Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/02/2008

ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΗΣ ΜΕΤΡΑ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χρ. Φώλιας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο κ. Χρ.Φώλιας παρουσίασε ένα πολύ μεγάλο κατάλογο μέτρων που έχουν περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα  και τα οποία θα αποφέρουν ανύπαρκτα σχεδόν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της καλπάζουσας αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα.

Στη «μαύρη λίστα» για την οποία έκανε λόγο ο κ. Χρ. Φώλιας, πρώτα από όλα θα έπρεπε να μπει η ίδια κυβέρνηση η οποία εκτοξεύει αυθαίρετα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξοργιστικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις αυξήσεις μέχρι 100% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

Όπως στη «μαύρη λίστα» θα έπρεπε να μπουν και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, πρώτα απʼ όλα ο τραπεζικός και του πετρελαίου, στους οποίους έχουν διαμορφωθεί άμεσα ή έμμεσα «καρτέλ» και απέναντί τους η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Απέναντι στην κατάρρευση της μυθολογίας των λεγόμενων απελευθερωμένων αγορών και του ανόθευτου δήθεν ανταγωνισμού που υποτίθεται θα συγκρατεί ή και θα  μειώνει τις τιμές, πρέπει να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές και επιλογές.

Χρειάζεται να τεθεί σε νέα  βάση ο ρόλος του Δημοσίου και των Δημόσιων Επιχειρήσεων για τη χαλιναγώγηση των τιμών και να θεσπιστούν νέοι κανόνες πραγματικών ελέγχων στις αγορές, που θα δίνουν τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές  και ελέγχου των ποσοστών κέρδους».

To Γραφείο Τύπου