Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/02/2008

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο Π. Τριγάζης, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ και ο Γ. Μπανιάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν σήμερα με την Υπουργό Εξωτερικών, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των Σκοπίων και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Ενημερωθήκαμε από την Υπουργό Εξωτερικών για τις προτάσεις του κ.Νίμιτς. Διαπίστωση όλων μας είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχασε πολύτιμο έδαφος, αρνούμενη, όταν μπορούσε, να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σήμερα δυστυχώς, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ερχόμαστε πίσω από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Για μας δεν αποτελούν πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος της διαφοράς για την ονομασία της γείτονος χώρας, οι  προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Δεν μπορεί να αποτελεί πλαίσιο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας στην Υπουργό Εξωτερικών για την αρνητική εξέλιξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, και της εξηγήσαμε ότι θα ήμασταν αντίθετοι με οποιονδήποτε συσχετισμό της στάσης μας απέναντι στο θέμα της  ονομασίας με την αναγνώριση του Κοσσόβου.

Ανταλλάξαμε απόψεις, θα έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τις προτάσεις Νίμιτς και στα όργανα του κόμματος και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να διατυπώσουμε την άποψή μας πάνω σε αυτά.

ΕΡ. Είσαστε υπέρ μιας διπλής ονομασίας;

-Εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, έχουμε τοποθετηθεί για την ανάγκη επίτευξης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Μιλήσαμε εδώ και δεκαπέντε χρόνια για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε σε πιο δύσκολη θέση ως χώρα. Θα δούμε τις προτάσεις και θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε σαφείς θέσεις.

ΕΡ. Θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;

-Για να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πρέπει να πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση, ούτε κάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμείς είχαμε ζητήσει να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τις μεγάλες πυρκαγιές το προηγούμενο καλοκαίρι. Ζητήσαμε επίσης να γίνει Συμβούλιο των Αρχηγών για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας των νέων Δεν έγινε. Αν η κυβέρνηση πάρει την πρωτοβουλία να γίνει για το Μακεδονικό, εμείς βεβαίως θα ανταποκριθούμε.»

To Γραφείο Τύπου