Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2008

Oμιλία ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ, Γραμματεά Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Εκ μέρους της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, σας καλωσορίζω στο Συνέδριό μας, σας καλωσορίζω στο χώρο που από σήμερα και για 3 ακόμα ημέρες θα διεξαχθεί το 5ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Ευχαριστούμε τις αντιπροσωπείες των ελληνικών κομμάτων, τις αντιπροσωπείες των ξένων κομμάτων,

Τους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων,

Τους ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Σας ευχαριστούμε όλους, όσοι μας τιμάτε με τη σημερινή σας παρουσία στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου μας.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, στη 17χρονη ιστορία του, πιστός στις δημοκρατικές αρχές οργανώνει τα συνέδριά του σύμφωνα με το καταστατικό του δηλαδή κάθε 3 χρόνια.

Για μας κάθε Συνέδριο αποτελεί κορυφαίο κομματικό γεγονός. Ταυτόχρονα η τακτική και δημοκρατική διεξαγωγή του πέρα από υποχρέωσή μας πιστεύουμε πως αποτελεί θετική συνεισφορά στο κομματικό σύστημα και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα και στη δημοκρατία στον τόπο μας.

Γι αυτό φροντίζουμε να γίνονται στην ώρα τους.

Γι αυτό είναι ανοιχτά σʼ όποιον θέλει να τα παρακολουθήσει.

Θέλουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια. Να ακούμε με προσοχή. Δεν φοβόμαστε σκέψεις και προβληματισμούς που ενδεχομένως δεν συμφωνούν μαζί μας.

Νάμαστε λοιπόν εδώ 3 χρόνια και κάτι μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο, που έγινε στον ίδιο χώρο τον Δεκέμβριο του 2004.

Ήρθαμε πάλι εδώ όχι μόνο γιατί ο χώρος διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, λειτουργικού και παραγωγικού Συνεδρίου αλλά γιατί ο χώρος αυτός - αφιερωμένος κατά όνομα στις πολεμικές - ολυμπιακές κατά τʼ άλλα τέχνες αποδείχτηκε τυχερός για όσους θέλουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες ασφαλούς πρόβλεψης του μέλλοντος με συμβολισμούς, σημάδια και οιωνούς.

Στο προηγούμενο Συνέδριό μας με τις αποφάσεις του καταλήξαμε στον πολιτικό προσανατολισμό, χαράξαμε την πορεία του κόμματος και η νέα ηγεσία του κόμματος πήρε την εντολή να κάνει πράξη τους στόχους που έθεσε το ανώτατο κομματικό σώμα και τα μέλη του κόμματός μας.

Τότε βάλαμε στόχο :

- Να ενισχυθεί η αριστερή αντιπολίτευση απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές

- Να αναπτυχθούν οι κοινωνικοί αγώνες και να προβληθούν εναλλακτικές στο δικομματισμό πολιτικές

- Να αναζωογονηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να προωθηθεί η υπόθεση της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς

- Να δυναμώσει ο κινηματικός προσανατολισμός των οργανώσεων του κόμματος και της Νεολαίας

- Να υπάρξει βελτίωση στην πολιτική και οργανωτική λειτουργία και δράση του κόμματος

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι :

- Πρωταγωνιστήσαμε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία, για τα κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον

- Δώσαμε με επιτυχία τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις Βουλευτικές εκλογές με αποτέλεσμα ο Συνασπισμός να έχει ενισχυμένες θέσεις και πολιτική παρουσία στο Κοινοβούλιο και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις κοινωνικές κινητοποιήσεις, τη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, την τακτική για τις δημοτικές εκλογές και την εκλογική του παρουσία με συνεργασίες, ενίσχυσε το μήνυμα για την ενότητα των αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων . Εκφράστηκε με πλουραλιστικό τρόπο υπερδιπλασιασμένη η κοινοβουλευτική του παρουσία και αναπτύχθηκε νέα δυναμική που συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Στο ίδιο διάστημα συμβάλλαμε σημαντικά στην οργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα.

Αναλάβαμε με επιτυχία την οργάνωση και διεξαγωγή του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έγινε και αυτό στην Αθήνα.

Τρία χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την πορεία το ταξίδι, ήταν καλό.

Περάσαμε τους κάβους, προσπεράσαμε τις ξέρες.

Το καράβι μας άντεξε τις φουρτούνες.

Οι προμήθειες ήταν αρκετές.

Δεν είχαμε απώλειες στο πλήρωμα.

Ο καπετάνιος αποδείχθηκε ικανός.

Βγήκαμε σε πιο ανοιχτές θάλασσες.

Φτάσαμε στο 5ο Συνέδριο μετά από 2μηνη προσυνεδριακή διαδικασία με μαζική συμμετοχή, πλούσιο προβληματισμό.

Έγιναν προσυνεδριακές συνελεύσεις σʼ όλες τις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εξελέγησαν 1.207 Σύνεδροι που συγκροτούν το Σώμα του Συνεδρίου, που θα πάρει τις πολιτικές αποφάσεις και θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο και τη νέα ΚΠΕ του κόμματος.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες έγιναν σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα αλλά και σε μια περίοδο πυκνών πολιτικών εξελίξεων, στο διάστημα δηλαδή μετά τις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές.

Όμως παρά την αναγκαία εσωστρεφή προσυνεδριακή λειτουργία οι δυνάμεις του κόμματος και της νεολαίας έδωσαν μαζικό και μαχητικό παρών στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου με κορυφαία αυτή της 12ης Δεκεμβρίου, για την αποτροπή των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Ενώ ετοιμαζόμαστε για τη νέα μεγάλη κινητοποίηση στις 13 Φεβρουαρίου 2008, για το ίδιο θέμα καθώς ο αγώνας συνεχίζεται.

Στο ίδιο διάστημα έγινε το 5ο Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ, ενισχυμένης πολιτικά και οργανωτικά και με νέες δυνατότητες για θεαματική άνοδο των δυνάμεών της και πιο αναβαθμισμένο τον ρόλο και τις παρεμβάσεις στα προβλήματα και στο κίνημα της νεολαίας.

Στις προσυνεδριακές διαδικασίες η συμμετοχή των μελών του κόμματος ήταν μαζική σε πιο αυξημένα ποσοστά από άλλες φορές και σε αρκετές περιπτώσεις μετείχαν και φίλοι του Συνασπισμού και εκπρόσωποι από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή την έννοια ξαναμετρήσαμε τις οργανωμένες μας δυνάμεις και μπροστά στις αυξημένες ευθύνες διαπιστώσαμε, ότι δεν φτάνουμε.

Είναι ανάγκη να μπουν νέες δυνάμεις στο κόμμα και στη νεολαία. Ανοίγουμε τις πόρτες των οργανώσεών μας σε όσους πιστεύουν ότι με τη συμμετοχή και τη συλλογική πολιτική και κοινωνική δράση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, μπορούν να ανοίξουν δρόμοι για την Αριστερά και τον τόπο μας.

Είναι ανάγκη να συμμετέχουν νέοι αγωνιστές στις επιτροπές και στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν δυνατότητες.

Υπάρχει ενδιαφέρον.

Υποδεχόμαστε με χαρά όσους θέλουν να συμβάλλουν στην ενότητα της Αριστεράς ανεξάρτητα από τις χθεσινές ή και σημερινές πολιτικές προελεύσεις και καταγωγή τους.

Στην προσυνεδριακή διαδικασία, στις δημόσιες συζητήσεις που οργανώσαμε εκφράστηκε ικανοποίηση από την πορεία του κόμματος στα 3 αυτά χρόνια.

Ικανοποίηση για τις πολιτικές παρεμβάσεις για τη συμμετοχή και τη συμβολή στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, των κοινωνικών κινημάτων.

Ικανοποίηση για τις εκλογικές αναμετρήσεις και ειδικά για τα πρόσφατα αποτελέσματα στις Βουλευτικές εκλογές. Για τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή, μετά τις εκλογές.

Ικανοποίηση για την ενότητα, τη συσπείρωση, την αλληλεγγύη που υπάρχει σήμερα στο κόμμα μας, για τον πολιτικό διάλογο με σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, που δεν εμπόδισε την ενιαία δράση μας όλο αυτό το διάστημα.

Η ικανοποίηση, η αυτοπεποίθηση, η αισιοδοξία που αισθανόμαστε, η περηφάνια που αισθάνονται τα μέλη του Συνασπισμού, τα μέλη της Νεολαίας του Συνασπισμού, δεν μας κρύβει, ούτε μπορεί να μην κρύβει αδυναμίες, προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία και στη δράση μας.

Βλέπουμε τις αυξημένες προσδοκίες , τις ελπίδες που δείχνουν να έχουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, η νέα γενιά από τον Συνασπισμό, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά.

Μεγάλωσαν οι ευθύνες μας

- Να είμαστε παρόντες στα προβλήματα και τους κοινωνικούς αγώνες που γεννούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που τρέφουν συντηρητικές και αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές

- Να είμαστε πιο μαχητικοί στις αντιστάσεις

Στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Στην προσπάθεια καταστρατήγησης των κοινωνικών κατακτήσεων

Στις απόπειρες περιστολής των δημοκρατικών κατακτήσεων και των ελευθεριών

- Να είμαστε πιο πειστικοί στις θέσεις και τις προτάσεις μας

- Να είμαστε πιο σαφείς και ολοκληρωμένοι στον εναλλακτικό δρόμο που προτείνουμε για να αλλάξουν οι πολιτικές, για να αλλάξει το τοπίο όπως υποσχεθήκαμε και προεκλογικά μέσα από τη συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη διεύρυνση αυτής της συσπείρωσης.

Ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά στην ενίσχυση και ανανέωση των δυνάμεών μας, να κατακτήσουμε πιο δημοκρατική και συλλογική λειτουργία όλου του κόμματος.

Ξέρουμε ότι πρέπει να εργαστούμε για τη συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών του ΣΥΡΖΑ, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.

Θεωρούμε σημαντική στιγμή την Πανελλαδική Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνεται τον επόμενο μήνα για την επιτυχία της οποίας δεσμευόμαστε να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που βάζουμε προέκυψαν ή θα προκύψουν λόγω ευνοϊκής συγκυρίας ή λόγω αδυναμιών των άλλων πολιτικών κομμάτων. Δεν συμφωνούμε.

Πιστεύουμε ότι τη συγκυρία τη διαμορφώνεις παρεμβαίνοντας με πρωτοβουλίες και δράση.

Πιστεύουμε ότι στην πολιτική είναι σημαντικό να έχεις σαφή πολιτικό λόγο και ισχυρή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα.

Πιστεύουμε ότι το κόμμα μας είναι στο δρόμο της απόκτησης των ανανεωτικών, ριζοσπαστικών, κινηματικών χαρακτηριστικών που ιδρυτικά διακήρυξε ως στόχους του και ταυτόχρονα αυτά που απαιτούν οι εξελίξεις από τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων, από την κρίση του δικομματισμού και τη χρεοκοπία της δικομματικής εναλλαγής. Αυτά δηλαδή που απαιτούν οι ανάγκες και τα μηνύματα των καιρών.

Ανιχνεύουμε την Αριστερά του 21ου αιώνα. Δεν νοσταλγούμε τις αποτυχημένες συνταγές του προηγούμενου αιώνα.

Ετοιμαζόμαστε για τις ανατροπές και τις υπερβάσεις του νέου αιώνα.

Κρατάμε ζωντανό το όραμα και το πολιτικό σχέδιο για τον Σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Σας ευχαριστούμε, πολύ.