Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/02/2008

Κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας για τις Κλιματικές αλλαγές - Πρωτόκολλο του Κιότο

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, το Μάρτιο στην ΕΕ και τον Απρίλη στη γραμματεία του ΟΗΕ για το κλίμα (UNFCCC).

Η σύμβαση 799/24-10-2003 του έργου «Παγκόσμια Περιβαλλοντικά προβλήματα - κάλυψη υποχρεώσεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τη στοιβάδα του όζοντος» / Υποέργο 1 «Κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση για τις Κλιματικές Αλλαγές - Πρωτόκολλο του Κιότο» , έληξε στις 23/4/2007.

Οι εκθέσεις απογραφής συντάχθηκαν και παραδόθηκαν από τον Ανάδοχο έγκαιρα στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι και το 2006. Το 2007 η χώρα κατέθεσε την έκθεση απογραφής  στις 23 Νοεμβρίου 2007, μετά την παράταση της κανονικής ημερομηνίας υποβολής - 15 Απριλίου 2007 - και της παράτασης της 28ης Μαϊου 2007.

Στη συνέντευξη τύπου για τη Συνδιάσκεψη στο Μπαλί και την Κλιματική Αλλαγή στις 18/12/2007 μας είπατε «ότι για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενισχύουμε με κάθε τρόπο την αρμόδια Διεύθυνση :

-    Στελεχώνεται η Υπηρεσία με τέσσερις ειδικούς επιστήμονες και

-    Υποστηρίζεται το Υπουργείο σε τεχνικά και επιστημονικά θέματα από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ»

Να σημειώσουμε πως για την μείωση των εκπομπών βάσης κατά 4 εκατ. τόνους που ζήτησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το 1 εκατ. είναι  «πρόστιμο» επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ απαξίωσε να απαντήσει στον ΟΗΕ .

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Έχει διαμορφώσει η Διεύθυνση ΕΑΡΘ νέο σύστημα απογραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου; Είναι έτοιμο το ΥΠΕΧΩΔΕ να υποβάλει τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές;  

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης