Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/02/2008

Η Ελλάδα καθυστερεί την επέκταση της χρήσης των βιοκαυσίμων στις μεταφορές

Μόλις 0,1% το μερίδιό τους στην Ελλάδα - 70 φορές χαμηλότερο από τον εθνικό ενδεικτικό στόχο για το 2005!

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Πίμπαλγκς στον Δ. Παπαδημούλη

"Οι εθνικοί ενδεικτικοί στόχοι τους οποίους είχε θέσει η Ελλάδα για το μερίδιο των βιοκαυσίμων ήταν το 2005 ποσοστό 0,70%. Το πραγματικό μερίδιο των βιοκαυσίμων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2005 σε ποσοστό 0,01%.". Αυτά αναφέρει στη απάντηση του, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος Επίτροπος για την ενέργεια Α. Πίμπαλγκς στον Δ. Παπαδημούλη.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με την ερώτησή του, ζητούσε να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την παραγωγή και προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων προς αντικατάσταση του ντίζελ ή του πετρελαίου για τις μεταφορικές χρήσεις και για την κάλυψη του ετήσιου εθνικού στόχου της.

Ο αρμόδιος Επίτροπος στην απάντησή του υπογραμμίζει ότι "ο εθνικός ενδεικτικός στόχος τον οποίο έχει θέσει η Ελλάδα για το μερίδιο των βιοκαυσίμων το 2010 είναι ποσοστό 5,75%". Στα επιχειρησιακά προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης "δεν υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για τα βιοκαύσιμα, μολονότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικό πνεύμα' ασχολείται με την 'Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και στήριξη της αειφορίας' με σκοπό να μειωθεί η εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο μέσω, εν μέρει, της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας". Επιπλέον "το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 για την Ελλάδα, το οποίο έχει προκύψει από το Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα της Ελλάδας, δεν περιέχει μέτρα ειδικώς για τα βιοκαύσιμα".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Ο εθνικός ενδεικτικός στόχος τον οποίο έχει θέσει η Ελλάδα για το μερίδιο των βιοκαυσίμων το 2010 είναι το ποσοστό του 5,75%. Μέχρι σήμερα, το ποσοστό αυτό δεν  αγγίζει καν το 1%. Για το 2007 δεν έχει κατατεθεί ακόμα η απαιτούμενη έκθεση προόδου της χώρας για τη χρήση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές. Η Ελλάδα πρέπει μέσα σε δύο χρόνια να καλύψει την τεράστια αυτή διαφορά. Αντ' αυτού όμως, εξακολουθεί να μεγαλώνει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο,  σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Πότε επιτέλους οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσουν τους στόχους που οι ίδιες έχουν θέσει;"

To Γραφείο Τύπου