Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/10/2005

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στο σχολείο ειδικής αγωγής στην Ηλιούπολη

"Η Παιδεία για τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να είναι ανάπηρη". "Η υποδομή των Παραολυμπιακών να δοθεί στην Ειδική Εκπαίδευση".

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα το Σχολείο Ειδικής Αγωγής στην Ηλιούπολη, συνοδευόμενος από τη Φ.Τσουκαλά, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και την Α.Ψιλοπούλου, μέλος του Γρ. Τύπου του ΣΥΝ, Μηνά Ευσταθίου, μέλος του τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ και Πρόεδρο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής και από μέλη της «Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών» και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι η ειδική εκπαίδευση αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η γενική εκπαίδευση, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στον προϋπολογισμό του 2006 μειώνονται τα κονδύλια για την ειδική εκπαίδευση κατά 60%, ενώ προβλέπεται η αύξηση των μονάδων ειδικής αγωγής χωρίς να υπάρχει μέριμνα για αύξηση του προσωπικού, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μονάδες-μαϊμούδες. Επίσης σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με ειδικές ανάγκες δεν συμμετέχει στην εκπαίδευση, ενώ η υποχρεωτική εκπαίδευση, παρότι είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά, δεν ισχύει για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πρόβλημα υπάρχει και με την κάλυψη των σχολείων ειδικής αγωγής σε ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους , κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μετά την επίσκεψη τόνισε:

«Η Παιδεία για τα άτομα με αναπηρία θα έπρεπε να μην έχει καμία αναπηρία. Να είναι υγιής, συγκροτημένη, πλήρης. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται.

Ζητάμε από την κυβέρνηση, όλο το υλικό της υποδομής της Παραολυμπιάδας, αυτοκίνητα, υπολογιστές κ.α., να διατεθεί άμεσα στην εκπαίδευση της εδικής αγωγής.

Επίσης ζητάμε, μια που είμαστε στο σχολείο της Ηλιούπολης, επιτέλους να δοθούν δύο αυτοκίνητα για τη μεταφορά των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν αυτοκίνητα που δυσκολεύονται να περάσουν ακόμα και από τα ΚΤΕΟ, ενώ υπήρξε και ένα ατύχημα με αυτοκίνητο το περασμένο καλοκαίρι, που κάηκε, χωρίς κανένα ανάπηρο παιδί μέσα, ευτυχώς. Ζητάμε από την Υπουργό, άμεσα, μέσα στην εβδομάδα να δώσει αυτά τα δύο αυτοκίνητα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ειδικής Αγωγής της Ηλιούπολης.

Ο κ. Καν. Κουτσαναστάσης, διευθυντής του Σχολείου Ειδικής Αγωγής, τόνισε τα εξής:

«Με χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τον κ. Αλαβάνο, που ενδιαφέρθηκε και ζήτησε να ενημερωθεί επί τόπου για τα προβλήματά μας. Πρόβλημα αιχμής αυτή τη στιγμή είναι η αντικατάσταση των δύο σχολικών αυτοκινήτων, όπως μας έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Παιδείας. Περιμένουμε να υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση. Έχουμε ανάγκη και από πολλά άλλα πράγματα, και θέλουμε από την πολιτεία και όλους τους φορείς να ενδιαφερθούν για την ειδική αγωγή»

To Γραφείο Τύπου