Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/02/2008

Υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας - Καταψήφισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Δημ. Παπαδημούλης: "Λέμε όχι στην Ευρωσυνθήκη -Διεκδικούμε δημοψήφισμα και μια διαφορετική πορεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση "

Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία, η έκθεση των ευρωβουλευτών Μέντεζ ντε Βίγκο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και Ρ. Κόρμπετ (Σοσιαλιστές) για την Συνθήκη της Λισσαβόνας. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς καταψήφισε την έκθεση, διεκδικώντας μια διαφορετική πορεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε όλα τα κράτη μέλη.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η συνθήκη της Λισσαβόνας είναι βήμα προς τα πίσω σε σχέση με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα. Διατηρεί αναλλοίωτο το νεοφιλελεύθερο φορτίο του, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απουσία κάθε έννοιας δημοκρατικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στους μονόπλευρους προσανατολισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας ή στη θεοποίηση της ανεξέλεγκτης αγοράς.

Απορρίπτει ορισμένους θετικούς συμβολισμούς, ανοικτούς σε μια ομοσπονδιακή προοπτική (σημαία, ύμνος κλπ), κατ' απαίτηση του Μπράουν και των αδερφών Καζίνσκι. Η δεσμευτικότητα της χάρτας δικαιωμάτων νοθεύεται μέσω της αυτοεξαίρεσης.

Ζητάμε δημοψήφισμα για να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος και η συμμετοχή των πολιτών. Η άρνηση του δημοψηφίσματος εκφράζει την απόσταση της ευρωπαϊκής ελίτ από τις ελπίδες και τις απαιτήσεις των ευρωπαίων πολιτών και τροφοδοτεί την ευρωαδιαφορία και την ευρωάρνηση.

Ο ΣΥΝ και η "Ευρωπαϊκή Αριστερά", λέμε όχι σε αυτή τη συνθήκη, γιατί διεκδικούμε, με καθημερινούς αγώνες, μια διαφορετική πορεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, πιο ενωμένη πολιτικά, με πιο ισχυρή κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική, με δραστικά αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό, χωρίς το ανεξέλεγκτο της ΕΚΤ, ενεργή και αυτόνομη στα προβλήματα της παγκόσμιας ειρήνης και όχι ουραγό του Μπους."

To Γραφείο Τύπου