Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/12/2005

Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα: Ουτοπία και Λαϊκότητα στην Αριστερά

Εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΝ με αφορμή τα 400 χρόνια από τη συγγραφή του βιβλίου του Θερβάντες, «Δον Κιχώτης», συναντήθηκε σήμερα με ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, στην αίθουσα gazARTE στο Γκάζι.

Κατά τη διάρκεια της φιλικής αυτής συνάντησης και συνομιλώντας με τους προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

Για το μυθιστόρημα του Θερβάντες και την Αριστερά

«Η αριστερά αναδύθηκε μέσα από τη Γαλλική Επανάσταση ως ελπίδα των ξυπόλυτων, ως δύναμη λαϊκή. Παράλληλα, διαμορφώθηκε ως μια δύναμη υψηλών και φιλόδοξων στόχων, μιας ελεύθερης, δίκαιης, αδερφικής κοινωνίας, όχι για τον άλλο κόσμο, αλλά γι’ αυτόν, σύμφωνα με τα γραπτά των πρωτοπόρων ουτοπικών σοσιαλιστών.
Ουτοπία και λαϊκότητα, το ζευγάρι που είχε εκφραστεί από το μυθιστόρημα του Θερβάντες ακριβώς πριν από 400 χρόνια.
Χωρίς τον Δον Κιχώτη, η αριστερά είναι μια εφήμερη δύναμη. Χωρίς τον Σάντσο Πάντσα δεν είναι καν δύναμη».

Για το διάλογο αριστεράς και ανθρώπων στην τέχνη

«Οι σχέσεις διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα ενός κοινωνικού οργανισμού.
Ο διάλογος με τους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων, φέρνει άφθονο οξυγόνο που πολλές φορές λείπει από τα κομματικά γραφεία.
Ο καλλιτέχνης βλέπει εικόνες που δεν πιάνει το μάτι του πολιτικού. Ακούει ήχους που δεν πιάνει το δικό μας αυτί. Διαθέτει σαρκασμό και προκλητικότητα που σε εμάς αυτολογοκρίνονται. Σπάει μυστικούς κώδικες. Με τη φαντασία του εξερευνά ζώνες απρόσιτες του παρόντος και του μέλλοντος.
Θέλουμε τους ανθρώπους της τέχνης όχι ως διακόσμηση της τελευταίας στιγμής για τα ψηφοδέλτια. Όχι ως διασημότητες στις δεξιώσεις μας ή παράσημα στα Μέσα Ενημέρωσης. Όχι κατ’ ανάγκη ως «δικούς» μας. Θέλουμε να μιλήσουμε με όλους, και με αυτούς που είναι με «άλλους» και με αυτούς που δεν είναι με κανέναν.
Η Αριστερά θα μαραθεί αν τα ποιήματα φεύγουν από κοντά της, ακόμα κι αν μένουν οι ποιητές».

To Γραφείο Τύπου