Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/02/2008

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο για μη εφαρμογή της οδηγίας για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο

Επίτροπος Φραττίνι: "Η Επιτροπή ανησυχεί για την εικαζόμενη κακομεταχείριση μεταναστών σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα"

5,5 εκ διατέθηκαν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες από το 2000 μέχρι το 2007 και άλλο 1,5 εκ ευρώ προβλέπεται να διατεθεί το 2008

Δύο αποκαλυπτικές απαντήσεις στον Δημήτρη Παπαδημούλη

"Η Επιτροπή ανησυχεί για την εικαζόμενη κακομεταχείριση μεταναστών σε κέντρα υποδοχής αλλοδαπών στην Ελλάδα και έχει ήδη θέσει το θέμα στις Ελληνικές αρχές." Αυτό απαντά ο αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας Επίτροπος κ. Φράνκο Φραττίνι, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες που διαπιστώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο παλαιό κέντρο υποδοχής αλλοδαπών στη Σάμο.

Υπογραμμίζει μάλιστα στην απάντησή του ότι "η Επιτροπή άσκησε προσφυγή επί παραβάσει κατά της Ελλάδας λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς της οδηγίας 2003/9/ΕΚ, της 27ης Ιανουαρίου 2003, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη" και ότι "η υπόθεση κατά της Ελλάδας εκδικάστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε (στις 19 Απριλίου 2007) ότι η Ελλάδα παραβαίνει το άρθρο 26 της οδηγίας."

Εξάλλου, σε δεύτερη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ με αφορμή την έκθεση της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης PRO ASYL για την κατάσταση των προσφύγων στο Αιγαίο, ο Ιταλός Επίτροπος αναφέρει ότι "η Επιτροπή μελετά επί του παρόντος την έκθεση που εκπόνησε η οργάνωση Pro-Asyl ... και θα εξετάσει προσεκτικά τα πιθανά μέτρα που θα ληφθούν σε συνάρτηση με τα πορίσματα της έρευνας".

Σύμφωνα με την Επιτροπή, "μετά την αποστολή, στις 23 Οκτωβρίου  2007, προειδοποιητικής επιστολής εκ μέρους της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 228 παράγραφος   2 της συνθήκης ΕΚ, με την οποία ζητείται από την Ελλάδα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της εντός δύο μηνών, στις 19 Νοεμβρίου 2007, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή τα εγκριθέντα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας "και "η Επιτροπή επί του παρόντος εξετάζει κατά πόσο τα μέτρα μεταφέρουν ορθά στην εθνική νομοθεσία τις υποχρεωτικές διατάξεις της οδηγίας, περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις υλικές συνθήκες υποδοχής".

Συνεχίζοντας, ο κ. Φραττίνι υπογραμμίζει ότι "το θέμα των πενιχρών συνθηκών υποδοχής και η απουσία στην Ελλάδα μηχανισμών εντοπισμού των ευάλωτων αιτούντων άσυλο με ειδικές ανάγκες θίγεται συγκεκριμένα στην έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής , όπου επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της Επιτροπής όσον αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής της οδηγίας σε όλα τα είδη εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων των κέντρων υποδοχής" και ότι "η Επιτροπή θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα ώστε να διασφαλίσει ότι οι εθνικές ρυθμίσεις υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας".

Στα ερωτήματα, τέλος, του Έλληνα ευρωβουλευτή σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, τα στοιχεία που παραθέτει ο Επίτροπος είναι τα εξής:

"Βάσει του αριθμού των επίσημα καταχωρισμένων αιτήσεων χορήγησης ασύλου, την περίοδο 2000 – 2007 διατέθηκαν στην Ελλάδα 5.553.675,17 ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες (ΕΤΠ). Ποσό ύψους 1.571.280,36 ευρώ θα διατεθεί στην Ελλάδα το 2008 στο πλαίσιο του ΕΤΠ III. Η Επιτροπή θέλει να τονίσει ότι ενέργειες που αποσκοπούν στη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής εμπίπτουν στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές του ΕΤΠ III. Όσον αφορά τα προαναφερθέντα συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης, κατά την εξέταση των σχεδίων προγραμμάτων για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΤΠ III, η Επιτροπή θα εστιάσει την προσοχή της στο θέμα των συνθηκών υποδοχής."

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Μόλις την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση της η Επιτροπή Προσφύγων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Νορβηγίας απαγόρευσε στους πρόσφυγες που πρέπει σύμφωνα με τη σύμβαση του Δουβλίνου να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, να επιστρέψουν στη χώρα, θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους»! Η έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δόθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, φανερώνει την ίδια έντονη δυσαρέσκεια. Πρόκειται για διεθνή εξευτελισμό, που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την αποπομπή από το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ούτε από τις ευρωκαταδίκες, ούτε από τη διεθνή κατακραυγή φαίνεται "να ιδρώνει το αυτάκι" των αρμοδίων, ενώ από τα στοιχεία της Επιτροπής προκύπτει ότι κονδύλια υπάρχουν. Τί περισσότερο περιμένουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές;"

To Γραφείο Τύπου