Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/02/2008

Η Επιτροπή θα ζητήσει εγγράφως από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στη λειτουργία του εργοστασίου εμποτισμού ξυλείας Β.Ε.Ξ στη Δράμα

Απάντηση-παρέμβαση του Επιτρόπου κ. Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη

Με την απάντηση του στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Δήμας παραθέτει πληροφορίες για τη λειτουργία των εργοστασίων εμποτισμού ξυλείας. Όσον αφορά στο εργοστάσιο Β.Ε.Ξ του δήμου Δοξάτου υπογραμμίζει ότι "η Επιτροπή δεν είχε γνώση της υπόθεσης αυτής και δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις κανονιστικές διαδικασίες και τους ελέγχους που έχουν επιβληθεί σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου. Συνεπώς, θα ζητήσει εγγράφως από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στη λειτουργία του εν λόγω εργοστασίου".

Ο Δ. Παπαδημούλης, με την ερώτησή του, ζητούσε να ενημερωθεί για το κατά πόσον το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας Β.Ε.Ξ στη Δράμα, το οποίο κατά τη λειτουργία του χρησιμοποιεί του μεγάλες ποσότητες κρεοζώτου, ουσίας επιβλαβούς για την υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα, τηρεί την  περιβαλλοντική μελέτη και για τις προθέσεις της Επιτροπής σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο αρμόδιος Επίτροπος κ Δήμας αναφέρει στην απάντησή του πως "σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, τα εργοστάσια εμποτισμού ξυλείας με κατανάλωση διαλυτών που υπερβαίνει τους 25 τόνους το χρόνο πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας 1999/13/EΚ του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 1999 για τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε ορισμένες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις". Υπογραμμίζει ότι  "όλες οι εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας θα πρέπει να έχουν άδεια ή να έχουν καταχωρηθεί. Υφιστάμενες εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε λειτουργία πριν από την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της οδηγίας έπρεπε να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007, οι δε νέες εγκαταστάσεις πρέπει να συμμορφώνονται αμέσως".

Ο Επίτροπος καταλήγει τονίζοντας πως η Επιτροπή "θα ζητήσει εγγράφως από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στη λειτουργία του εν λόγω εργοστασίου".

To Γραφείο Τύπου