Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/12/2005

Θύματα των μεγάλων ανισοτήτων τα παιδιά

Με την ευκαιρία της αυριανής παγκόσμιας ημέρας της UNICEF για τα παιδιά, ο Π.Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ημέρα αυτή δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Συνοδεύεται από ισχυρά πολιτικά μηνύματα που πηγάζουν από τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου, όπου οι μεγάλες ανισότητες και οι τραγωδίες που εκτυλίσσονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη -και ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Μ. Ανατολή- έχουν κυρίως ως θύματά τους τα παιδιά.

Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στον πόλεμο και την κάθε μορφής βία, στη φτώχεια και την πείνα, στο ξεριζωμό και τα σύγχρονα δουλεμπόρια, στη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις διάφορες επιδρομές «τηλε-μόλυνσης» που υφίστανται καθημερινά οι νεανικές ψυχές.

Η αυριανή ημέρα είναι ημέρα εγρήγορσης. Φτάνει να σκεφτούμε ότι 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα στον κόσμο, απώλειες ζωών που αντιστοιχούν σε τρία «τσουνάμι» το μήνα!

Δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς όταν πάνω από 40 χώρες του κόσμου δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για «τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας» του 1999. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν έχει κυρωθεί μόνο από δύο χώρες, από τη Σομαλία και τις ΗΠΑ, κάτι που δεν είναι άσχετο με τις γενικότερες επιλογές της «μόνης υπερδύναμης» για τον παραμερισμό του διεθνούς δίκαιου, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις μυστικές φυλακές της CIA.

Έχουμε πολλά να κάνουμε και στη χώρα μας για τα παιδιά. Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει κυρώσει τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματά των παιδιών, στην πράξη αυτά παραβιάζονται με πολλούς τρόπους: από τη δυσκολία πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς και τις αυξανόμενες δυσκολίες να τα «βγάλουν πέρα» οι γονείς, ιδιαίτερα όταν ο ένας ή και οι δύο είναι άνεργοι, ως την υποβάθμιση της παιδείας και τον «βομβαρδισμό» των παιδιών από τα «τηλεσκουπίδια». Ιδιαίτερα πρέπει να σταθούμε στα προβλήματα των παιδιών των μεταναστών και άλλων κοινωνικών ομάδων που υφίστανται ρατσιστικές διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Επομένως, ο αγώνας για τα δικαιώματα των παιδιών , είναι αγώνας κατά των ανισοτήτων, υπέρ της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο.

To Γραφείο Τύπου