Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/02/2008

H Κομισιόν θα μπορούσε να συγχρηματοδοτήσει μια ειδική μελέτη για την παρακολούθηση της κατάστασης στον Κορινθιακό Κόλπο.

"Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προτείνουν, να προετοιμάσουν και να αναλάβουν τη διεξαγωγή μιας τέτοιας μελέτης"

Απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη.

"Μια ειδική μελέτη για την παρακολούθηση της κατάστασης στον Κορινθιακό Κόλπο θα μπορούσε να συγχρηματοδοτηθεί μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013, είτε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον είτε από το σχετικό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα καθιερωμένα κριτήρια επιλεξιμότητας. Εναπόκειται όμως στις ελληνικές αρχές να προτείνουν, να προετοιμάσουν και να αναλάβουν τη διεξαγωγή μιας τέτοιας μελέτης". Αυτό απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Με αφορμή πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες ο Κορινθιακός Κόλπος έχει υποστεί σοβαρή περιβαλλοντική βλάβη λόγω της ρίψης σε αυτόν αποβλήτων, αστικών και εργοστασιακών, των παρακείμενων περιοχών, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, απηύθυνε ερώτηση στην Επιτροπή για το εάν είναι ενήμερη για το πρόβλημα. Ακόμη, ζητούσε να πληροφορηθεί αν τηρούνται οι διατάξεις των οδηγιών για τα εργοστασιακά απόβλητα, αν θα ήταν δυνατή η συγχρηματοδότηση για μελέτη και παρακολούθηση της κατάστασης του Κορινθιακού Κόλπου και τέλος αν θα μπορούσαν έργα των παράκτιων δήμων για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Κορινθιακού και των γύρω περιοχών, να τύχουν κοινοτικής συγχρηματοδότησης.

O αρμόδιος Επίτροπος απαντά ότι "η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της τη μελέτη στην οποία αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου, αν και είναι ενήμερη για πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στον Κορινθιακό Κόλπο".

O κ. Δήμας αναφέρει μάλιστα πως "στα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013 περιλαμβάνονται έργα σχετικά με διάφορα μέτρα περιβαλλοντικής αποκατάστασης ή με τη διαχείριση των λυμάτων" και πως "οι αρμόδιες ελληνικές αρχές σχεδιάζουν, στο πλαίσιο του 2ου άξονα προτεραιότητας προστασία και διαχείριση υδατικών πόρων, να συγχρηματοδοτήσουν έργα που αποσκοπούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στην αποτελεσματικότερη προστασία της ποιότητας των υδάτινων συστημάτων".

Τέλος τονίζει ότι "επιλογή των έργων και των τελικών δικαιούχων (συνήθως οι τελικοί δικαιούχοι συγχρηματοδοτούμενων έργων αυτού του είδους είναι τοπικές αρχές), καθώς και η εκτέλεση των έργων από αυτούς σε καθημερινή βάση, υπάγονται στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"H κυβέρνηση οφείλει, αξιοποιώντας την απάντηση του Κορίνθιου αρμοδίου Επιτρόπου, να εξετάσει τις αναγκαίες δράσεις στο ΕΣΠA 2007- 2008, αξιοποιώντας τα διατιθέμενα κοινοτικά κονδύλια. O Κορινθιακός αργοπεθαίνει και η αδράνεια είναι ασυγχώρητη. Οι τοπικές αρχές και οι φορείς καλούνται να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις και να πιέσουν. Εμείς σκοπεύουμε να επιμείνουμε απαιτώντας έγκαιρη, σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη δημόσια παρέμβαση για τη σωτηρία του Κορινθιακού".

To Γραφείο Τύπου