Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/02/2008

Συνεχής υποβάθμιση του Κέντρου Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) Αν. Αττικής

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ο πληθυσμός της Αν. Αττικής τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο χώρο της εκπαίδευσης, το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα η συνεχής υποβάθμιση του Κέντρου Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) της περιοχής. Γονείς και κηδεμόνες μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να τους προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη για τα παιδιά τους.

Οι γονείς και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αντιμετωπίζουν έναν σύγχρονο καιάδα αντί για την πλήρη ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία. Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  στην περιοχή της Αν. Αττικής, μένουν στο περιθώριο λόγω χαμηλής επίδοσης μειονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές και στιγματίζονται πιθανά και για το υπόλοιπο της εκπαιδευτικής τους διαδρομής, καθώς η λειτουργία του ΚΔΑΥ και οι υπάρχουσες υποδομές στήριξης είναι εντελώς ανεπαρκείς.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα  στοιχεία που δίνει το ίδιο το ΚΔΑΥ Αν. Αττικής καθώς και τις διαπιστώσεις του Συνήγορου του Πολίτη, η υποβάθμιση του ΚΔΑΥ Αν. Αττικής οφείλεται:

•    Στην παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από την Πολιτεία.

•    Στις ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικοτήτων και κτιριακών υποδομών.

•    Στην αδυναμία υποστήριξης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

•    Στην απουσία τμημάτων ένταξης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι οι γονείς να περιμένουν 6 και 8 μήνες για μια διάγνωση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες  των 5 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο ΚΔΑΥ ή να είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται για υποστήριξη των παιδιών τους σε ιδιωτικά κέντρα με αποτέλεσμα τη σοβαρή τους οικονομική επιβάρυνση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα:

1.    Για να χρηματοδοτηθεί το ΚΔΑΥ Αν. Αττικής, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς;

2.    Να στελεχωθεί έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού της Αν. Αττικής;

3.    Να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας έτσι ώστε να ιδρυθούν σε κάθε σχολική μονάδα τμήματα ένταξης;

4.    Να σταματήσει η έμμεση στήριξη δεκάδων ιδιωτικών κέντρων  στήριξης όταν  με βάση το Σύνταγμα η εκπαίδευση είναι καθολική και δημόσια.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ