Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/02/2008

Απόσπασμα συνέντευξης για το Μακεδονικό και τις προτάσεις Νίμιτς, του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Γαβρά) για το Μακεδονικό και τις προτάσεις Νίμιτς, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για το Μακεδονικό

Δυστυχώς πριν δεκαπέντε χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μας άκουσαν. Είπαν όχι στο πακέτο Πινέιρο. Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει δυσκολότερα. Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος μας. Το «όλα ή τίποτα» μας οδηγεί στο «τίποτα».  Αν μας είχαν ακούσει το 1992 θα είχαμε μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Εμείς με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν παίζουμε. Είμαστε μια σοβαρή δύναμη που λέει αλήθειες, οι οποίες, αν στην ώρα τους γινόντουσαν αποδεκτές, θα είχαμε πολύ καλύτερες λύσεις. Η ευθύνη των χειρισμών είναι στην κυβέρνηση- και σωστά- γιατί βρισκόμαστε σε μια φάση λεπτών χειρισμών και διαπραγματεύσεων.

Η επιλογή του ΝΑΤΟ ως πεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δυσμενέστερη από τον ΟΗΕ ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούμε να κάνουμε και σωστή διάγνωση και σωστό χειρισμό σήμερα.

Το βέτο που εμφανίζεται ως όπλο, δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι ωφελεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ΝΑΤΟ είναι το πεδίο όπου οι αμερικάνοι έχουν το πάνω χέρι. Αν η Ελλάδα υποβάλλει βέτο στο ΝΑΤΟ, υπάρχει το άρθρο 13 της ενδιάμεσης συμφωνίας, που λέει ότι δεσμεύεται η Ελλάδα για την προσχώρηση της FYROM με το όνομα FYROM στους διεθνείς οργανισμούς. Αν η Ελλάδα βάλει βέτο και πει ότι δεν θέλει να μπει η γειτονική χώρα ούτε ως FYROM  στο ΝΑΤΟ, όπως είναι στον ΟΗΕ, τότε υπάρχει το εξής ενδεχόμενο: η γειτονική χώρα να πει ότι η Ελλάδα παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία, καταρρέουν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και ζητάει από τον ΟΗΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εκεί τα 130 κράτη που έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος με το σκέτο Μακεδονία είναι το 75% του συνόλου των κρατών-μελών. Αυτά πρέπει να τα πει στον κόσμο και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου που ήταν υπουργός εξωτερικών του κ. Σημίτη όταν διαπραγματευόντουσαν αντίστοιχες λύσεις. Η θέση του ΣΥΝ είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Επικρίνουμε όσους κλώτσησαν την ευκαιρία παίζοντας ψηφοθηρικά παιχνίδια με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα ντυθούμε με φουστανέλες, δεν θα καπηλευτούμε ψηφοθηρικά την ελληνική σημαία.

Για το Κόσοβο

Θα είναι επίσης λάθος αν η κυβέρνηση ανακατέψει το θέμα του Κοσόβου με το Μακεδονικό. Η θεωρία που λέει να αναγνωρίσουμε μετά από μια μικρή καθυστέρηση το Κόσοβο για να κερδίσουμε κάποιους πόντους στο Μακεδονικό, πέραν του ότι είναι καιροσκοπική, γιατί ανατρέπει πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής διακομματικά αποδεκτές, δεν επιβεβαιώνεται από τα πράγματα με βάση την εμπειρία μας. Σας θυμίζω ότι με μια αντίστοιχη θεωρία η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1991 έδωσε γη και ύδωρ στους αμερικάνους όταν πρωτοεπιτέθηκαν στο Ιράκ. Τότε είχε έλθει ο κ. Μπους στην ελληνική Βουλή και είχε υποσχεθεί από το βήμα της Βουλής ότι θα λυθεί το Κυπριακό. Ξέρουμε πολύ καλά τι έγινε στη συνέχεια.

To Γραφείο Τύπου