Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/12/2005

Συνάντηση του Αλ.Αλαβάνου με τα επιστημονικά επιμελητήρια

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνος, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φώτη Κουβέλη και τον Ν.Χουντή, γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με το άτυπο συντονιστικό όργανο των επιστημονικών επιμελητηρίων Ελλάδος, αποτελούμενο από τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κα της Ένωσης Χημικών, και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες στη χώρα μας

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων ζήτησαν μεταξύ άλλων την θεσμική παρέμβαση του ΣΥΝ για να αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη, σε όλα τα επίπεδα, υποβάθμιση των επιστημόνων στη χώρα μας, εν όψει και του νέου προϋπολογισμού 2006.Έθεσαν επίσης και θέματα εργασιακών σχέσεων, παιδείας, άνισης φορολογίας και τάχθηκαν εναντίον της Οδηγίας Μπολκενστάιν.

Μετά τη συζήτηση έγιναν δηλώσεις

Αλ. Αλαβάνος

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλά θέματα, τα οποία αναφέρω κωδικοποιημένα:

Πρώτον, ο θεσμικός ρόλος των επιστημονικών επιμελητηρίων τα οποία πρέπει να έχουν λόγο σε όλα τα νομοσχέδια και σε όλα τα προεδρικά διατάγματα τα οποία σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, και μάλιστα όχι τελεσιγραφικά, ή εκ των υστέρων, αφού ένα νομοσχέδιο έχει διατυπωθεί και είναι έτοιμο να ψηφισθεί, αλλά από την ώρα της διαμόρφωσής τους.

Δεύτερον, η μεγάλη ανησυχία μας από τις συνέπειες που θα έχει ο προϋπολογισμός 2006 στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας. Σε μερικές κατηγορίες όπως είναι οι μηχανικοί για παράδειγμα, μιλάμε για δραματικές συνέπειες μέσα από την μεγάλη υποβάθμιση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στα θέματα της παιδείας, της υγείας κλπ. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δοθεί μια μεγάλη μάχη αυτές τις μέρες που έρχονται για τον προϋπολογισμό.

Τρίτον, η άδικη αντιμετώπιση των επιστημόνων από την πολιτεία. Για παράδειγμα, οφείλει η Πολιτεία σε εταιρίες τεχνικών πληρωμές από εργασία που έχουν προσφέρει, δεν τις προωθεί, ενώ την ίδια στιγμή τους φορολογεί για εισπράξεις τις οποίες δεν έχουν κάνει.

Τέταρτον, οι εργασιακές σχέσεις. Ανησυχούμε γιατί μπαίνει και στο χώρο των επιστημόνων ο θεσμός του συμβασιούχου, όπως για παράδειγμα στους επικουρικούς γιατρούς. Απολύονται μηχανικοί, χημικοί κλπ και δεν έχουν καν το δικαίωμα, ως επιστήμονες, να καλύπτονται, έστω, από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Πέμπτον, είναι η Οδηγία Μπολκενστάιν όπου βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μέτωπο ανάμεσα στα Επιμελητήρια. Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε μάχη ενάντια σ’ αυτή την οδηγία, η οποία προβλέπει ότι μπορούν να έρθουν επιστήμονες, τεχνικές εταιρίες, ιατρικές εταιρίες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, με εργασιακές σχέσεις και με αμοιβές πάρα πολύ χαμηλές και να δουλέψουν μ’ αυτούς τους όρους μέσα στη δικιά μας αγορά. Κάτι τέτοιο, καταλαβαίνετε τι πιέσεις, σε κεκτημένα δικαιώματα, θα δημιουργήσει.

Έκτο είναι το θέμα της παιδείας, όπου υπάρχει μια χαοτική κατάσταση, μια συνεχής ρευστότητα και αλλαγή, ενώ χρειάζεται μια συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη προσπάθεια, όπου ο λόγος των Επιμελητηρίων, τα οποία εκφράζουν αυτούς που θα βγούνε από τα Πανεπιστήμια, είναι αναγκαίος.»

Για τα τηλεδικεία

«Τέλος, να αναφέρω ένα σημείο, το οποίο θέσαμε εμείς προς τη Συντονιστική Ομάδα των Επιμελητηρίων. Θα θέλαμε μία ενεργή παρέμβασή τους στα θέματα της τηλεοπτικής πραγματικότητας. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, καθημερινά σχεδόν στη συνταγή ενός τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων να υπάρχει κι ένα καινούργιο φάρμακο κατά του καρκίνου και να παίζουμε με τον πόνο και τις ελπίδες των πολιτών και να μην υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση. Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την παθολογία πια των τηλεδικών. Ναι στην αποκάλυψη από τους δημοσιογράφους. Ναι στη διαφάνεια. Όχι όμως στο στιγματισμό. Όχι στη διαπόμπευση. Όχι στην επιβολή ενός λιντσαρίσματος σε φαντασιακό επίπεδο. Και βεβαίως οι ευθύνες της πολιτικής και των πολιτικών είναι αυτόνομες και πρωταρχικές και πρέπει να αναλαμβάνονται με παρρησία.

Για παράδειγμα, θα θέλαμε ο Δικηγορικός Σύλλογος να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο. Δεν θέλουμε λογοκρισία, δεν θέλουμε νομοθετικές ρυθμίσεις, θέλουμε αυτοέλεγχο από τους δημοσιογράφους, αυτοέλεγχο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και ουσιαστική παρέμβαση των επιστημονικών επιμελητηρίων για τα κριτήρια και τις αξίες σε θέματα που συνδέονται με το αντικείμενο τους και πρoβάλλονται από τα ΜΜΕ και προστασία των Επιστημόνων. Διότι υπάρχουν εκείνα τα φαινόμενα τα οποία πρέπει να αποκαλυφθούν και να γίνουν αντικείμενο αυστηρής κριτικής, για παράδειγμα γιατροί με φακελάκια. Εγώ προσωπικά όμως έχω δει γιατρούς του ΕΣΥ με άθλιες αμοιβές, σε επαρχιακά νοσοκομεία να στηρίζουνε όλο το σύστημα υγείας σ’ αυτούς τους απομακρυσμένους χώρους. Αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να τους υπερασπιστούμε.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου): Να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο που είχε την καλοσύνη να μας δεχτεί ως Συντονιστικό Όργανο όλων των εμπλεκομένων φορέων, Τεχνικού Επιμελητηρίου, Ένωσης Χημικών κλπ. Έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος, εγώ σαν Πρόεδρο του ΠΙΣ τον ευχαριστώ για τα καλά λόγια που είπε για τους συναδέλφους μας, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία έτσι είναι. Δουλεύει κάτω από τραγικές συνθήκες και μισθολογικές και κοινωνικές, θα έλεγα, και σίγουρα είμεθα εδώ για να προασπίσουμε το καλώς εννοούμενο συμφέρον, με την ευρεία έννοια του όρου, των συναδέλφων. Επίσης η παρουσία μας στην τηλεόραση παύλα προστασία των συναδέλφων, θα πρέπει να γίνεται κάτω από διακριτούς όρους αφενός και αφετέρου κάπως θεσμοθετημένα διότι αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε βορά, όπως έχουμε γίνει εμείς οι γιατροί, χωρίς να θίγω κανέναν, εκείνων που εμπλέκονται στην κακώς νοούμενη δημοσιογραφία. Ευχαριστώ πολύ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.): “Θέσαμε στον Πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνασπισμού τις μεγάλες ανησυχίες που έχουμε για την πορεία της ανάπτυξης των έργων και της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας ενόψει του προϋπολογισμού.»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, ο προϋπολογισμός είναι ένα βασικό εργαλείο για μια μεγάλη πλειοψηφία μηχανικών που περιμένουν να γίνουν επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, όπως όμως φαίνεται, δεν υπάρχουν κονδύλια και δεν προχωρούν έργα που έχουν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να πλήττονται 300 επαγγέλματα που απασχολούνται στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα.

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών): το ζητούμενο της σημερινής συνάντησης που είχαμε με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, είναι τα μεγάλα Επιμελητήρια και οι Επιστημονικοί Φορείς να γίνουνε συνοδοιπόροι με όλο το πολιτικό φάσμα σε μία κατεύθυνση η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική, να αποκτήσει δηλ. την ικανότητα να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες εφάμιλλα των διεθνών αγορών, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα παρόλο που είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό ανταγωνισμό. Τέθηκαν δε ως βασικοί πυλώνες αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας, ο ανασχεδιασμός του τριπτύχου, «Έρευνα, Ανάπτυξη και Εκπαίδευση», τεχνική, τεχνολογική και πανεπιστημιακή, η πάταξη της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός της φορολογίας, η μείωση της γραφειοκρατίας και όλα αυτά σε μια κοινή προσπάθεια, ώστε να γίνει διάχυση του μηνύματος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μέσα από τους οργανωμένους επιστημονικούς φορείς.

To Γραφείο Τύπου