Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/02/2008

Ελλιπής η λειτουργία και ο έλεγχος των σφαγείων στη χώρα μας

Τέσσερα ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Μιχάλης Παπαγιαννάκης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Κοντό σχετικά με την ελλιπή λειτουργία και τον έλεγχο των σφαγείων στη χώρα μας. Ο βουλευτής ρώτησε γιατί στην Ελλάδα δεν προβλέπεται και δεν εφαρμόζεται η σωστή επεξεργασία των ζωικών αποβλήτων (σύστημα Rendering), με αποτέλεσμα να ρίχνονται στις χωματερές, και να γίνονται συχνά καταγγελίες προς τους Δήμους από τους κατοίκους γιατί και το περιβάλλον μολύνεται και δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων. Με το σύστημα Rendering προβλέπεται η αξιοποίηση των υπολειμμάτων αυτών, μετά από το πέρασμά τους από κλίβανο μετατρέπονται σε κυνοτροφές. Ορισμένα σφαγεία έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για ένταξή τους στο πρόγραμμα αυτό, αλλά η καθυστέρηση είναι σημαντική, ενώ προβλέπεται οικονομική ενίσχυση για όσους εντάσσονται.

Επίσης, ο βουλευτής επισήμανε το κατακερματισμένο σύστημα ελέγχου. Όπως είναι γνωστό, οι υγειονομικές υπηρεσίες υπάγονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αποδείχτηκε στην πράξη κατά την εφαρμογή της ότι οι έλεγχοι υπόκεινται πολλές φορές σε τέτοιες παρεμβάσεις που τους καθιστούν αναποτελεσματικούς.

Το ΠΔ 40/1997 προέβλεπε υπερωριακή αποζημίωση για τους κτηνιάτρους που έκαναν ελέγχους εκτός κανονικού ωραρίου, πράγμα απαραίτητο για την κάλυψη του ωραρίου των σφαγείων. Αυτές οι αποζημιώσεις κάποια στιγμή κόπηκαν και έτσι δημιουργήθηκε ένα ευνοϊκό κλίμα συναλλαγής των σφαγείων με τους κτηνιάτρους που εκτελούν ελέγχους  εκτός του κανονικού τους ωραρίου.

Τέλος ο βουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης, τόνισε ότι απαιτείται συνεχής και εξειδικευμένη ενημέρωση των κτηνιάτρων, των βοηθών τους, του προσωπικού των σφαγείων και των υπηρεσιών αντίστοιχα, σε σχέση με τους κανονισμούς και τα υγειονομικά standards.

Στην απάντησή του ο Υπουργός κ. Κοντός τόνισε ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα καθυστέρησε τον εκσυγχρονισμό της σφαγειοτεχνικής υποδομής της χώρας και ομολόγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μόλις 99 είναι τα σφαγεία που πληρούν τους όρους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και άλλα 108 με νόμιμες παρεκκλίσεις λειτουργίας. Την έκταση του προβλήματος δηλώνει και το γεγονός ότι στο μέτρο 2.1 (μεταποίηση και εμπορία) έχουν ενταχθεί και εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ 109 νέα επενδυτικά σχέδια  και αναμένεται και συνέχεια στο μέτρο 7.13 του ΕΣΠΑ 2008-2013. Στη συνέχεια ο Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας για κτηνιάτρους και ότι το Υπουργείο ενημερώνει τους αρμόδιους για την αναγκαιότητα του συστήματος  Rendering.