Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2008

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στον Ρ/Σ "ΑΘΗΝΑ 9.84" για το συνέδριο του ΣΥΝ

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον 9,84 (Φ.Καρζής) για το συνέδριο του ΣΥΝ, τόνισε μεταξύ άλλων:

Θα πρότεινα στον Γ. Παπανδρέου και στην Α. Παπαρήγα να ηρεμήσουν. Αντί να κάνουν αντιπολίτευση στο ΣΥΝ, να κάνουν αντιπολίτευση στη ΝΔ. Η απάντησή μας σε αυτές τις επιθέσεις θα είναι ακόμη πιο πυκνές πρωτοβουλίες και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ, για κοινή δράση εναντίον μιας κακής κυβέρνησης και μιας άθλιας κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Παπανδρέου λέει «δεν έχετε κυβερνητική πρόταση και με αυτό τον τρόπο βοηθάτε τη ΝΔ να μείνει στη κυβέρνηση». Τι κάνει όμως αυτός και το κόμμα του που είναι και αξιωματική αντιπολίτευση; Ας μην τα περιμένει όλα από το ΣΥΝ. Η κ. Παπαρήγα αντιθέτως θεωρεί ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ. Κάνουν το ίδιο λάθος. Διαβάζουν με στατικούς όρους την πρότασή μας για μια νέα πλειοψηφία.

Το βασικό ερώτημα δεν είναι με ποιους αυτή τη στιγμή, αλλά τι θέλουμε να αλλάξει. Στο επίκεντρο του ΣΥΝ το επόμενο διάστημα θα είναι οι προτάσεις, το πρόγραμμα, οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πηγαίνουν τη χώρα μπροστά. Αν σʼ αυτή την κατεύθυνση μπορέσουμε να συναντηθούμε με άλλες δυνάμεις που θέλουν να κάνουν το ίδιο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε γιʼ αυτό.

Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος. Πρέπει να βάλουν το χεράκι τους και οι πολίτες. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Εμείς διεκδικούμε την αλλαγή του τοπίου με την υπέρβαση του δικομματικού σκηνικού. Θέλουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο για να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν θέλουμε να είμαστε συμπληρωματική δύναμη, σε κομπάρσου. Θέλουμε να γίνουμε ένας ισχυρός πόλος. Ο κ.  Παπανδρέου την αριστερά την βλέπει ως δεκανίκι, ως συμπλήρωμα για να συνεχίσει να κάνει την πολιτική του. Η δε Παπαρήγα θεωρεί ότι η αριστερά πρέπει να είναι αιωνίως στη γωνία και όταν διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο, την κατηγορεί για οπορτουνισμό. Κάνουν και οι δύο λάθος.

Όλοι μαζί με σύνθεση απόψεων και συσπείρωση δυνάμεων πρέπει να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες. Έχουν αέρα τα πανιά μας αλλά δεν πρέπει να πάρουν αέρα τα μυαλά μας. Ο Α. Τσίπρας πρέπει να στηριχθεί από όλους και σε όλους, για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες προσδοκίες, με πολλή δουλειά, πολλή συλλογική προσπάθεια. Ο ΣΥΝ δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ αρχηγικό κόμμα. Ο ρόλος του Αλ. Αλαβάνου σε όλη αυτή την πορεία θα παραμείνει ισχυρός. Είμαστε εκπαιδευμένοι στην εσωκομματική δημοκρατία  και αποδείξαμε το τελευταίο διάστημα ότι εκτός από καλούς παίκτες έχουμε και ομάδα.

To Γραφείο Τύπου