Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/02/2008

Xαιρετισμός ΔΗΜΟΥ ΤΣΑΚΝΙΑ, μέλους της Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σ΄ ένα σημείο καμπής.

Οι υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού διαψεύδονται. Αντί για ατομική ευημερία, ελευθερία και δικαιοσύνη οι εργαζόμενοι βλέπουν να προβάλει ένας νέος παγερός κοινωνικός μεσαίωνας. Που απειλεί να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από κοινωνικό κράτος, ελευθερίες και δικαιώματα.

Η νεοφιλελεύθερη παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται απ΄ την ίδια τη λειτουργία των νόμων του καπιταλισμού. Και οδηγείται σε βαθύτατη κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, κυρίως για τους εργαζόμενους.

Οι θεωρίες για το τέλος της Ιστορίας, για την απόλυτη τελική κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης δημοκρατίας της ασύδοτης αγοράς, οδεύουν στο δικό τους τέλος.

Βρισκόμαστε σ΄ ένα σημείο καμπής και στην Ελλάδα.

Ο δικομματισμός, που επιβλήθηκε μετά τη μεταπολίτευση, με σκοπό την ενσωμάτωση των λαϊκών μαζών στις κυρίαρχες πολιτικές και την περιθωριοποίηση της Αριστεράς, έφτασε στα όρια του.

Εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης σ΄ ένα τοπίο σκανδάλων και εκφυλισμού. Ένα τοπίο που διαμορφώθηκε στο έδαφος της ολοκληρωτικής υποταγής μεγάλων τμημάτων του λεγόμενου πολιτικού προσωπικού στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Το σκάνδαλο της Siemens, πέραν των άλλων αποδείχνει και πόσο ελεύθερη και κυρίως πόσο ανόθευτη είναι η αγορά.

Την ίδια περίοδο οι νέες γενιές, παρά τις άοκνες και φαινομενικά ακαταμάχητες προσπάθειες όλων των μηχανισμών του συστήματος, αρνούνται την προσαρμογή στην αδιαφορία, την απάθεια και την υποταγή. Όλο και περισσότερο εισβάλουν μαχητικά στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και διεκδικούν αυτά που τους αφαιρεί η λογική της υπεροχής του κέρδους απέναντι στον άνθρωπο.

Βρισκόμαστε σ΄ ένα σημείο καμπής και για την αριστερά.

Η ριζοσπαστική αριστερά, που χρόνια κατανάλωνε την κοινή περιουσία απ΄ τις κατακτήσεις των αγώνων του παρελθόντος, όλο και πιο σταθερά στέκεται στα πόδια της βαδίζοντας προς τα μπρος. Κι όλο και πιο πολύ αντλεί την έμπνευσή της, τη δύναμή της απ΄ τις ανάγκες και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η μεγάλη κοινή μας κατάκτηση των τελευταίων χρόνων, είναι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μόνο ή κυρίως ένα εκλογικό σχήμα. Είναι μια πολιτική συνεργασία ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων. Ένας συνασπισμός κομμάτων, οργανώσεων, πολιτικών ομάδων και πρωτοβουλιών. Και πάρα πολλών μη ενταγμένων σε οργανώσεις αριστερών αγωνιστών.

Και σ΄ αυτό το συνδυασμό βρίσκεται το καινούργιο και η πρωτοτυπία του.

Οι συνιστώσες είναι η δύναμή μας!

Οι χιλιάδες ανένταχτοι είναι ο πλούτος μας!

Η εκλογική μάχη του Σεπτέμβρη επιβεβαίωσε τη σημασία και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε στην γενική αποδοχή του.

Ο ίδιος ο κόσμος αγκάλιασε το ενωτικό μας εγχείρημα. Πίστεψε στις δυνατότητες μιας άλλης πολιτικής έξω από το πλαίσιο του δικομματισμού.

Αυτό είναι μια σημαντική νίκη και παρακαταθήκη της ενωτικής γραμμής και της πολιτικής αυτονομίας της αριστεράς.

Θέλω να υπενθυμίσω πόσο σημαντικές για την αγωνιστική πορεία της περασμένης τριετίας και για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι αποφάσεις που πήρατε στο 4ο Συνέδριό σας, σ΄ αυτόν εδώ το χώρο το Δεκέμβρη του 2004.

Αλλά και τη μαχητική συμμετοχή όλων των νέων του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες για το άρθρο 16. Η νεολαία με την ορμή και το δυναμισμό της μας απογείωσε απ΄ τους μικρούς παραλυτικούς συμβιβασμούς της κοινής καθημερινής λογικής. Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι μόνο οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα.

Σήμερα, με σοβούσα την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και ηθική κρίση. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας γενικευμένης επίθεσης με έντονα ταξικά και νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά ενάντια στο λαϊκό εισόδημα. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Το περιβάλλον. Τους εργαζόμενους τις γυναίκες και τη νεολαία. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού. Όπως όμως έδειξε η απεργία της 12 Δεκέμβρη και θα επιβεβαιωθεί και στις 13 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν.

Στις συνθήκες αυτές η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη.

Στις εκλογές, με την αγωνιστική και ενωτική μας γραμμή, με τις καθαρές μας πολιτικές θέσεις κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων μας.

Αυτός ο κόσμος έχει προσδοκίες και αξιώσεις από μας.

Πιστεύει ότι η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής είναι υπόθεση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των μαζικών κινημάτων.

Απαιτεί να σταθούμε δίπλα σ΄ όσους αγωνίζονται.

Να μετασχηματίσουμε την κοινοβουλευτική μας δύναμη και εκπροσώπηση σε δύναμη προβολής των λαϊκών αιτημάτων και στήριξης των αγώνων.

Σε δύναμη ανατροπής.

Ουσιώδης προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας. Η ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση το ΣΥΡΙΖΑ. Και θέλουν να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες του.

Αλλά και η δραστηριοποίηση των μελών των συνιστωσών σε μια κοινή πολιτική και αγωνιστική γραμμή, μέσα απ΄ τις γραμμές των συνδικάτων, των μαζικών οργανώσεων, των δημοτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών .

Στην κατεύθυνση αυτή θέλουμε να συμβάλει η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτη.

Στόχος μας είναι η συγκρότηση παντού τοπικών και κλαδικών συνελεύσεων.

Η δραστηριοποίηση των μελών των συνιστωσών και των ανένταχτων μέσα απ΄ τις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί όχι μόνο προϋπόθεση για την κοινή δράση τοπικά. Αλλά και την ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση των κινημάτων. Για την αύξηση της πολιτικής μας παρέμβασης. Είναι ο δοκιμασμένος τρόπος της συλλογικής δράσης και πάλης, που θα οδηγήσει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Όσες πολιτικές πρωτοβουλίες κι αν πάρουμε. Όσες πρωτότυπες και σοφές προτάσεις κι΄ αν διατυπώσουμε. Αν αυτές δεν γίνουν υπόθεση της κοινής πολλαπλασιαστικής δράσης των οργανωμένων μελών των συνιστωσών και των ανένταχτων αγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνουν στην κριτική ή τη σιωπή των τηλεοπτικών τρωκτικών. Θα ξεθυμάνουν και τελικά θα ξεχαστούν.

Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα καινούργιο κόμμα της Αριστεράς.

Και να τονίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι καμιά συνιστώσα, ούτε κανένα μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη μετατροπή του σε κόμμα.

Θέλουμε να διαφυλάξουμε το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως σχήματος πολιτικής συνεργασίας της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ως μιας ευρύτατης αριστερής πολιτικής παράταξης, με ανοιχτές τις γραμμές της και κυρίως με ανοιχτό μυαλό.

Μόνο σε μια τέτοια ανοιχτή παράταξη της αριστεράς, μπορεί να βρουν θέση και ρόλο όλοι. Σοσιαλιστές, αριστεροί, κομμουνιστές, οικολόγοι, δημοκράτες. Όσοι αρνούνται τη λογική του δικομματισμού και συμφωνούν με την αναγκαιότητα της πάλης κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Μπροστά στα σημάδια κατάρρευσης του δικομματισμού. Μπροστά στην ανάγκη να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, είναι φυσικό να φουντώνει η συζήτηση και οι αγωνίες για εναλλακτική λύση. Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι είναι ιστορικά αναγκαίο δεν είναι πάντα και άμεσα πραγματοποιήσιμο.

Είναι ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων και μπορούν να την αναλάβουν, η διαμόρφωση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας με πυρήνα τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Στο πλαίσιο της κοινής μας συμφωνίας, διακηρύξεις 2003 και 2007 και το πλαίσιο για την Πανελλαδική Σύσκεψη, έχουμε περιγράψει τις γενικές θέσεις για την προοπτική του σοσιαλισμού, τις συμμαχίες, την απόρριψη των κεντροαριστερών σεναρίων και του κυβερνητισμού.

Για τα θέματα αυτά υπάρχει όχι μόνο πλούσια φιλολογία αλλά και πλούσια διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία τα τελευταία 40 χρόνια.

Η επικαιροποίησή τους σήμερα στις συνθήκες της χώρας μας, πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσει όχι απ΄ το τέλος αλλά απ΄ την αρχή.

Ας θέσουμε τα σωστά ερωτήματα και ας τα συζητήσουμε. Στο συνέδριο του ΣΥΝ, στις οργανώσεις των συνιστωσών, στις τοπικές και την Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινωνία.

Σίγουρα θα βρούμε κάποιες απαντήσεις. Και τις πιο πολλές θα μας τις δώσει η ίδια η ζωή.

Μ΄ αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εύχομαι την πιο μεγάλη επιτυχία στο Συνέδριό σας.