που προΐσταται για εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από εισαγόμενο λιθάνθρακα.

Είναι πράγματι εξοργιστικό για όλη την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση να σχεδιάζει την εγκατάσταση επτά νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα.(4 από την ΔΕΗ και 3 από ιδιώτες)

Ο εισαγόμενος λιθάνθρακας είναι σημαντικά ρυπογόνα πρώτη ύλη. Η καύση του λιθάνθρακα θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, αερίου που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή, και έτσι θα προκαλέσει πλήγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση των εκπομπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, το 2020 προβλέπεται η συμμετοχή του λιθάνθρακα κατά 21% στο συνολικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εκπέμπει σχεδόν 20% περισσότερο CO2, στον τομέα του ηλεκτρισμού, σε σχέση με τους στόχους μας.

Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει την οικολογική κρίση του καλοκαιριού και αγνοούν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Ο λιθάνθρακας είναι εξίσου ρυπογόνος με τον λιγνίτη, ενώ ακόμα και οι καθαρότερες τεχνολογίες, που πλέον χρησιμοποιούνται δεν λύνουν το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόβλημα με τον λιθάνθρακα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι οι θέσεις εργασίας, που πρόκειται να προσφέρει είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που θα χαθούν εξαιτίας της ελλιπούς προώθησης των ΑΠΕ. Η προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης μπορεί να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι ο λιθάνθρακας, όπως έδειξαν πανεπιστημιακές έρευνες ακόμα και στις ρυπογόνες ΗΠΑ.

Τα σχέδια για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα της ΔΕΗ, των ιδιωτών και της πολυεθνικής RWE δεν θα περάσουν. Θα ναυαγήσουν από τις αντιδράσεις των κατοίκων, με τις οποίες είμαστε αλληλέγγυοι. Όπως τονίστηκε στη παρουσίαση των θέσεων της «Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα», από τους επτά Δημάρχους και το WWF :

«Θα αποτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιων μονάδων όπως τα κατάφεραν και οι κάτοικοι του Ensdort της Γερμανίας.»

(Την μονάδα αυτή που η RWE δεν κατάφερε να εγκαταστήσει στην Γερμανία σχεδιάζει να φέρει στην Ελλάδα.)

Συμφωνούμε με το κείμενο θέσεων της «Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα».

Η λύση δεν είναι ο λιθάνθρακας, αλλά η απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας, τομείς που η χώρα μας υστερεί δραματικά.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος