Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/02/2008

Η Κομισιόν εξετάζει την Ελληνική αίτηση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ύστερα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Απάντηση του Επιτρόπου Στ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

«Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης στις 30 Οκτωβρίου 2007. Η σχετική αίτηση εξετάζεται τώρα από την Επιτροπή», απάντησε ο Έλληνας Επίτροπος Στ. Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, στην οποία ζητούσε πληροφορίες σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων και το χρονοδιάγραμμα καταβολή τους.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος τόνισε ότι: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των χωρών και περιφερειών που έχουν πληγεί από μείζονες φυσικές καταστροφές χρηματοδοτώντας περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης που αναλαμβάνονται από τις δημόσιες αρχές, όπως είναι η προσωρινή επισκευή ζωτικής σημασίας υποδομών, η εξασφάλιση προσωρινών καταλυμάτων ή η χρηματοδότηση υπηρεσιών διάσωσης. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης στις 30 Οκτωβρίου 2007. Η σχετική αίτηση εξετάζεται τώρα από την Επιτροπή».

Ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει επίσης ότι: «Η ΕΕ παρέχει κίνητρα και χρηματοδοτική στήριξη για μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, προστασίας της φύσης, συνδρομής σε θέματα πολιτικής προστασίας, αποκατάστασης και χαρτογράφησης ζημιών. Η Επιτροπή πιστεύει ότι τα υφιστάμενα μέσα, ιδιαίτερα δε το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ο πρώην κανονισμός «Έμφαση στα δάση»[1]  και ο κανονισμός LIFE+[2] , τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής (συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ σε περίπτωση μειζόνων καταστροφών), το δίκτυο Natura 2000, και ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη για την κατάρτιση και εφαρμογή των οικείων σχεδίων και στρατηγικών δασικής προστασίας».

Ο κ.Δήμας διευκρίνισε, τέλος, σχετικά με τις αγροτικές αποζημιώσεις ότι « Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι συγχρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις αφορούν την αποκατάσταση του δυναμικού παραγωγής και την αναδάσωση, δεν είναι δε δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος. Σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου, στήριξη είναι δυνατόν να παρέχεται α) για την αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και για τη λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων και β) για την αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και την ανάληψη προληπτικών δράσεων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 29 Νοεμβρίου 2007».

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Οι μήνες περνούν, η ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών καθυστερεί, οι πληγέντες αγωνιούν, οι τοπικές οικονομίες υποφέρουν αρμόδιες Ελληνικές αρχές αλλά και οι υπηρεσίες της Κομισιόν οφείλουν να τρέξουν γρηγορότερα. Να βάλουν στην άκρη τη γραφειοκρατική ρουτίνα και να αναλάβουν επιτέλους σαφείς δεσμεύσεις, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα".

[1] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2152/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Νοεμβρίου 2003 για την παρακολούθηση των δασών και των περιβαλλοντικών αλληλεπιδράσεων στην Κοινότητα (Έμφαση στα δάση), ΕΕ L 324 της 11.12.2003.
[2] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 614/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Μαΐου 2007 σχετικά με το χρηματοδοτικό μέσο για το περιβάλλον, ΕΕ L 149 της 9.6.2007.

To Γραφείο Τύπου