Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ σχετικά με το πλαίσιο μιας μελλοντικής κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για θέματα μετανάστευσης

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξαν ο Υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας Brice Hortefeux  και ο έλληνας Υπουργός Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος, σε συνάντησή τους στην Αθήνα, σχετικά με το πλαίσιο μιας μελλοντικής κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για θέματα μετανάστευσης.

Ενδεικτικό στοιχείο της κατασταλτικής αντίληψης και των δύο  υπουργών αποτελεί η έμφαση που έδωσαν σε ζητήματα «προστασίας των συνόρων της Ευρώπης» και απηνούς πάταξης της έλευσης και διαμονής των δίχως χαρτιά μεταναστών (π.χ. ενίσχυση της Frontex).

Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται κανενός είδους τέτοια «προστασία», διότι δεν κινδυνεύει από αδύναμους και κατατρεγμένους μετανάστες, που με την ενεργό παρουσία τους και τη δουλειά τους συμβάλουν καθοριστικά σε βασικούς τομείς της οικονομίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όντας μάλιστα θύματα άγριας ταξικής εκμετάλλευσης από «ευυπόληπτους» ευρωπαίους εργοδότες.

Αντιθέτως, είναι ο πολιτισμός και οι κοινωνίες της Ευρώπης που απειλούνται από πολιτικές διακρίσεων, ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, για την καταπολέμηση των οποίων οι κ.κ. Υπουργοί δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον.

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική έχει νόημα να εκπονηθεί μόνο στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των μεταναστών και όχι αν πρόκειται να αποτελέσει εργαλείο ρατσιστικών εκκαθαρίσεων.

Τμήμα Δικαιωμάτων