Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/12/2005

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκει δυστυχώς το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών, στο στόχαστρο αυταρχισμών και κατασταλτικών μηχανισμών.

Κατακτήσεις και ελευθερίες που αποκτήθηκαν με θυσίες και αγώνες αμφισβητούνται και καταστρατηγούνται. Με άλλοθι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιβάλλονται μηχανισμοί «προληπτικής καταστολής» σε βάρος των ανθρωπίνων, πολιτικών, κοινωνικών και οικολογικών δικαιωμάτων, αλλά και επιδρομές «προληπτικών πολέμων» σε βάρος της ειρήνης, αμάχων, μνημείων της φύσης και του πολιτισμού.

Αγανάκτηση και αποστροφή προκαλούν οι αποκαλύψεις για την ύπαρξη μυστικών φυλακών και την πραγματοποίηση εκατοντάδων μυστικών πτήσεων αεροπλάνων, ναυλωμένων από τη CIA, για τη μεταφορά απαχθέντων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες σε αυτές τις μυστικές φυλακές

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει, επίσης την πλήρη αντίθεσή του και την έντονη ανησυχία του για το Οργουελικού τύπου νεο-ευρωφακέλωμα που επιχειρείται με την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στην καταγραφή και αρχειοθέτηση όλων των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων των ευρωπαίων πολιτών.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων δεν είναι θέμα διακηρύξεων και πολιτικών πανηγυρικών, αλλά αγώνων και καθημερινής αξίωσης για μια δημοκρατία των δικαιωμάτων και όχι των περιορισμών στην χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο, στον 21ο αιώνα.

Να αγωνιστούμε για να μην παραβιάζονται δημοκρατικές εγγυήσεις προστασίας σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων από την αποδιάρθρωση των σχέσεων εργασίας.

Για να μην παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματα σε βάρος μεταναστών, προσφύγων, αποκλεισμένων και παιδιών.

Για να μην καλλιεργείται κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμών και διακρίσεων.

Για να μην προωθούνται ιδιώνυμα νομοθετήματα προληπτικής καταστολής και να μην καλλιεργείται κλίμα ανασφάλειας, που με άλλοθι την τρομοκρατία, προωθεί αυταρχικές και κατασταλτικές πολιτικές.

Τμήμα Δικαιωμάτων