Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2008

Παραμένει μηδενική η απορρόφηση για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας από το Ταμείο Συνοχής!

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνέχιση του έργου στο ΕΣΠΑ 2007-2013!

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Στο απόλυτο μηδέν εξακολουθεί και βρίσκεται η απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της απώλειας των σχετικών κοινοτικών πόρων. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμού 26,9 εκατ. ?, η κοινοτική συνδρομή ανέρχεται 20.2 εκατ. ? και η ευθύνη για την υλοποίηση του ανήκει στην  Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κ. Χούμπνερ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής  ζητούσε να πληροφορηθεί  εάν έχει πραγματοποιηθεί κάποια πρόοδος στην υλοποίηση του έργου καθώς και εάν οι ελληνικές αρχές έχουν εντάξει την συνέχιση του στο ΕΣΠΑ 2007-1023.

Στην απάντηση της η Επίτροπος Χούμπνερ επισημαίνει ότι δεν υπήρξε  πρόοδος στην απορρόφηση και παραπέμεπει σε προηγούμενη πρόσφατη απάντηση της ( Ε-4750 της 7/11/2007) όπου τόνιζε ότι «μέχρι σήμερα, ο ρυθμός απορρόφησης βάσει του σχεδίου του Ταμείου Συνοχής είναι μηδενικός. Ο τελικός δικαιούχος που είναι αρμόδιος για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Συνοχής σχεδίου είναι η νομαρχία Θεσσαλονίκης».

Καταλήγοντας, η αρμόδια Επίτροπος αποκαλύπτει επίσης ότι με την λήξη του σημερινού Ταμείου Συνοχής σταματάει και η χρηματοδότηση της προστασίας της λίμνης Κορώνειας από κοινοτικούς πόρους αφού «δεν έχει λάβει κάποια αίτηση συγχρηματοδότησης για αυτό το έργο στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 από τις ελληνικές αρχές».    

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: « Πέρα από την συνεχιζόμενη μηδενική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να μην εντάξει την προστασία της λίμνης Κορώνειας στα έργα γέφυρες του ΕΣΠΑ. Θα ισχυριστεί ίσως ότι θα το χρηματοδοτήσει από εθνικούς πόρους. Αυτή είναι πάντα η απάντηση όταν θέλει να εγκαταλείψει κάποιο έργο. Δυστυχώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αλλά ούτε και την ενδιαφέρει η σωτηρία της λίμνης. Έχει να πει κάτι για αυτό ο λαλίστατος  και κύριος υπεύθυνος για την εκτέλεση των έργων κ. Ψωμιάδης;»  

To Γραφείο Τύπου